Jak wyzerować partycję "C"

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Rysbar

Użytkownik

Post04 maja 2014, 13:39

Witam.
Była awaria systemu Windows XP HE SP3 na dysku "C" w komputerze stacjonarnym. Żadna przeglądarka (FF,IE8,Opera) nie mogły połączyć się z serwerem Google.
Został postawiony od nowa system Win XP na dysku "D", system na nim jest sprawny.
Pojemność dysku "C" 29,3 GB. Niesprawny system na nim zajmuje 8,8 GB. W żaden sposób nie można go wyleczyć. Pozostaje więc chyba wyczyszczenie dysku "C", (może wyzerowanie?). Jak to zrobić?
Czy nie będzie to miało wpływu na sprawność systemu na dysku "D"?
Proszę znawców komputerowych o rady, wskazówki i opinie.

Awatar użytkownika
Andziorka

VIP+
Kontaktowanie:

Post04 maja 2014, 13:44

'Oto dzień zwycięstwa nad rozumem, głupiej wrażliwości Twej..'

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post04 maja 2014, 14:41

Pozostaje więc chyba wyczyszczenie dysku "C", (może wyzerowanie?). Jak to zrobić?

Tu nie chodzi chyba o wyzerowanie tylko o format ?

Robiłem to prawie miesiąc temu podczas naprawy komputera znajomego.
Najpierw zapisałem wszystkie ważne dane z dysku D na pendrive (możesz na płytkę CD lub DVD).
Następnie po wejściu na Windows XP (dysk C) zrobiłem szybki format dysku D.
Zainstalowałem Windows XP na dysku C wg. tej instrukcji:
systemy-operacyjne/instalacja-systemu-ms-windows-xp-instrukcja-t96.html

Jeżeli nie będziesz mógł bezpośrednio zrobić formatu dysku D z systemu który masz obecnie na dysku C
to możesz również łatwo to zrobić podczas instalacji jak pisze w instrukcji.

W razie problemów możesz użyć GParted
Więcej pracy, dłużej i raczej dla zaawansowanych.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post04 maja 2014, 15:25

Czy to jest powód żeby instalować odnowa system ponieważ nie chodzi FF, IE8, Opera bo się można połączyć się z serwerem Google ?? , a może z inna np. onet.pl chodzi ?? tylko od razu nowy system ??
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

Rysbar

Użytkownik

Post04 maja 2014, 15:43

Witam robiwielki.
Żadna strona nie chciała się otworzyć, dlatego stawiałem system na partycji "D", sądząc że uda mi się partycję "C' jakoś naprawić. Niestety nie udało się, a był potrzebny komputer w miarę szybko. Jestem samoukiem i być może spanikowałem.
Mogłem przecież stawiać system na partycji "C", obawiałem się jednak utraty swoich danych.
Teraz wiem,mając go na partycji "D", że mogę korzystając z płytki instalacyjnej formatować partycję "C" i w odpowiednim momencie przerwać. Pozostanie w miarę czysta.
Dzięki za podpowiedzi.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post04 maja 2014, 16:02

Usunąłeś wszystkie przeglądarki?? - jak nie to usuń i potem przeskanuj programem CCleaner i Eusing Free Registry Cleaner

Uaktualniłeś system windowa ??- jaki system masz

Przeskanuj kompa programem – TDSSKiller, AVG RESCUE CD i Dr.Web

Masz jakieś wpisane numery we właściwościach protokołu TCP/IPv6 czy też TCP/IPv4 ???

Wyłącz wszystkie zapory i tym podobne programy. Restart kopa i zainstaluj najnowsza przeglądarkę.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

Rysbar

Użytkownik

Post04 maja 2014, 17:33

robi, o systemie pisałem w pierwszym poście. Dzięki za chęć pomocy. Sytuacja jest już opanowana. System Windows XP HE SP3 jest w chwili obecnej na partycji "D" i działa sprawnie. Partycję "C" sformatowałem przy użyciu płytki instalacyjnej z w/w systemem. Po naciśnięciu klawisza D - chęć usunięcia partycji C i potwierdzeniu chęci usunięcia - klawiszem L, nastąpił format z paskiem postępu. Po zakończeniu formatowania wyłączyłem komputer przyciskiem Power. To tyle.
Pozdrawiam.

• Reklama

Wróć do „Problemy”