Moja płyta główna przestała startować więc postanowiłem ją wymienić. Dotychczas nie był to problem bo zawsze udawało mi się zrobić "nakładkę" i zachować poprzednie instalacje wszystkich programów bez formatowania dysku. Z nową płytą główną startowałem z "CD-Windows XP" system normalnie jak do świerzej instalacji. System instalacyjny rozpoznawał istnienie poprzedniej instalacji Windows i proponował formatowanie dysku twardego albo ratowanie "starej" instalacji. Po przyciśnięciu na "R" nagrywał się bezproblemowo system operacyjny na "stare miejsce", wgrywałem tylko nowe sterowniki dla nowej płyty głównej i w ten sposób otrzymywałem nowy Windows ze starymi programami. Przed tą "operacją" usuwałem tylko sterowniki do karty graficznej i CHIPsetu by uniknąć ewentualnych konfliktów konfiguracyjnych.
Tym razem komputer "załamał" się nagle więc nie miałem szansy na deinstalację "krytycznych" sterowników do hardware.
Nowy Windows funkcjonuje poprawnie z jednym wyjątkiem: Nie można zainstalować żadnej karty graficznej i rozpoznawanie monitora przez "PLUG and PLAY" nie funkcjonuje.
Po instalacji karty graficznej (którą też musiałem wymienić bo przeszedłem z AGP na PCI-Express device) pojawia sie błąd w sterownikach karty graficznej (wykrzykniki obok wpisu), aktywny jest tylko sterownik dla VGASave z mierną rozdzielczością dla monitora.
By usunąć stare sterowniki z Registry zastosowałem różne tools do czyszczenia REGISTRY. Nic nie pomogło, ciągle pojawiają się po instalacji informacje, że istnieje konflikt i ładuje sie tylko VGASave sterownik. Wygląda na to, że sterowniki AGP-NVIDIA (starej karty) nie zostały właściwie usunięte i blokują nowe sterowniki ATI Catalist (PCI-Express). Do tego po paru próbach mazania i nowego wgrywania sterowników do karty graficznej nagle zablowoła się również automatyka rozpoznawania podłączonego monitora. Zamiast 1920x1200 dostaje z VGASave tylko 1024x920 rozdzielczość.
Kto mi może powiedzieć jak usunąć stare informacje z REGISTRY blokujące zainstalowanie nowej karty graficznej? W REGISTRY muszą isnieć jeszcze pozostałości, które nie są usuwane przez popularne TOOLS do likwidacji pozostałości niepotrzebnych sterowników.
KTóRE KEYS TRZEBA ZMAZAć ręcznie bym miał stan REGISTRY jak przy "świerzej" instalacji systemu operacyjnego? Kto zna na tyle wpisy do Registry by powiedzieć mi jak usunąć blokujące stare wpisy?
Proszę serdecznie o pomoc!!
Nie chcę mazać starej instalacji z tysiąca powodów. Wiem, że po zainstalowaniu systemu na czystym dysku twardym wszystko jest tak jak się oczekuje od instalacji nowej płyty i nowej karty graficznej.
Gdzie można by ewentualnie znaleźć informacje na temat wszystkich kluczy w registry, które dotyczą instalacji karty graficznej i monitora?
Może ktoś zna jakiś super dobry TOOL do automatycznego wyczyszczania REGISTRY z pozostałości starej instalacji? Ja zastosowłem dotychczas te najbardziej popularne narzędzia by wyczyścić Registry ale niestety bez powodzenia!
z nadzieją na szybką pomoc
marek10587
Jak usunąć "stare sterowniki" przy "nakładce" systemu
-
- rokko
- Kontaktowanie:
nagrywał się bezproblemowo system operacyjny na "stare miejsce"
Przy znacznej zmianie w konfiguracji sprzętowej zalecana jest czysta instalacja Windows (nie naprawcza).
Tym razem komputer "załamał" się nagle więc nie miałem szansy na deinstalację "krytycznych" sterowników do hardware.
Mam rozumieć że próbowałeś uruchomić komputer w trybie awaryjnym i usunąć problem ze sterownikiem?
Wygląda na to, że sterowniki AGP-NVIDIA (starej karty) nie zostały właściwie usunięte
Próbowałeś użyć narzędzia Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ?
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
-
Re: Jak usunąć "stare sterowniki" przy "nakładce" systemu
Rokko,
tak, próbowałem również i tymi programami usunąć pozostałości. Bez sukcesu!
Nawet przy znacznej zmianie w konfiguracji sprzętowej zawsze mi się to udawało.
piszesz: "Mam rozumieć że próbowałeś uruchomić komputer w trybie awaryjnym i usunąć problem ze sterownikiem?"
NIE!
