witam może się ktoś zlituje i podpowie mi jak to zrobić a mianowicie ,kupiłem laptop już z zainstalowanym systemem vista
laptop jest firmy acer chodzi o to że system oryginalnie jest ukryty razem ze sterownikami do tego modelu komputera na ukrytej partycji jak się do niej dobrać żeby zabrać stamtąd sterowniki Windowsa i zrobić całkowity format i zainstalować win 7
Jak zainstalować system z partycji Recovery ?
-
Ostatnio zmieniony 16 gru 2012, 12:35 przez seba86mu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Korekta tytułu.
Powód: Korekta tytułu.
- seba86mu
PROBLEM Z VISTĄ I LAPTOPEM
Wystarczy, że przy uruchamianiu laptopa przejdziesz na partycję Recovery.
Na ekranie POST lub tuż przed nim zaraz po włączeniu laptopa powinna pokazać się informacja, np.:
=> Press F10 to run Recovery
=> F12 to Recovery
lub bardzo podobnie. Czasami informacja taka nie zawiera nawet hasła Recovery.
Jeżeli będziesz miał problem możesz porobić zdjęcia ekranom, które pokazują się zaraz po uruchomieniu laptopa.
Z poziomu Recovery zainstalujesz system, tak jakbyś to robił z płytki z systemem. Sterowniki zostaną automatycznie zainstalowane.
Na ekranie POST lub tuż przed nim zaraz po włączeniu laptopa powinna pokazać się informacja, np.:
=> Press F10 to run Recovery
=> F12 to Recovery
lub bardzo podobnie. Czasami informacja taka nie zawiera nawet hasła Recovery.
Jeżeli będziesz miał problem możesz porobić zdjęcia ekranom, które pokazują się zaraz po uruchomieniu laptopa.
Z poziomu Recovery zainstalujesz system, tak jakbyś to robił z płytki z systemem. Sterowniki zostaną automatycznie zainstalowane.
-
tak ale ja nie chce już wisty tylko inny system jak to zrobić żeby nie stracić wisty i sterowników zrobić format partycji 'c' i zainstalować inny system ...? Tak jak ty opisujesz to już robiłem wszystko się zgadza ale instaluje mi się od nowa wista a chciał bym coś co mi nie będzie tak zamulało kompa jak wista `i połowa funkcji po użytkowaniu kompa średnio po 3-4 miesiącach pada chodzi mi na przykład o panel boczny który służy mi do podgłaśniania i innych bajerów mój model laptopa to acer aspire 6920 ? Mam sam taki pomysł tylko nie wiem czy zainstalują mi się automatycznie wszystkie sterowniki jak włożył bym do napędu innego Windowsa zaczął instalacje zrobił z pod niego format partycji c ? i zainstalował np windowsa 7 lub windowsa 8 który leprzy i jak to zrobić czy to sie uda ?
- seba86mu
Sterowniki pod Windows 7 będziesz mógł pobrać ze strony producenta => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Sterowniki z Visty powinny być zgodne z Windows 7.
Po zainstalowaniu systemu instalujesz osobno sterowniki.
Jeżeli będzie jakiś problem zawsze możesz pobrać sterownik ze strony producenta poszczególnego układu.
Instalujesz po prostu system z płytki, ale żeby nie usunąć partycji Recovery musisz uważać przy wyborze partycji do instalacji systemu. Partycja Recovery będzie tam widoczna.
Sterowniki z Visty powinny być zgodne z Windows 7.
Po zainstalowaniu systemu instalujesz osobno sterowniki.
Jeżeli będzie jakiś problem zawsze możesz pobrać sterownik ze strony producenta poszczególnego układu.
Instalujesz po prostu system z płytki, ale żeby nie usunąć partycji Recovery musisz uważać przy wyborze partycji do instalacji systemu. Partycja Recovery będzie tam widoczna.
-
ok dzięki tak sprubuję
-
- Reklama