IP nadawcy z Gmail

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
greg

Użytkownik

IP nadawcy z Gmail

Post23 sie 2012, 20:47

Witam. Mam takie pytanie jak wyciągnąć adres IP nadawcy z maila wysłanego z Gmail. Z innych kont jak wp czy onet można zrobić to w prosty sposób, w źródle w wiadomości widnieje adres ip nadawcy, a z Gmaila nie wiem, czy jest na to jakiś inny sposób, czy może jest to w ogóle nie możliwe? Wie ktoś coś na ten temat?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

IP nadawcy z Gmail

Post23 sie 2012, 21:00

Jeśli odbierasz maile w kliencie poczty takim jak Thunderbird to Masz tam opcje źródło wiadomości. Pole Received: from (tu adres) zawiera adres IP.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

greg

Użytkownik

IP nadawcy z Gmail

Post24 sie 2012, 08:58

Sprawdziłem i sęk w tym że w wiadomościach od Gmail nie widać tam ip nadawcy, w polu Received: from jest wprawdzie jakiś adres ale mi to bardziej wygląda na ip jakiegoś serwera niż nadawcy. W mailach wysłanych np z wp jest takie pole X-WP-IP: i tu adres ip nadawcy jak byk ;) . Czyli wychodzi na to że Gmail nie udostępnia takich informacji o swoich użytkownikach ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

IP nadawcy z Gmail

Post25 sie 2012, 00:12

Jeśli innego IP nie ma a ten co Masz na stronach Whois nic nie pokazuje poza Google to nie.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”