Jak zgrać film z VHS na DVD ?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post08 cze 2012, 13:48

Jak zgrać materiał np. film z kasety VHS na HDD a docelowo na dysk DVD ? Po pierwsze jak z podłączeniem wiem, że oczywiście oprócz odtwarzacza video musi być karta video z odpowiednim portem oraz kabel łączący video z komputerem. Mam kartę graficzną NVIDIA GeForce2 MX/MX 400 ale jak widzę nie ma tam ( w karcie) gniazda tv VIVO ani w ogóle żadnego wejścia. Wiem, że jednak można zastosować jakieś przejściówki (jakie i do jakiego portu). Z tyłu komputera mam jedno złącze szeregowe COM i złącze równoległe LPT oraz wejścia karty dźwiękowej na wtyki chyba typu cinch chociaż nie wiem czy i do czego mogłyby się tu przysłużyć. Czy jeżeli nie mam karty video to można zastosować jakąś złączkę przejściową tylko do jakiego portu, czy może w takim wypadku trzeba jednak wmontować kartę video lub telew. ? To tyle jeśli chodzi o obraz. Bo z podłączeniem dźwięku to chyba musi być oddzielny kabel z tego co wiem odtwarzacz video - port mikrofonu komputera.
Druga kwestia to zgrywanie filmu na HDD z pomocą programu do przechwytu video np. VirtualDub, który posiadam. I tutaj bym prosił o zarekomendowanie jakiegoś programu oraz kilka słów o kompresji filmu bo wiem, że VirtualDub to potrzebuje sporo miejsca na dysku. Jak w VirtualDubie znaleźć i zaznaczyć urządzenie i wejście przechwytywanego materiału o ile takie w ogóle podłączono ? Słyszałem tutaj też o encoderze Quenc - czy może się on tutaj przydać ? AviSynth też posiadam - podobno przydatny. Ta faza jest tutaj zdecydowanie najtrudniejsza i najbardziej pracochłonna.
Samo wypalenie na DVD to już wydaje się być pestką w porównaniu z tym kodowaniem. Jakim programem najlepiej to zrobić ? :) :) :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post08 cze 2012, 14:05

=> Jak zgrać film z kasety VHS na dysk twardy: moduł VIVO; tuner TV

manitu pisze:Mam kartę graficzną NVIDIA GeForce2 MX/MX 400 ale jak widzę nie ma tam ( w karcie) gniazda tv VIVO ani w ogóle żadnego wejścia. Wiem, że jednak można zastosować jakieś przejściówki (jakie i do jakiego portu).

Twoja karta graficzna nie posiada modułu VIVO, dlatego żadne przejściówki nic tutaj nie pomogą.

Przede wszystkim w komputerze musi być urządzenie, które przechwytuje materiał wideo z zewnętrznych urządzeń.
Myślę, że w tym wypadku najprostszym rozwiązaniem będzie zakup tunera TV.

manitu pisze:To tyle jeśli chodzi o obraz. Bo z podłączeniem dźwięku to chyba musi być oddzielny kabel z tego co wiem odtwarzacz video - port mikrofonu komputera.

To zależy. Jeżeli tuner TV będzie miał wejście audio na śledziu, to dźwięk przechwycisz również tunerem, jeżeli nie, podłączasz przewód do wejścia liniowego w karcie dźwiękowej (Line-IN).

Jeżeli natomiast tuner TV Ci jest niepotrzebny, bo nie chcesz odbierać TV w komputerze, a chcesz jedynie zgrać wideo z VHS, to tańszym rozwiązaniem będzie zakup takiego urządzenia:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post08 cze 2012, 21:14

seba86mu pisze: jeżeli nie, podłączasz przewód do wejścia liniowego w karcie dźwiękowej (Line-IN).

To przypomnijmy wejście liniowe w karcie dźwiękowej jest oznaczone jakim kolorem ? Na ogół używa się tu oddzielnego kabla od urządzenia video ale jaki jest schemat podłączenia (chodzi mi o końcówki wejście/wyjście - co do czego)? Jest wiele takich urządzeń i ich typów do przechwytu video, może to być karta video z odpowiednim portem, karta telew. - obie należy wmontować w komputer może być to tak jak mówisz tuner, który choć jest dobry to dla mnie lepszym rozw. wydaje się ten grabber audio/video z portem USB gdyż rzeczywiście chcę tylko zgrywać z VHS a nie odbierać tv przez komputer. A jak jest z podłączeniem tego, czy standardowo nie powinno być z tym problemu, port USB posiadam.

