Jak zgrać materiał np. film z kasety
VHS na
HDD a docelowo na dysk
DVD ? Po pierwsze jak z podłączeniem wiem, że oczywiście oprócz odtwarzacza video musi być karta video z odpowiednim portem oraz kabel łączący video z komputerem. Mam kartę graficzną
NVIDIA GeForce2 MX/MX 400 ale jak widzę nie ma tam ( w karcie) gniazda tv
VIVO ani w ogóle żadnego wejścia. Wiem, że jednak można zastosować jakieś przejściówki (jakie i do jakiego portu). Z tyłu komputera mam jedno złącze szeregowe
COM i złącze równoległe
LPT oraz wejścia karty dźwiękowej na wtyki chyba typu
cinch chociaż nie wiem czy i do czego mogłyby się tu przysłużyć. Czy jeżeli nie mam karty video to można zastosować jakąś złączkę przejściową tylko do jakiego portu, czy może w takim wypadku trzeba jednak wmontować kartę video lub telew. ? To tyle jeśli chodzi o obraz. Bo z podłączeniem dźwięku to chyba musi być oddzielny kabel z tego co wiem odtwarzacz video - port mikrofonu komputera.
Druga kwestia to zgrywanie filmu na
HDD z pomocą programu do przechwytu video np.
VirtualDub, który posiadam. I tutaj bym prosił o zarekomendowanie jakiegoś programu oraz kilka słów o kompresji filmu bo wiem, że
VirtualDub to potrzebuje sporo miejsca na dysku. Jak w
VirtualDubie znaleźć i zaznaczyć urządzenie i wejście przechwytywanego materiału o ile takie w ogóle podłączono ? Słyszałem tutaj też o encoderze
Quenc - czy może się on tutaj przydać ?
AviSynth też posiadam - podobno przydatny. Ta faza jest tutaj zdecydowanie najtrudniejsza i najbardziej pracochłonna.
Samo wypalenie na DVD to już wydaje się być pestką w porównaniu z tym kodowaniem. Jakim programem najlepiej to zrobić ?