instalator nie może uzyskać dostępu do twardego dysku

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
zbyzek

Użytkownik

Post13 cze 2010, 19:16

Zakładam nowy temat,gdyż w poprzednim dużo się namieszało. Chodzi o to że po "twardym formacie" dysku programem mmhd, przy ponownej instalacji systemu wyskoczył komunikat jak w temacie.Kolejna próba formatu tym samym programem skończyła się komunikatem: "WARNING:THIS DRIVE IS LOCKED BY ATA PASSWORD".Zacząłem przeszukiwać google i na jednym z forów komputerowych znalazłem wytłumaczenie problemu.Cytat: " Po długim czasie oczekiwania dowiedziałem się co się stało. Przyczyną tego było hasło ATA założone przez jakiegoś głupiego wirusa. Nie obeszło się jednak bez budowy terminalu dyskowego i odblokowaniu tego dysku. Jednak po tym zabiegu już dysk działa ". Moje pytanie brzmi: Jak się odbywa budowa terminala dyskowego i odblokowanie dysku. Być może poradnik tego typu pomoże niejednemu posiadaczowi kompa. Ja ze swej strony chciałbym się dowiedzieć jak to zrobić krok po kroku[po chłopsku]. Znając fachowców na tym Forum,wierzę,że niedługo będę mógł oddać laptopa synowi(bo z moim PC walczę jak na razie bezskutecznie).
Przypominam dane mojego dysku:Western Digital WD 800BB-00DKA0, 80GB,EIDE(PATA). PZDR dla wszystkich.

Awatar użytkownika
mint1991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post13 cze 2010, 20:02

Jeżeli chodzi o terminal dyskowy to jest to takie oto urządzenie -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Jeżeli chodzi o odblokowanie dysku za jego pomocą to musisz zaczekać na odp.

Wcześniej spróbuj ściągnąć sobie Live ISO wypal ISO uruchom komputer z wciśniętym alt lub c (dokładnie nie pamiętam)
odpali ci się linux gnome sformatuj dysk. Może to pomoże.
Możesz także spróbować sformatować dysk z jakiejś dystrybucji LINUX LIVE CD.
Nigdy Nie Patrz Wstecz I Tak Nie Będzie Tak Jak Było Kiedyś...
Obrazek
Otrzymałeś od nas pomoc? Podoba Ci się to forum? - Poleć nas znajomym.

Teoria - wszystko wiemy, ale nic nie działa.
Praktyka - wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. :D

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post14 cze 2010, 00:22

Hmm, zbyzek układzik ten służy do syków Seagate. WD inaczej trochę się miewa. Tylko zastanawiam się skąd tam hasło się wzięło. Bawiłeś się jakimiś opcjami w MHDD? Czy byłeś pytany o podanie jakiegoś hasła?

I jeszcze jedne pytanie, co pokazuje MHDD jak naciśniesz już po wybraniu dysku F2 (zrób fotkę)?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
zbyzek

Użytkownik

Post14 cze 2010, 07:38

Przy korzystaniu z MHDD zrobiłem tylko to,co jest napisane w poradniku. Nie zakładałem żadnego hasła,ale z tego co zrozumiałem z cytowanej przeze mnie wypowiedzi,mógł to uczynić wirus[co jest całkiem możliwe przy moich wcześniejszych kłopotach]. Wiem,że akurat ten cytat dotyczy dysku Seagate,ale chodzi mi o przyczynę problemu[przecież może to dotyczyć dysków różnych producentów].Z linuxem próbowałem, nie wiem nawet czy sformatował dysk,bo format zatrzymał się na 4 %, po dłuższym postoju rozpoczęło się kopiowanie plików,które doszło do 5% i wyskoczył komunikat,że pliki nie mogą być skopiowane i należy zakończyć instalację. Wszedłem na stronę producenta dysku Western Digital i ściągnąłem program do naprawy dysków(odpalany z poziomu BIOS-u). Po uruchomieniu wyskoczył komunikat: "DRIVE IS LOCKED ; ERROR/STATUS CODE: 0220". Chyba dotyczy to tego samego problemu.Dołączam fotki z MHDD:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

PZDR dla wszystkich.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post14 cze 2010, 09:01

WARNING: THIS DRIVE IS LOCKED BY ATA PASSWORD

To nie jest takie znowu proste jakby się wydawało.
Czytaj, materiałów w Google jest sporo, może któryś z przedstawionych sposobów zadziała => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
zbyzek

Użytkownik

Post14 cze 2010, 11:20

Czy mógłby ktoś mi to przetłumaczyć ?

Unlocking ATA Password for Western Digital

I tried using Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników to unlock the drive, but it is said that the Master password is changed (Master Password Revision Code = 3033h). How is this possible? I never attempted to change the master password. I've even don't know if there were such thing.

The Security Status shown in HDAT2 is enabled/Locked/High

i jeszcze to co mi się pokazało po uruchomieniu tego programu

Co mam wpisać po [PATA] X:\> ?

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post14 cze 2010, 15:55

Czy mógłby ktoś mi to przetłumaczyć ?

To co podałeś nie jest rozwiązaniem, tylko koleś co to pisał sam ma problem. Próbował używać jakiegoś programu z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników do odblokowania dysku, ale wyskoczyło mu , że główne hasło jest zmienione. Nigdy nie próbował go zmieniać.

Co mam wpisać po [PATA] X:\> ?

Tylko HDAT2 żeby odpalić program. A dalej nie wiem, nie miałem nigdy styczności z tym programem.
Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
zbyzek

Użytkownik

Post15 cze 2010, 13:27

Temat do zamknięcia - dysk zaniosłem do serwisu.

• Reklama

Wróć do „Problemy”