Jak poprawnie pisać e-mail w swoim edytorze poczty ?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post31 gru 2012, 11:23

Witajcie.
Ja chciałbym was prosić o radę w sprawie poprawnego pisania i edycji e-maili w swoim edytorze pocztowym.
Mój edytor poczty znajduje się w portalu wp.pl.
Dokładnie chodzi o możliwość wstawiania tam różnych zewnętrznych odnośników, głównie linków, obrazków czy cytatów.
W przypadku linków np. do stron internetowych czy serwisów hostujących nie jestem pewien, a to jest przecież ważne czy rzeczywiście działa ono poprawnie po przesłaniu.
Znalazłem w sieci kilka poradników właśnie z tym związanych, ale wciąż mam z tym pewien kłopot.
Oto te poradniki: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jak chcę w czasie pisania dodać jakiś link według tych poradników tzn. zaznaczam tekst i wybieram symbol linku gdzie wklejam adres url i opcję Wstaw to wciąż widzę zwykły tekst, a nie tak jak tam widać i jaki powinien być czyli podlinkowany. To samo widzę w podglądzie edytora maili.
To samo dotyczy linków do serwisów hostujących.
Pokażę może fragment tego edytora ze znacznikami: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Dlatego chcę zapytać czy wszystko jest z tym w porządku, czy też występuje tam jakiś problem a jeśli tak to w czym i jak mogę go rozwiązać ?

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post31 gru 2012, 23:05

Prosty test - wyślij maila na swój adres lub jak masz jeszcze inną skrzynkę to na nią .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post01 sty 2013, 13:48

Wysłałem więc testowo do samego siebie wiadomość z linkami, lecz bez zmian tzn. nie widzę linkowania a tylko zwykły tekst niesformatowany. Natomiast co ciekawe w wiadomości adresata takie linki widzę.

Jeśli w edytorze poczty tego nie widać to jest normalne chyba - bo to edytor, jeśli w podglądzie tego edytora też nie widać a u mnie właśnie tak jest to niedobrze. Natomiast jeśli nie widać tego w nadesłanych wiadomościach w skrzynce pocztowej to to już jest dziwne i niezrozumialne. A u mnie niestety tak jest.

Ale mam do ciebie jeszcze jedną prośbę. Czy mogę napisać do Ciebie jeszcze tak testowo na twoją skrzynkę mailową poprzez edytor na wp.pl ?
Tylko musiałbyś mi podać choćby na PW swój adres mailowy.
W wiadomości podam kilka linków, wtedy też pewnie ostatecznie przekonamy się czy to linkowanie działa.
Chodzi tylko o sprawdzenie czy to olinkowanie w ogóle działa i jest widoczne. Tylko tak mogę się o tym przekonać.
Bo aż nie chcę mi się wierzyć, że w tak popularnym i dużym portalu jak wp.pl nie działają linki.

Byłbym bardzo zobowiązany, to dla mnie bardzo ważne. :)
Ostatnio zmieniony 02 sty 2013, 09:54 przez manitu, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post01 sty 2013, 16:07

Skorzystaj z edytora w jakimś kliencie pocztowym zamiast męczyć się z edytorami na stronach internetowych.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post02 sty 2013, 10:34

deFco247 pisze:Skorzystaj z edytora w jakimś kliencie pocztowym zamiast męczyć się z edytorami na stronach internetowych.

Ale co z tymi edytorami Twoim zdaniem jest nie tak ?
Tak wiem oczywiście mam swój program pocztowy MS Outlook 2003, mogę też użyć np. klienta Thunderbird ( ale jego mam nieskonfigurowanego, czy mogę go używać jednocześnie z Outlookiem ?).
Choć to nie żadna męczarnia, nie wiesz może w czym jest tu problem ?

Chciałbym to jednak przetestować jw. by się o tym przekonać - deFco zgadzasz się ?
Bo ja w tej sprawie pisałem do wp.pl, to mi odpisali, żebym usunął pamięć podręczną, cookies, poza tym sprawdził poprawność i aktualność Flasha i Javy oraz najnowszych wersji przeglądarek. Wszystko to sprawdziłem i wykonałem i nadal bez zmian. ;)

Również sprawdziłem to i zauważyłem, że w przeglądarce IE8 to linkowanie jest widoczne jednak i działa tzn. odsyła do stron, a w innych przeglądarkach u mnie czyli Chrome, Operze i Firefoxie już nie.
Dlaczego, skąd to się bierze ?

• Reklama

Wróć do „Problemy”