Mam prośbę.
Moja drukarka nie drukuje od jednego urządzenia polskich znaków, z innych urządzeń drukuje polskie znaki.
Wiem że mam ustawiony kod Latin 2 i muszę go zmienić na CP-852 w samej drukarce.
Mam drukarkę LaserJet P2050.
Proszę o dokładną ścieżkę jak to zmienić, krok po kroku czy w konfiguracjach czy w innych opcjach, bo "przeleciałam" całą drukarkę i nie mogę tego znaleźć.
Wiem że ręcznie to muszę zrobić tylko nie wiem czy z płytki można jakiejś, ale wolałabym ręcznie.
Będę wdzięczna.
Jak ustawić w drukarce LaserJet P2050 kod na CP-852 ?
-
Ostatnio zmieniony 14 cze 2011, 15:31 przez XMan, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: zmieniłem tytuł tematu, poprawiłem pisownię, dodałem polskie znaki diakrytyczne.
Powód: zmieniłem tytuł tematu, poprawiłem pisownię, dodałem polskie znaki diakrytyczne.
- XMan
Nie mam tej drukarki
Może to będzie pomocą :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Może to będzie pomocą :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
"Brak polskich znaków na drukarce".
Program może drukować dane na drukarce w standardzie niezależnym od wybranego do wyświeltania na ekranie. W programie może być np. MAZOVIA a na drukarce LATIN. Standard wybiera się w opcjach programu. Oczywiście sama drukarka musi obsługiwać wybrany standard. W drukarkach igłowych można z reguły wybrać kodowanie w menu. Większość drukarek laserowych i atramentowych wymaga wysłania kodu, który uaktywnia wybraną stronę kodową na drukarce. Raz wybrana zachowana jest do póki drukarka podłączona jest do prądu (nawet w trybie "uśpionym"). Jeżeli wyłączamy drukarkę z prądu to przed każdym wejściem do programu należy wysłać kod do drukarki zazwyczaj specjalnym programem dołączonym do drukarki. Innym rozwiązaniem jest określenie kodów, jakie ustawiają stronę na drukarce w opcjach programu (OPCJE> DRUKARAKA> STEROWANIE) i zaznaczenie wysyłania tych kodów przed każdym wydrukiem. Standardowo w polu "Wysyłaj przed" wpisane są kody uaktywniające stronę LATIN na drukarkach HP5l i HP6L.
Od wersji 3.50 mozna zaznaczyć pole "USTAWIAJ POLSKIE ZNAKI", które powoduje wysyłanie kodów ustawiających LATIN 2 na drukarkach HP LaserJet i HP DeskJet.
-
- Reklama