Jak się całkiem pozbyć Google Chrome?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post26 cze 2015, 23:38

Zdecydowałam się odinstalować wszystkie produkty firmy Google, choć nie zamierzam rezygnować z ich wyszukiwarki i gmail. W każdym razie tą przeglądarkę potraktowałam Revo Uninstaller, a potem z danych aplikacji, oraz z innych folderów usunęłam wszystko, co było z nią związane. Bardzo się zdziwiłam, jak zapora ZoneAlarm poinformowała, że jakiś plik, związany z GC próbuje coś z nią zrobić, zapewne ją zainstalować. Wpierw przeszłam do lokalizacji tamtego pliku, był w folderze temp, a potem przyblokowałam ten proces i go usunęłam.

Jak sprawdzić, czy całkiem pozbyłam się Google Chrome?

Wolę od niej inne przeglądarki, bazujące na chromium, w tym Operę.

Zdaje się, że w harmonogramie zadań nie ma już żadnej usługi związanej z tą przeglądarką, ale mogę się mylić. Nim ją odinstalowałam, w Autoruns swego czasu wyłączyłam usługi związane z nią, bo ona ciągle chciała się aktualizować wbrew mojej woli. W ogóle nie podobało mi się w niej to, że po każdej aktualizacji ustawiała się jako domyślna przeglądarka.

Pomożecie mi się jej pozbyć na dobre? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
toska78

Użytkownik

Post27 cze 2015, 10:53

Za pomocą FRST powinno się dać sprawdzić i usunąć ewentualne pozostałości po wszelkich programach w systemie, będą potrzebne logi z tego narzędzia
bezpieczenstwo/korzystanie-z-frst-t28530.html
Warto też po każdorazowej deinstalacji softu przeskanować rejestr ccleanerem pod kątem nieprawidłowych wpisów i skorzystać z opcji cleaner , nawet jeżeli odinstalowanie robi się w trybie zaawansowanym Revo Uninstallera, czyli z usunięciem pozostałości w rejestrze czy innych danych na dysku.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post27 cze 2015, 11:55

Ok, załączam logi FRST.

FRST: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Addition: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Shortcut: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Naprawdę zależy mi na całkowitym pozbyciu się Google Chrome... Może kiedyś do niego wrócę, ale na razie nie mam na to ochoty...
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Post27 cze 2015, 13:01

Nawet fixlog FRST ne ruszy pozostałości Chrome w niektórych chronionych i ukrytych folderach systemowych. Od INSTALLR - tam często zostaje, w punktach przywracania, w downolad w folderze software distribution, w prefetch, w zapasowych kopiach dll, i tam takie. W rejestrze zawsze dużo tego, bo FRST nie ruszy wpisów dot chronionych pozostałości. Nawet po total uninstall znajduję sporo. Ale radzę sobie dokładnym wyszukiwaniem, i regseekerem portable. No bo wpisy chrome są nawet w ustawieniach flash playerów. Czasem trzeba sobie radzić z uruchamianym w systemie pozostałym plikiem. Po prostu wyszukuję go w openedfilesview i zamykam uchwyty. Potem korzystam z podanej ścieżki i normalnie usuwam. Co do dll, to wpierw zawsze przed usunięciem wyrejestrowuję bibliotekę. Takie skrzywienie...
Do usuwania chrome mam nawet stary skrypt. Ciekawe, czy on jeszcze działa? Na tej stronie znalazłem trzy lata temu do pobrania rar rmove.reg - pobrac na pulpit, wypakować i w plik zawartości folderu kliknąć dwa razy.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

W połowie strony - widzę, że spakowany pliczek rejestru do pobrania.
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post27 cze 2015, 20:53

Co tamtej wpis do rejestru daje? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Post27 cze 2015, 23:38

Sam jestem ciekawy. Oceń zawartość:
Windows Registry Editor Version 5.00

; WARNING, this file will remove Google Chrome registry entries
; from your Windows Registry. Consider backing up your registry before
; using this file: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

; To run this file, save it as 'remove.reg' on your desktop and double-click it.

[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\ChromeHTML]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\StartMenuInternet\chrome.exe]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\RegisteredApplications]
"Chrome"=-

[-HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Classes\ChromeHTML]
[-HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Clients\StartMenuInternet\chrome.exe]
[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\RegisteredApplications]
"Chrome"=-

[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\Chrome]
[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Google\Update\Clients\{8A69D345-D564-463c-AFF1-A69D9E530F96}]
[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Google\Update\ClientState\{8A69D345-D564-463c-AFF1-A69D9E530F96}]

[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Google\Update\Clients\{00058422-BABE-4310-9B8B-B8DEB5D0B68A}]
[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Google\Update\ClientState\{00058422-BABE-4310-9B8B-B8DEB5D0B68A}]

[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Google\Update\ClientStateMedium\{8A69D345-D564-463c-AFF1-A69D9E530F96}]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Google\Update\Clients\{8A69D345-D564-463c-AFF1-A69D9E530F96}]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Google\Update\ClientState\{8A69D345-D564-463c-AFF1-A69D9E530F96}]

[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Google\Update\Clients\{8A69D345-D564-463c-AFF1-A69D9E530F96}]
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

• Reklama

Wróć do „Problemy”