Stare sterowniki usuwałem wcześniej tylko na "starym" systemie przed wybudowaniem płyty głównej. Teraz nie miałem na to szansy bo płyta "wysiadła" po wyłączeniu komputera.
tak, próbowałem również i tymi programami usunąć pozostałości. Bez sukcesu!
Nawet przy znacznej zmianie w konfiguracji sprzętowej zawsze mi się to udawało.
piszesz: "Mam rozumieć że próbowałeś uruchomić komputer w trybie awaryjnym i usunąć problem ze sterownikiem?"
NIE!
Stare sterowniki usuwałem wcześniej tylko na "starym" systemie przed wybudowaniem płyty głównej. Teraz nie miałem na to szansy bo płyta "wysiadła" po wyłączeniu komputera.
- rokko
- Kontaktowanie:
ciągle pojawiają się po instalacji informacje, że istnieje konflikt i ładuje sie tylko VGASave sterownik.
Zerknij w menedżer urządzeń, włącz pokazywanie ukrytych urządzeń i sprawdź czy są konflikty (powinna być ikonka czerwona przy urządzeniu). Następnie odinstaluj bądź wyłącz dane urządzenie za pośrednictwem MU.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- Cisowianka
- Kontaktowanie:
przed wymianą płyty głównej należy odinstalować sterowniki od Mobo, gdzie sterowniki chipsetu mogą stwarzać problem, radził bym Ci odinstalować sterowniki starej płyty głównej, znajdziesz je w Menadżerze Urządzeń, a następnie pozycja Urządzenia systemowe.
Restart i instalacja nowych sterowników, dodam tylko że ważną sprawą jest kolejność instalacji sterowników, sterowniki od płyty głównej następnie karta graficzna a dalsza cześć sterów jak leci.
Co do instalacji karty graficznej, błąd może być spowodowany tym że system w trybie Normalnym ładuje sobie instalkę sterownika lub jego kopie bo taka może być stworzona, chodzi tu o pliki oem*.inf
Nie będę się rozpisywał proszę Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Restart i instalacja nowych sterowników, dodam tylko że ważną sprawą jest kolejność instalacji sterowników, sterowniki od płyty głównej następnie karta graficzna a dalsza cześć sterów jak leci.
Co do instalacji karty graficznej, błąd może być spowodowany tym że system w trybie Normalnym ładuje sobie instalkę sterownika lub jego kopie bo taka może być stworzona, chodzi tu o pliki oem*.inf
Nie będę się rozpisywał proszę Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
rokko pisze:ciągle pojawiają się po instalacji informacje, że istnieje konflikt i ładuje sie tylko VGASave sterownik.
Zerknij w menedżer urządzeń, włącz pokazywanie ukrytych urządzeń i sprawdź czy są konflikty (powinna być ikonka czerwona przy urządzeniu). Następnie odinstaluj bądź wyłącz dane urządzenie za pośrednictwem MU.
Oto dokładne wyświetlenie: Konflikt peryferii
E/A-obszar 03B0 - 03BB używany jest przez:
Intel(R) 4 Series Chipset PCI Express Root Port - 2E21
E/A-obszar 03C0 - 03DF używany jest przez:
obszar 000A0000 - 000BFFFF używany jest przez:
z tego powodu nie może załadować się ten "właściwy" driver
Jak te obszary "uwolnić"?
Pozdrowienia
marek
- Cisowianka
- Kontaktowanie:
czy stosowałeś się do moich rad 
Teraz napiszę krótko użyj narzędzia devcon
Pozdrawiam

Teraz napiszę krótko użyj narzędzia devcon
Pozdrawiam
-
Hello Cisowianka,
dzięki za pierwszą radę ale przyszła za późno. Przecież system się załamał i nie mogłem "regularnie" zdeinstalować sterowników. Zrobiłem to po włożeniu nowej płyty głównej. Przeczyściłem również registry za pomocą 5 różnych tools. Nic nie pomogło.
Mógłbyś mi napisać jak zastosować DevCon? Co tam mogę "wyszpiegować" i jak, by rozwiązać mój problem? Najlepiej by było przywrócić Windows stan dziewiczy sprzed instalacji jakiejkolwiek konkretnej karty graficznej. Jest to możliwe? Wtedy bym mógł zainstalować każdą dowolną kartę. Na pustym dysku zainstalowałem nowy system operacyjny Win XP SP2 i karta graficzna nie była żadnym problemem. Wszystko poszło jak po sznurku. Problem: ja chcę koniecznie zatrzymać stary system z programami.
Pozdrowienia
marek
P.S.
Potrzebna by mi była instrukcja krok po kroku. Może będę się mógł jakoś zrewanżować?
dzięki za pierwszą radę ale przyszła za późno. Przecież system się załamał i nie mogłem "regularnie" zdeinstalować sterowników. Zrobiłem to po włożeniu nowej płyty głównej. Przeczyściłem również registry za pomocą 5 różnych tools. Nic nie pomogło.
