Instalacja XP z pendrive'a (blue screen)

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
MFrost

Użytkownik

Post20 sty 2011, 13:30

Witam

Zrobiłem bootowalnego pendrive z windowsem xp za pomocą programu wintoflash, niestety podczas instalacji w trybie tekstowym wyskakuje mi niebieski ekran (chyba po załadowaniu jakiś sterowników, bo nie dzieję się to odrazu). Zmieniałem tryb pracu dysku w biosie z enhanced na legacy lub disabled, ale to nic nie dało. Już nie wiem jak rozwiązać ten problem. Robiłem też taką instalację windowsa na pendrive za pomocą innego "przepisu", ale to samo sie dzieję, po pewnym czasie wyskakuje blue screen. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Andziorka

VIP+
Kontaktowanie:

Post20 sty 2011, 13:51

A możesz podać co jest napisane podczas wywalania Bsoda?
'Oto dzień zwycięstwa nad rozumem, głupiej wrażliwości Twej..'

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post20 sty 2011, 14:44

Robiłeś wszystko dokładnie t/j w tym poradniku ?
Jak stworzyć bootowalny pendrive z Windows 7, Vista lub XP
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

MFrost

Użytkownik

Post20 sty 2011, 19:45

tak robiłem dokładnie jak w poradniku, co najdziwniejsze na moim 2-letnim laptopie instalacja przebiega bez problemów, natomiast na kompach stacjonarnych ok 5-6 lat wyskakuje ten blue screen, jutro zrobię fotkę jak to wygląda

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post20 sty 2011, 22:20

niestety podczas instalacji w trybie tekstowym wyskakuje mi niebieski ekran

Czy z instalką Windowsa integrowałeś sterowniki od dysku? Czy komputer jest po OC? Czy podczas instalacji do portów Masz podłączone inne urządzenia wymienne np. mysz USB?

Napisz lub zrób zrzut, jaki dokładnie komunikat wyskakuje? Czasem też miałem błędy mówiące o błędzie w pliku hall. Podaj więcej szczegółów.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

MFrost

Użytkownik

Post21 sty 2011, 13:19

1. Nie integrowałem z instalką sterowników do dysku.
2. Co to jest OC?
3. Mysz jest USB, ale podłączona przez port PS/2 - przelotka, chociaż próbowałem na drugim koncie na myszy ps2 i też był błąd

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post21 sty 2011, 16:14

OC => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

0x0000007B

Przeskanuj partycje systemową i pendrive, z którego instalujesz system narzędziem chkdsk. Wpisz w konsoli: chkdsk /f /r .Jak chcesz przeskanować wymienny dysk musisz podać jego literę wraz z parametrami /f i /r.

Podaj odczyt SMART dysku twardego wg. opisu => http://forum.hotfix.pl/sprzet-komputerowy/tutoriale-dotyczace-dyskow-twardych-t666.html

SMART najlepiej wklej w temacie => Analiza SMART

1. Nie integrowałem z instalką sterowników do dysku.

To najwyższa pora tego dokonać, dla XP użyj nLite, utworzony plik ISO, podmontuj Alcoholem 52%, później powtórka z rozrywki zabawa WinToFlash, format partycji systemowej i instalacja systemu z pendrive. Sterów szukaj na stronie producenta płyty głównej.

O sterach tutaj więcej info => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Tutek do nLite => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

MFrost

Użytkownik

Post22 sty 2011, 00:16

hmmm, dzięki za odpowiedź,
kompy nie były na 100% podkręcane, co do przeskanowania dysku i pena to chyba nie o to chodzi, skanowałem pena u siebie na laptopie, nic nie wyszło, no i na lapku bezproblemowo się instaluje, poza tym na dwóch kompach stacjonarnych nie idzie ta instalka, nie sądzę żeby to była wina uszkodzenia dysku, no bo co na dwóch?, mogę sprawdzić na trzecim, ale pewnie będzie to samo, podejrzewam xp nie rozpoznaję tych dysków SATA, tak sie zastanawiam a jak bym wziął instalkę xp z sp3, bo tamta była z sp2, chciałem stworzyć instalację uniwersalną, no bo jak są różne płyty główne, to do każdej będę robił osobną instalkę, trochę bez sensu

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post22 sty 2011, 01:38

A jaki jest model płyty głównej?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

MFrost

Użytkownik

Post24 sty 2011, 12:25

płyta główna to INTEL D915GUX/D915PCM/D915GMA, co najdziwniejsze zamontowałem napęd cd, i instalka z cd idzie bez problemu, nie trzeba dodatkowych sterów sata, może ktoś wie o co w tym chodzi?

david8213

Użytkownik

Post20 mar 2013, 16:21

Utworzyłem Instalkę Win XP Home na pendrive za pomocą WinToFlash.
Podczas instalacji windowsa z USB już na początku instalator Windows prosi o włożenie płyty CD z systemem.

Parodia. Czy ktoś miał taki przypadek (WinToFlash)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post23 mar 2013, 22:54

A sprawdziłeś czy nie trzeba było zintegrować sterowników trybu tekstowego z instalką WinXP? Ewentualnie zobacz czy w biosie kontroler dysku pracuje w SATA Mode na IDE a nie AHCI.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”