Jak usunąć zbędne dźwięki z menu kontekstowego w OpenOffice

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
stefan

Użytkownik

Post22 lut 2011, 10:28

Chodzi mi o dźwięki (np. muzyka) w OpenOffice.org 3 Impress zapisane w opcji Przejście slajdu.
Zapełniło mi się tam menu kontekstowe Dźwięk i chciałbym niektóre pozycje usunąć. Nie daje się.
Przy okazji zapytuję czy w OpenOffice Impress można dodawać do prezentacji slajdów tylko dźwięki w formacie wave, czy także w MP3?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Stefan.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post22 lut 2011, 14:55

Niestety z tego co widzę jest opcja dodawania jako typ wszystkie pliki (*.*), natomiast po dodaniu plików MP3 wywala błąd, więc raczej OO, nie obsługuje tego formatu.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

stefan

Użytkownik

Post22 lut 2011, 15:40

rokko!
Ja jeszcze wypróbuję MP3, bo zdaje się, że można w stawiać do OO.org Impress muzykę w tym formacie .
Ale o wiele bardziej zależy mi na głównym pytaniu - jak usunąć niektóre pozycje muzyki z menu kontekstowego Dźwięk pod "Przejście slajdu".
Pomyśl, poradź coś!. Na pewno wiesz, wierzę w Ciebie 8-) .
Pozdrawiam.
Stefan.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post22 lut 2011, 16:04

A po co chcesz je usuwać, jak używane będą jedynie te, które z tego menu wybierzesz...
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

stefan

Użytkownik

Post22 lut 2011, 16:37

greh pisze:A po co chcesz je usuwać, jak używane będą jedynie te, które z tego menu wybierzesz...

greh, a dlatego, że b.dużo tam ich się nagromadziło. Za dużo ich tam, wiele niepotrzebnych. Jedne są w MP3, drugie wave, inne MMF.
Chcę uporządkować, uaktualnić.
Bardzo mi zależy. Moja prośba jest do tych co znają OpenOffice.org 3 Impress i robili prezentację.
Poradź coś, jak wiesz.
Stefan.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post22 lut 2011, 16:45

stefan,chyba nadal się nie rozumiemy.
To że te pliki są w tzw. bibliotece z której możesz je potem wybrać do
prezentacji, nijak nie wpływa na wielkość owej prezentacji, gdyż zapisywane z prezentacją
będą jedynie te, które użyjesz. Tak przynajmniej mi się wydaje.
Co do sprawdzenia tego pod OO, mógłbym, ale nie mam nic w bibliotece prócz oryginalnych plików
dźwiękowych "dostarczanych" razem z OO 3.2. ;)
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post22 lut 2011, 18:53

Co do MP3 jednak obsługuje ;)
Co do usunięcia zbędników z menu kontekstowego, nie mam u siebie żadnych tego typu wpisów, natomiast podejrzewam, że odpowiednie rzeczy znajdziesz w rejestrze systemowych. Żeby dokładnie sprawdzić to musiałbym mieć dostęp do Twojego komputera ;)

Proponuje użyć jakiegoś edytora rejestru z możliwością szybkiego wyszukiwania fraz np. Registrar Lite.
Wyszukaj gałąź OpenOffice Impress i sprawdzaj kolejno czy jakieś wpisy odpowiadają tym z menu kontekstowego, szukaj fraz context menu, handler itp. Zwyczajnie trzeba by przeszukać rejestr pod tym kątem.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

stefan

Użytkownik

Post22 lut 2011, 20:37

greh pisze:stefan,
Co do sprawdzenia tego pod OO, mógłbym, ale nie mam nic w bibliotece prócz oryginalnych plików
dźwiękowych "dostarczanych" razem z OO 3.2. ;)

Grzesiu i rokko. No to wprowadźcie tam (zapiszcie) ze dwa takie pliki dźwiękowe. Jakiekolwiek, np. prosto z YouTube, MP3. Tylko po to, żeby je potem usunąć. I powiedzcie jak to się robi. Czy moglibyście?.
Sam nie potrafię, jestem trochę zielony :oops:
Zobaczcie też czy można tam także usunąć jakieś ..."dostarczane" razem z OO 3.2", czyli default. Bo jest ich tam na mój gust za dużo :) .
Będę Wam baardzo wdzięczny.
Stefan.

• Reklama

Wróć do „Problemy”