Instalator Win XP zawiesza się po skopiowaniu plików

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik

Post15 maja 2009, 10:38

Mam starego kompa znajomych i nie mogę zrobić formatu ( na nowym dysku), ponieważ instalator po skopiowaniu plików wisi z migającym kursorem. Próbowałam odpalić jakąś dystrybucję Live CD, ale nie startuje anu Ubuntu, ani Vista PE z płytki zamieszczonej w KŚ 8/2009 (obsługująca również XP), ani bootowalna CD z konsolą XP.
Parametrów kompa też nie mogę podać, bo ani razu nie uruchomił się, jedyne co widzę to procesor Athlon 2000, płyta główna Asrock K7VT2, grafika na AGP ( CGTS2PRO-TV-64, spisana z naklejki). Proszę o rady co w tej sytuacji można zrobić, oprocz wywalenia tego zabytku na śmietnik.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post15 maja 2009, 10:58

Próbowałam odpalić jakąś dystrybucję Live CD, ale nie startuje anu Ubuntu, ani Vista PE z płytki zamieszczonej w KŚ 8/2009 (obsługująca również XP), ani bootowalna CD z konsolą XP.

Co dokładniej dzieje się? Przykładowo, w przypadku Ubuntu pojawia się menu wyboru, wybierasz tryb live CD i...? Próbowałaś na tymże ekranie poprzez klawisz F4 (Tryby) wybrać opcję Uruchomienie Ubuntu w bezpiecznym trybie graficznym.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik

Post15 maja 2009, 11:17

Wybieram tryb Live CD i z góry na dół leci cała tabela cyfr ( sorry, ale na systemie Linux nie znam się kompletnie) w stylu
ata1.00: revalidation failed (errno=-5)

Płytka z Ubuntu oryginalna (ze Zlotu DP). Przez F4 próbowałam z opcją bezpieczny tryb graficzny, jest tak samo.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post15 maja 2009, 11:50

Masz pewnie błędy SQUASH FS error lub inne.

Sprawdź taśmy napędów, dysków twardych czy nie poluzowane są, czy siedzą dobrze w gniazdach, czy taśmy nie są uszkodzone. Wszystko prawidłowo podłączone? Zworki ustawione na napędach i dyskach prawidłowo?
Nie napisałaś dokładnie jaki to typ tego nowego dysku, mogę przypuszczać, że chodzi o IDE bo komp nie jest młody. Więc tak, upewnij się, iż kabelek transmisyjny od dysku jest 80 żyłowy, a nie 40-to. Kolejna sprawa, W przypadku starego kompa problem może leżeć w BIOSie, czy dysk jest wykrywany przez niego? Być może niezbędna będzie aktualizacja BIOSu.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik

Post15 maja 2009, 12:11

BIOS działa ok, dysk (IDE, Western Digital, działający w innym kompie, sprawdzany HD Tune, bez badów) wykrywa, kable podociskane, nie wiem czy są w porządku, ale na starym, zabytkowym dysku znajomych 10GB z zainstalowanym Win 98, (z tym, że brak tam sterów i dysk z Windows 98 niemieckim, komp dostali od kogoś z Niemiec, dawno temu ... nie mogę wobec tego wpisać żadnych poleceń, bo nie mam niemieckiej klawiatury, a języka też nie znam), ten system odpala się, jednak praktycznie nic nie można na nim zdziałać. Taśma do dysku 80-cio żyłowa, chyba ok, skoro ten stary Win 98 można uruchomić, ale nic poza tym. BIOS wykrywa stary dysk i nowy również.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post15 maja 2009, 12:24

Mam rozumieć, iż obydwa są podłączone do tej samej taśmy. A jak sytuacja wygląda tylko z jednym podłączonym dyskiem twardym? Napęd CD\ROM aby na pewno jest sprawny? Masz możliwość sprawdzić to? tzn. pożyczyć inny sprawny i przetestować wszystko na nim.

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik

Post15 maja 2009, 12:40

Oba dyski nie są podpięte jednocześnie, sprawdzałam wymiennie, raz na jednym, raz na drugim. Nie miałabym odwagi wpinać ich razem, zresztą w jakim celu? Napęd mogę sprawdzić, ale czy to może być przyczyna? Wkładam płytę czy to z systemem, czy bootującą, obojętnie jaką to normalnie reaguje, tylko efektu końcowego brak, ale jak tak sugerujesz to sprawdzę na innym.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post15 maja 2009, 12:52

Napęd mogę sprawdzić, ale czy to może być przyczyna?

To jest bardzo prawdopodobne ponieważ jak sama napisałaś miałaś problemy z uruchomieniem linuksa, warto to sprawdzić.

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik

Post25 maja 2009, 13:48

Napęd jest sprawdzony na innym kompie, działa ok. Czy jest jeszcze jakaś możliwość znalezienia przyczyny, czy śmietnik?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Re: Instalator Win XP zawiesza się po skopiowaniu plików

Post25 maja 2009, 14:09

Kiedyś miałem podobny problem na słabym i starym komputerze znajomego.
Odłączyłem stację dyskietek i dopiero udało mi się zainstalować system.
W krótkim czasie dołożyłem pamięć i już póżniej nie było takich problemów.
Podczas ładowania systemu odłącz wszystko co możliwe - sprawdż.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
FredzioO

Użytkownik

Post25 maja 2009, 14:34

legalny win???

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik

Post25 maja 2009, 14:44

legalny win???
A legalny, jak najbardziej, czytałeś wcześniej, że żadne płyty się nie bootują... :roll:

• Reklama

Wróć do „Problemy”