Osobną kwestią jest czy pojemność dysku przy zgrywaniu z innego urządzenia powinna być odpowiednio wysoka, podobno min. 200 GB czy to prawda bo to chyba zależy od rozmiaru tego materiału video ?

I chciałbym jeszcze żebyś się jakoś odniósł do tych kwestii samego przechwytywania i kodowania, nie będę już tego powtarzał bo napisałem to powyżej.
Samo wypalenie gotowego materiału video we właściwym formacie i kodeku do odczytu na DVD myślę, że nie nastręczy mi już większych trudności. :|

-- 08 cze 2012, 21:14 --

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post08 cze 2012, 21:47

manitu pisze:To przypomnijmy wejście liniowe w karcie dźwiękowej jest oznaczone jakim kolorem ?

To zależy od karty dźwiękowej. W różnych kartach różnie wykorzystywana jest kolorystyka gniazd, jednak najczęściej jest to gniazdo niebieskie. Najprościej sprawdzić to w instrukcji płyty głównej.

manitu pisze:a ogół używa się tu oddzielnego kabla od urządzenia video ale jaki jest schemat podłączenia (chodzi mi o końcówki wejście/wyjście - co do czego)?

Wszystko napisane jest w poradniku do którego link podałem.

W magnetowidzie przewód podłączasz do wyjścia audio (Audio Out), natomiast w urządzeniu przechwytującym do wejścia audio (Audio In).
Jeżeli w magnetowidzie wyjście audio jest typu cinch, a w karcie dźwiękowej - wiadomo mini-jack musisz zastosować odpowiedni przewód 2x cinch => mini-jack:
ewentualnie adapter:
To w przypadku przechwytu dźwięku przez tuner TV lub kartę dźwiękową.

Co do konwertera USB, to wyjścia audio w magnetowidzie łączysz z wtyczkami cinch (czerwoną i białą) konwertera.
Konwerter przechwytuje dźwięk (cinch) oraz obraz (S-Video lub cinch).

manitu pisze:A jak jest z podłączeniem tego, czy standardowo nie powinno być z tym problemu, port USB posiadam.

Podłączasz do portu USB, instalujesz sterownik, oprogramowanie i zgrywasz.

manitu pisze:I chciałbym jeszcze żebyś się jakoś odniósł do tych kwestii samego przechwytywania i kodowania, nie będę już tego powtarzał bo napisałem to powyżej.

Zgrywasz materiał najlepiej co najlepszego formatu, oczywiście adekwatnie do dostępnego miejsca na dysku.
Później zgrany materiał możesz dowolnie przerobić innymi programami, niekoniecznie tym programem, którym przechwyciłeś materiał.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post08 cze 2012, 21:48

seba86mu pisze:Nie wypowiadam się w kwestiach, co do których nie jestem pewny w 100%.

Ale co do czego nie masz pewności, bo ja tam podałem tylko pewien możliwy wariant ale przecież nie jedyny. Chciałbym jeśli to możliwe tak schematycznie i ogólnie spróbował mi to przytoczyć. Chociaż pewnie w tym przypadku jakieś konkrety (programy) byłyby również bardzo przydatne.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post09 cze 2012, 00:01

Nazwy przykładowych programów do przechwytywania również masz podane w poradniku: Ferro Cyfrowy Magnetowid, Virtual VCR, PowerDirector. Bardzo często niezbędne oprogramowanie dołączane jest do konwertera, tak jak w przypadku tego, do którego link podałem dołączona jest pełna wersja programu Ulead VideoStudio 10.

Format zapisu zgrywanego materiału zależny jest od opcji oraz możliwości, jakie oferuje dany program.
Do obróbki zgranego już materiału mogę polecić => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

manitu pisze:Osobną kwestią jest czy pojemność dysku przy zgrywaniu z innego urządzenia powinna być odpowiednio wysoka, podobno min. 200 GB czy to prawda bo to chyba zależy od rozmiaru tego materiału video ?

