Jak sprawdzić stan kondycji dysku twardego ?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post19 lut 2013, 22:10

Witam.
Ponieważ nie miałem okazji jeszcze sprawdzić stanu jakości i kondycji dysku twardego swojego komputera, postanowiłem z ciekawości to właśnie tak profilaktycznie zrobić.
Pobrałem w tym celu znane mi i renomowane narzędzie HD Tune, ale nie znam się na tym wystarczająco - dlatego chciałbym prosić was o porady i wskazówki jak profesjonalnie i kompleksowo się za to zabrać ?
Jak sprawdzić i których opcji użyć, by zebrać wszystkie niezbędne dane dotyczące kondycji dysku, czy nie ma tam np. bad sectorów itp. i przesłać do analizy ?

Proszę też o słów kilka komentarza do tego, bo to ja sam zasugerowałem ten program, ale być może jest do tego celu jeszcze jakieś inne oprogramowanie, oraz czy to testowanie jest w ogóle bezpieczne dla komputera ? ;)

Awatar użytkownika
Lena

Globalny Moderator

Post19 lut 2013, 22:20

Testowanie jest bezpieczne: odczyt smartu masz zaprezentowany w poradniku: sprzet-komputerowy/odczytanie-smart-programem-hd-tune-t512.html

Analiza bad sektorów znajduje się w zakładce Error Scan, skan należy wykonać z wyłączoną opcją quick scan.

Wyniki analizy przedstaw na forum.
Te testy wystarczą do określenia czy dysk jest zdrowy.

• Reklama

Wróć do „Problemy”