Próbuję instalować WIN Xp + SP3 na laptopie ASUS 1201HA z pendriva. Po starcie z pendriva wszystko szło pomyślnie do momentu, gdy laptop musiał się ponownie uruchomić w celu kontynuowania instalacji. Nie jestem teraz w stanie przypomnieć sobie dokładnie czy laptop się zawiesił przy ponownym uruchomieniu i go zrestartowałem (instalacja się nie ukończyła), ale fakt jest taki że teraz po uruchomieniu widzę logo Win Xp i dalej przechodzi w niebieski ekran z napisem: instalator rozpoczyna ponowne uruchamianie...... widzę też dużą strzałkę windowsa z klepsydrą (że niby coś wgrywa) i laptop się resetuje. I tak w kółko.
Chciałbym odpalić jeszcze raz tego pendriva i zacząć instalację "od zera", pominąć aktualny, niedokończony proces instalacji. Czy można to zrobić?
W biosie mam ustawiony start z pendriva, ale brak reakcji i zawsze przechodzi do tej nieukończonej instalacji.
Poprzedni system (też XP) działał poprawnie kilka lat, z uwagi na zamulenie laptopa, chciałem postawić system od nowa. system działał prawidlowo do ostatniej chwili przed reinstalacją.
instalacja Win Xp i restart laptopa
-
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Tam, można instalować jeszcze raz, i nawet usunąć starą instalacje, jeżeli masz różne partycje.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Proszę o instrukcję jak tego dokonać, na laptopie mam 2 partycje.
Jak pisałem wczesnej nie mam możliwości odpalenie pendriva, ustawiony w BIOS start z USB nic nie daje i laptop przechodzi do nieukończonej instalacji i wszystko się zapętla. Nawet nie mogę tego przerwać, pozostaje tylko przytrzymanie przycisku POWER.
Jak pisałem wczesnej nie mam możliwości odpalenie pendriva, ustawiony w BIOS start z USB nic nie daje i laptop przechodzi do nieukończonej instalacji i wszystko się zapętla. Nawet nie mogę tego przerwać, pozostaje tylko przytrzymanie przycisku POWER.
- robiwielki
- Kontaktowanie:
np. A masz płytkę z programem np. GParted Live i uruchamiasz do albo z partycji albo z USB.
Wykonujesz "format" danej partycji a potem od nowa instalacja.
Wykonujesz "format" danej partycji a potem od nowa instalacja.
-
Zainstalowałem już Ubuntu z pendiva, czyli jako tako coś działa. Teraz wracam do instalacji XP i nie chce startować z USB, podaję ustawienia BIOS.
Boot Settings
Boot Device priority
1st - USB (pendrive z XP)
2nd - dysk SATA laptopa
Hard Disk Drivers
1st - Dysk SATA
2nd - USB
Boot Settings Configurations
Quiet Boot [Enabled]
Onboard LAN Boot ROM [Disabled]
Próbowałem już każdej kombinacji i efekt zerowy. Próbowałem również 2-3 różnych poradników instalacji. Nie wiem dlaczego Ubuntu wystartował, a XP nie chce.
Boot Settings
Boot Device priority
1st - USB (pendrive z XP)
2nd - dysk SATA laptopa
Hard Disk Drivers
1st - Dysk SATA
2nd - USB
Boot Settings Configurations
Quiet Boot [Enabled]
Onboard LAN Boot ROM [Disabled]
Próbowałem już każdej kombinacji i efekt zerowy. Próbowałem również 2-3 różnych poradników instalacji. Nie wiem dlaczego Ubuntu wystartował, a XP nie chce.
- robiwielki
- Kontaktowanie:
A na 100 % jest windows xp USB startowe ???
- Rufus
- WinToFlash
- itp.
- Rufus
- WinToFlash
- itp.
-
Próbowałem również i tymi programami, robiwielki. Bez efektu, bo jak widać nie tu był problem.
Ruszyło wszystko jak zmieniłem opcję w BIOS: IDE Configuration->SATA1->TYPE-> i tutaj zmiana z AUTO na ARMD.
Efekt był taki, że w końcu pendrive ruszył, ale przy starcie wyrzuciło jakiś błąd, ze czegoś tam chyba nie widzi, ale można to było pchnąć dalej. Potem jak się przy instalacji zrestartował musiałem znowu zmienić na AUTO, bo na ARMD nie szło dalej.
Dzięki robiwielki za zainteresowanie tematem.
Ruszyło wszystko jak zmieniłem opcję w BIOS: IDE Configuration->SATA1->TYPE-> i tutaj zmiana z AUTO na ARMD.
Efekt był taki, że w końcu pendrive ruszył, ale przy starcie wyrzuciło jakiś błąd, ze czegoś tam chyba nie widzi, ale można to było pchnąć dalej. Potem jak się przy instalacji zrestartował musiałem znowu zmienić na AUTO, bo na ARMD nie szło dalej.
Dzięki robiwielki za zainteresowanie tematem.
- robiwielki
- Kontaktowanie:
To wyglądało ze to bios, bo jeśli napęd chodzi to tylko w ustawieniach biosu. Ale spoko ze ci się udało.
-
- Reklama