Plik ze zgranym materiałem bardzo często osiąga drakońskie rozmiary, głównie ze względu na brak kompresji w trakcie zgrywania.
Wszystko zależy od długości i jakości materiału.
Bardzo łatwo obliczyć szacunkowy rozmiar całego zgranego materiału.
Zgrywasz na próbę minutę filmu z kasety, po czym zatrzymujesz proces. Załóżmy, że minuta ma rozmiar 40MB, a cały film 90 minut. Przeliczamy 40MB x 90 minut i otrzymujemy w przybliżeniu 3,6GB materiału po zgraniu całego filmu.

W ten sposób metodą prób i błędów z wykorzystaniem różnych opcji danego programu wyciągniesz własne wnioski.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post09 cze 2012, 12:49

seba86mu pisze:Plik ze zgranym materiałem bardzo często osiąga drakońskie rozmiary, głównie ze względu na brak kompresji

Tak się składa, to tak tytułem jeszcze nawiązania do wcześniejszej wypowiedzi, że VirtualDub (nie wiem czy ta nazwa coś ci mówi) podczas konwertowania czy nagrywania wykorzystuje sporą ilość miejsca na dysku. Związane jest to głównie ze specyfiką tego programu, są tam różne opcje które można włączyć lub wyłączyć w zależności od potrzeby. Można np. także zmniejszyć tę ilość miejsca ale zostawmy to bo program ten jest dość rozbudowany i posiada wiele innych możliwości poprzez instalację odpowiednich dodatków z sieci i to już jest trochę wyższa szkoła jazdy i nie ma tutaj zresztą takiej potrzeby o tym mówić. Jeśli zgrany materiał okaże się zbyt duży niż nasze oczekiwania to są do tego stosowne programy do rekompresji plików sam takiego używam i ze skutkiem - co prawda tylko w formacie AVI ale to już żaden problem zawsze można później go przekonwertować.
Ale chciałbym żebyśmy może skupili się na jednym z tych programów podanych przez ciebie jako, że ja nie za bardzo znam ich możliwości i omówili dokładnie na jakimś przykładowym formacie sam proces zgrywania i kodowania materiału ponieważ jest to proces dość złożony a przy wyborze niektórych komponentów potrzebnych przy przegrywaniu materiału trzeba dokładnie wiedzieć co wybrać. Czyli załóżmy, że wszystko jest już prawidłowo podłączone i sprawdzone czy działa i mamy jakiś film np. długości 1,5 h, wybieramy dany program, format niech będzie AVI, kodek to tu nie mam pewności i co dalej ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post09 cze 2012, 13:16

manitu pisze:Ale chciałbym żebyśmy może skupili się na jednym z tych programów podanych przez ciebie jako, że ja nie za bardzo znam ich możliwości i omówili dokładnie na jakimś przykładowym formacie sam proces zgrywania i kodowania materiału ponieważ jest to proces dość złożony a przy wyborze niektórych komponentów potrzebnych przy przegrywaniu materiału trzeba dokładnie wiedzieć co wybrać.

Ja też nie znam możliwości i opcji tych programów.

Dawno temu, gdy pisałem powyższy poradnik użyłem na próbę jednego z podanych programów, nie pamiętam nawet którego.
Żadnej filozofii w tym nie ma.

W ustawieniach programu w opcjach przechwytywania wybierasz z listy urządzenie, którym przechwytujesz materiał, chyba że program automatycznie wykryje urządzenie. Oczywiście urządzenie musi być wcześniej podłączone i zainstalowane.

Włączasz odtwarzanie w magnetowidzie i na ekranie roboczym po prawidłowym podłączeniu i konfiguracji powinieneś widzieć materiał z magnetowidu.
Klikasz na przycisk nagrywania, czekasz, aż odtworzy się cały film, zatrzymujesz nagrywanie w programie, wyłączasz magnetowid i później tym samym programem (jeżeli posiada wymagane opcje) lub innym przerabiasz zgrany materiał: zmieniasz jego rozdzielczość, format, itp.

• Reklama

Wróć do „Problemy”