Internet radiowy - pakiety, brak połączenia.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
fluber

Użytkownik

Post12 lis 2011, 00:26

Witam po raz setny :)

Mój kolejny problem wiąże się z internetem.
Mam nowy komputer i w tej chwili (tak jak to było na starym sprzęcie) dalej problem występuje.
Dostawca internetu (radiówka) przełącza na taryfę nocną internet od godziny 21-24 (nie wcześniej i nie później), taryfa nocna tj. 2x szybszy internet nocą niż za dnia.

Problem powtarza się codziennie, w weekendy raczej nie występuje (ponieważ wtedy nie pracują).
Po godzinie 21 mogę spodziewać się rozłączenia z internetem na pewien czas, może to trwać od kilku minut, a rzadko i do rana (aż zaczną pracować).
Po przełączeniu przez dostawcę na taryfę nocną internet zostaje rozłączony (nie zawsze ale najczęściej), potem na nowo się łącze lecz występują "lagi", wszystko wolniej pracuje, a przecież powinno być szybciej....
Znajomy stwierdził, że to problem z "pakietami", które inaczej są dostarczane i nie odbieram wszystkich.

Z tym internetem nigdy nie ma problemów za dnia, normalny ping, brak jakichkolwiek problemów czy też rozłączenia. Zawsze po 21 w dniach roboczych dzieje się jak napisałem powyżej. Kiedy około 6-8 miesięcy temu byłem w firmie i opisałem im problem stwierdzili, że to przez moją kartę sieciową więc kupiłem u nich nową za 10 pln. Nic to nie pomogło. Problem jest identyczny od tamtego czasu. Do tej pory nie przeszkadzało mi to i dlatego dalej nie drążyłem. Teraz jednak potrzebuję internetu domowego ponieważ na tym z PLAY, który jest limitowany mogę zbankrutować ze względu na jego koszty przy ściąganiu danych.

Proszę o pomoc, co mam zrobić, co powiedzieć dostawcy kiedy do niego zadzwonię ?
masterkom.pl - jeśli mogę sobie pozwolić podać link mojego dostawcy internetu. Mam opcję "standard".
(Nie twierdzę na 100%, że wina jest po stronie dostawcy, jednak na każdym komputerze problem jest ten sam.)

-- 12 lis 2011, 01:22 --

edit: Teraz się połączyłem z internetem domowym (radiówka z masterkomu). Zaraz po raz kolejny sprawdzę ping.

-- 12 lis 2011, 01:26 --

Dziś jest w miarę dobrze. Jednak i tak pakiety są "gubione".

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post12 lis 2011, 18:52

Użyj programu WinMTR jak będzie problem, poskanuj sieć z 10 minut. Pokaż screen.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

fluber

Użytkownik

Post15 lis 2011, 00:56

Pakiety odbiera, powoli ale odbiera. Tylko że nie mogę się połączyć z żadną witryną (brak internetu).
Nie wiem czy dobre wpisałem HOST. Stały radiowy internet, a jak zwykle po godzinie 23 został wyłączony...

Obrazek

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post19 lis 2011, 00:49

wpisz w host nawet http://www.hotfix.pl
Bo tam na pewno wszystko ostro gubione.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”