Jak poprawnie zresetować Firefox ?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post08 paź 2012, 14:23

Witam. Problem dotyczy resetu Firefoxa. Ja proszę o radę ponieważ nie mam pewności jak to poprawnie zrobić, a chcę zresetować Mozillę, ale z zachowaniem danych prywatnych i ustawień. Czytam o tym w Pomocy Firefoxa, ale proszę jednak o pomoc w zrozumieniu tego.
Wiem, że rozszerzenia, dodatki będę musiał przeinstalować bo nie są domyślnie zapisywane w Profilu.
Natomiast wszelkie inne dane typu zakładki, historia, wtyczki itd. Firefox przechowuje w katalogu Profilu.
Podczas resetu Firefox przywraca domyślne ustawienia, a dane profilu przenosi do folderu na Pulpicie o nazwie Stare dane Firefox.

1. Czy przed resetem muszę ręcznie jeszcze skopiować dane z folderu Profilu Firefox i je potem w razie potrzeby skopiować do nowego Profilu, czy jest to już automatycznie zrobione i jest w tym folderze Stare dane ?
2. Czy należy skopiować do nowego Profilu cały ten plik starego Profilu, czy tylko niektóre jego elementy ? ;)

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post08 paź 2012, 18:11

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Możesz skorzystać z trybu awaryjnego i użyć opcji permanentnego resetowania wybranych elementów profilu.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post10 paź 2012, 09:26

Zresetowałem Firefoxa, ale ku mojemu zdziwieniu Nowa karta (+) wciąż nie działa, pokażę to Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, utworzył się też na Pulpicie katalog Stare dane programu Firefox. Rozszerzenia muszę przeinstalować.

A może trzeba zmienić coś w ustawieniach samego Firefoxa, gdyż to co widać w nowej karcie może być prawidłowe. Skoro to jest karta Nowej karty, a nic tam nie zostało zmienione to czy można tu mówić o błędzie ?

To, że w about:config we wpisie browser.newtab.url powinna być wartość about:newtab to jest pewne i tak jest teraz. Ale to oznacza przecież domyślnie nową kartę, bez ustawienia tego co ma tam być czyli np. strony głównej czy strony Speed Dial-u.

Poza tym też myślę czy nie można by tu zastosować odpowiednich rozszerzeń np. New Tab Homepage lub jakieś inne, których nazw niestety nie znam, jeśli ktoś je zna to niech napisze.

Lub po prostu wpisać tam po prostu adres danej witryny np. strony głównej lub Speed Dial-u. Pewien przykład znalazłem tutaj:Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Niestety nie znam innych adresów, dlatego prosiłbym o podpowiedź jak to należy poprawnie i dokładnie wypełnić w about:config. :drool:

• Reklama

Wróć do „Problemy”