Jak zmienić rozmiar partycji D: RECOVERY w W7

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
stefan

Użytkownik

Post02 lis 2011, 18:05

Mam w laptopie Wind 7 z wydzieloną partycją RECOVERY (D:) na dysku twardym.
Tak to wygląda:
Obrazek

Jak widać partycja RECOVERY jest prawie całkiem zapełniona, (o czym powiadamiają mnie także monity).
Zaś (C:) jest prawie cała wolna. Lecz na niej znajduje się Windows 7 (18,7GB).

W związku z tym mam pytanie jak lepiej zrobić: czy powiększyć tą partycję D: , czy może utworzyć nową ?.

Bardzo proszę także o możliwie dokładne poinstruowanie, jak to zrobić w Wind 7 -
nie jestem zbyt mocny w komputerze.
Będę b.wdzięczny i z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Stefan.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post02 lis 2011, 23:33

Szczerze to nie ruszałbym tego, bo idzie uszkodzić Recovery i ogólnie start wszystkiego. Tam i tak jest tylko system+sterowniki.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post03 lis 2011, 18:35

W związku z tym mam pytanie jak lepiej zrobić: czy powiększyć tą partycję D: , czy może utworzyć nową ?.

Ja bym zapomniał o tych komunikatach, w każdej chwili możesz ukryć powiadomienia o wyczerpującym się wolnym miejscu dla danego dysku - ten wariant bym zastosował. Ingerencja w recovery to zbyt duże ryzyko.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

stefan

Użytkownik

Post04 lis 2011, 14:40

Bardzo dziękuję, cosik_ktosik i rokko !

Jednak spróbowałem :? . Za pomocą TuneUp Utilities 2010. Naprawdę super program. Tu jest o nim: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... -5828.html , post 587.
I udało się, wystarczająco dobrze - zwolnił 1,03 GB pamięci na partycji RECOVERY (D:).
Tak zrobiłem.
W jego trzecim panelu: Napraw problemy > Pokaż szczegóły > Usuń nieużywane pliki i kopie zapasowe.
W tym okienku: Niepotrzebne pliki i Stare kopie zapasowe:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Sam wybrał niepotrzebne, przesunął do Kosza proponując usunięcie. Wystarczyło zatwierdzić i ok.
Jak widać jest czysto, zwolnił 1,63 - 0,599(tylebyło) = 1,03 GB.
Coś słyszałem, że na partycji Recovery zapisują się także kopie zapasowe aktualizacji Windowsa. Które można by też usunąć.
Ale więcej nie chcę ryzykować.
Pozdrawiam.
Stefan.

• Reklama

Wróć do „Problemy”