Mógłbyś mi napisać jak zastosować DevCon? Co tam mogę "wyszpiegować" i jak, by rozwiązać mój problem? Najlepiej by było przywrócić Windows stan dziewiczy sprzed instalacji jakiejkolwiek konkretnej karty graficznej. Jest to możliwe? Wtedy bym mógł zainstalować każdą dowolną kartę. Na pustym dysku zainstalowałem nowy system operacyjny Win XP SP2 i karta graficzna nie była żadnym problemem. Wszystko poszło jak po sznurku. Problem: ja chcę koniecznie zatrzymać stary system z programami.
Pozdrowienia
marek
P.S.
Potrzebna by mi była instrukcja krok po kroku. Może będę się mógł jakoś zrewanżować?
- Cisowianka
- Kontaktowanie:
Jak rozumie system się uruchamia ale nie możesz odinstalować sterowników tj.
Jak widać jest tu konflik urządzeń, podałem Ci narzędzie devcon.exe, które ma Ci pomóc w usunieciu sterowników, każdy sterownik ma swój identyfikator urządzeń, którego możesz podejrzeć start-> uruchom-> devmgmt.msc Nazwa urządzenia-> Właściowści-> Szczegóły i wyszukaj Identyfikator sprzętu
Kolejno uruchom program devcon.exe poprzez wiersz poleń CMD
Kolejno będziemy usuwać urządzenia urzywająć komendy devcon z opcją remove
Oczywiście lecisz wszyskie urządzenia, której powodują konflikt sprzętowy.
Restart kompa
I dalej opisz co jak zachował się system
Pozdrawiam
Jak widać jest tu konflik urządzeń, podałem Ci narzędzie devcon.exe, które ma Ci pomóc w usunieciu sterowników, każdy sterownik ma swój identyfikator urządzeń, którego możesz podejrzeć start-> uruchom-> devmgmt.msc Nazwa urządzenia-> Właściowści-> Szczegóły i wyszukaj Identyfikator sprzętu
Kolejno uruchom program devcon.exe poprzez wiersz poleń CMD
Kolejno będziemy usuwać urządzenia urzywająć komendy devcon z opcją remove
devcon remove Identyfikator sprzętu
Oczywiście lecisz wszyskie urządzenia, której powodują konflikt sprzętowy.
Restart kompa
I dalej opisz co jak zachował się system
Pozdrawiam
-
Jak tak zrobię to wszystko po kolei np. źle zamontowana karta graficzna, są grzecznie usuwane (normalnie startuje program wymazujący!).
Jak polecę wymazać to urządzenie z konfliktowym adresem (patrz u góry) to znika ta niefortunnie zainstalowana karta graficzna- tak jakbym normalnie ją per software usunął. Może robię coś źle? Które sterowniki mam wymazać najpierw?
Poza tym nie ma żadnego wyniku. Powtórne zainstalowanie karty kończy się fiaskiem. Masz jakąś wskazówkę?
Marek
Jak polecę wymazać to urządzenie z konfliktowym adresem (patrz u góry) to znika ta niefortunnie zainstalowana karta graficzna- tak jakbym normalnie ją per software usunął. Może robię coś źle? Które sterowniki mam wymazać najpierw?
Poza tym nie ma żadnego wyniku. Powtórne zainstalowanie karty kończy się fiaskiem. Masz jakąś wskazówkę?
Marek
- Cisowianka
- Kontaktowanie:
zacznijmy od nowa, nadal występuje konflikt urządzeń:

Przy czym nie można zainstalować sterowników od grafiki
Jeżeli jest tak jak napisałem powyżej to zrób następującą rzecz.
?Panel sterowania-> system-> Zaawansowane Zmienne środowiskowe Zmienna systemowa-> Nowa
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
?Panel sterowania-> system-> Menadżer urządzeń Menu-> Widok-> Pokaż ukryte urządzenia
Gdzie zrób screena , karty graficzne oraz Urządzenia systemowe oczywiście rozwiń powyższe pozycje.
Pozdrawiam

Przy czym nie można zainstalować sterowników od grafiki

Jeżeli jest tak jak napisałem powyżej to zrób następującą rzecz.
?Panel sterowania-> system-> Zaawansowane Zmienne środowiskowe Zmienna systemowa-> Nowa
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
?Panel sterowania-> system-> Menadżer urządzeń Menu-> Widok-> Pokaż ukryte urządzenia
Gdzie zrób screena , karty graficzne oraz Urządzenia systemowe oczywiście rozwiń powyższe pozycje.
Pozdrawiam
-
- Reklama