Jak otwierać niektóre narzędzia na koncie z ograniczeniami ?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post17 sie 2012, 19:48

Pytanie dotyczy uruchamiania niektórych usług i narzędzi w systemie Win XP np. okienka Uruchom (dla większości poleceń), czy okienka Połączenia sieciowego w systrayu i jego Właściwości i innych jak np. Konsola Zasad Grupy itp.

Jak będąc na koncie użytkownika z Ograniczeniami uruchamiać takie okienka jako Administrator ? Polecenie Uruchom jako... z prawokliku jest tam niedostępne, a po wejściu na nie normalnie wyświetlają się komunikaty o braku przywilejów lub uprawnień.
Jak ogólnie uruchamiać tego typu narzędzia bez opcji Uruchom jako... na koncie zwykłego użytkownika ?

Czy w tej sytuacji jedyne co mogę zrobić to zmienić typ konta na Administrator i się do niego zalogować ?

Słyszałem też o poleceniu runas(czyli de facto Uruchom jako). Czy tym poleceniem również mogę to zrobić - jak dokładnie ?

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post20 sie 2012, 14:02

Ale czy to co jest w poradniku pierwszym odnosi się tylko do komend dla przystawek w Konsoli MMC oraz Panelu sterowania ?
Czy muszę najpierw skonfigurować Konsolę MMC ? Ponieważ katalog główny Konsoli na razie u mnie jest pusty.
Czy muszę pododawać tam te polecenia, których wymagam i oczywiście które są dostępne w tej wersji systemu ?
Komputer należy do środowiska grupy roboczej.

Rozumiem, że poleceniem runas mogę uruchamiać oprócz powyższego tylko pliki .exe tak ?
Nie wiem czy okienko połączenia internetowego ma takie rozszerzenie ?
Jakiego typu programy mogę jeszcze uruchamiać tym poleceniem ?

Czy możesz jednak podać przykłady poleceń runas dla Administratora lokalnego takiego jak ja używam ? Np. dla Edytora zasad grupy, okienka stanu połączenia sieciowego oraz np. także dla przeglądarki Chrome, której nie mogę uruchomić z prawokliku Uruchom jako... jako zwykły user chyba dlatego, iż domyślnie instaluje się ona poza folderem Program files w partycji systemowej.

• Reklama

Wróć do „Problemy”