Witam,mam takie pytanie jak zresetować biosa na laptopie ? czy tak samo jak na PC ?
Może ktoś wie co zrobic ?
Witam,chciałbym się odnieść do tego poradnika,który został stworzony przez Vid.........pl,który pokazuje jak włączyć tryb awaryjny na Windows 8
" Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników [youtube.com] ‘
Mam taki problem. Robię wszystko z godnie z poradnikiem i gdy mam opcje Ustawienia Uruchomienia i klikam uruchom ponownie to nie wyskakuje mi opcja,w której bym mógł kliknąć klawisz 4 (aby uruchomić system Awaryjnie),tylko od razu komputer się uruchamia ponownie i pisze “ PRZYGOTOWANIE DO AUTOMATYCZNEJ NAPRAWY ”
Chciałbym dodać też,że chciałem przywrócić Ustawienia fabryczne,po czym,jak miałem 50% to komputer się wyłączył i od tego momentu nie mogłem się dostać do pulpitu,ponieważ z każą opcją,jaką próbowałem to kończyła się na uruchomieniu ponownie laptopa i ’ PRZYGOTOWANIE DO AUTOMATYCZNEJ NAPRAWY " Kolega poradził mi uruchomić system w Trybie Awaryjnym i szukałem poradnika i znalazłem,ale sie okazało,że nie mam tej opcji,a w Poradniku jest,i nie wiem co robic.
Czekam Na Pomoc.
z Góry dziękuje.
Jak zresetować BIOS do ustawień fabrycznych w laptopie ?
-
Ostatnio zmieniony 08 gru 2015, 12:51 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu tematu
Powód: korekta tytułu tematu
- XMan
Trochę chaotycznie opisany problem i nie bardzo rozumie
Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera
W laptopie:
- Load Optimized Defaults
- nic nie rób, poczekaj niech naprawi.
Tam gdzie wchodzisz to trybu awaryjnego,
nie wybierasz go tylko strzałką wybierz Ostatnio znana dobra konfiguracja - Enter.
W razie dalszych problemów podaj nazwę oraz model laptopa
- powinno pisać pod spodem na naklejce.

Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera
W laptopie:
Trzeci sposób -> Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.
- Load Optimized Defaults
“ PRZYGOTOWANIE DO AUTOMATYCZNEJ NAPRAWY ”
- nic nie rób, poczekaj niech naprawi.
Tam gdzie wchodzisz to trybu awaryjnego,
nie wybierasz go tylko strzałką wybierz Ostatnio znana dobra konfiguracja - Enter.
W razie dalszych problemów podaj nazwę oraz model laptopa
- powinno pisać pod spodem na naklejce.
-
od nowa
Przywracałem sobie Ustawienia Fabryczne,a by wyczyścić komputer z swoich plików.Ustawienia niby przywracało,ale podczas przywracania laptop sie wyłączył. i nie chciał już załadować systemu,tylko wyskoczyło mi okienko
ss Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Następnie kliknąłem Opcje zaawansowane
wyskoczyły mi takie opcje Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników próbowałem pierwsze dwie opcje i za każdym razem ,gdy system sie ponownie uruchamiał pisało "PRZYGOTOWANIE DO AUTOMATYCZNEJ NAPRAWY" Znajomy mi powiedział,że mam uruchomić system w Trybie Awaryjnym. Nie wiedziałem jak to zrobić,ale poszukałem na Yt i znalazłem poradnik " Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników " Doszedłem do 3:00 i gdy na poradniku Pan kliknął uruchom ponownie i mu wyskoczyło ,ze może wybrać 9 opcji ,a Mi po kliknięciu uruchom ponownie,to laptop sie uruchomił ponownie,ale juz nie wyskoczyły mi te 9 opcji do wybrania .tylko ponownie pokazało sie " PRZYGOTOWANIE DO AUTOMATYCZNEJ NAPRAW" I spowrotem do |Tego 1 SS

Przywracałem sobie Ustawienia Fabryczne,a by wyczyścić komputer z swoich plików.Ustawienia niby przywracało,ale podczas przywracania laptop sie wyłączył. i nie chciał już załadować systemu,tylko wyskoczyło mi okienko
ss Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Następnie kliknąłem Opcje zaawansowane
wyskoczyły mi takie opcje Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników próbowałem pierwsze dwie opcje i za każdym razem ,gdy system sie ponownie uruchamiał pisało "PRZYGOTOWANIE DO AUTOMATYCZNEJ NAPRAWY" Znajomy mi powiedział,że mam uruchomić system w Trybie Awaryjnym. Nie wiedziałem jak to zrobić,ale poszukałem na Yt i znalazłem poradnik " Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników " Doszedłem do 3:00 i gdy na poradniku Pan kliknął uruchom ponownie i mu wyskoczyło ,ze może wybrać 9 opcji ,a Mi po kliknięciu uruchom ponownie,to laptop sie uruchomił ponownie,ale juz nie wyskoczyły mi te 9 opcji do wybrania .tylko ponownie pokazało sie " PRZYGOTOWANIE DO AUTOMATYCZNEJ NAPRAW" I spowrotem do |Tego 1 SS

- XMan
Zobacz/sprawdź to co powyżej napisałem...
-
Ale to nie chce się naprawić właśnie.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Ty nie chcesz przywrócić biosu lecz sam system operacyjny, a więc przywrócić go z partycji recovery. Pytanie zatem z naszej strony to co to za laptop: firma oraz model, bo to się tutaj często różni.
-
próbuje i nawet robiłem z godnie z poradnikiem i nic sie nie dzieje,tylko dalej "PRZYGOTOWANIE DO AUTOMATYCZNEJ NAPRAWY" i Diagnozowanie Komputera i nic
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- XMan
Byłeś dwa razy pytany jaki to jest laptop, firma oraz model.
Brak odpowiedzi...
Nie pisze pod spodem laptopa na naklejce ?
Brak odpowiedzi...
Nie pisze pod spodem laptopa na naklejce ?
-
pisać pisało,ale Brat,ktróy ma 3 latka postanowił,że sobie ją odklei i gdzieś ją zgubił 
Laptop Acer a dalej to nie wiem

Laptop Acer a dalej to nie wiem

- XMan
Podczas uruchamiania laptopa wciskaj szybko/co chwilę klawisz F8 lub F9
i sprawdź czy będzie wejście do Trybu awaryjnego.
- Gedo
W acer jest COA pod baterią.
Odepnij od zasilacza sieciowego. Wyjmij baterię na jakie 8 minut, potem włóż baterię, podepnij zasilacz sieciowy, uruchom. Wyświetlą się opcje rozruchu. Wybierz ostatnia dobra konfiguracja. Nie uda się, powtórzysz cyrk z wyjmowaniem baterii. Ponownie w opcjach uruchamiania wybierzesz przywrócenie z recovery.
Odepnij od zasilacza sieciowego. Wyjmij baterię na jakie 8 minut, potem włóż baterię, podepnij zasilacz sieciowy, uruchom. Wyświetlą się opcje rozruchu. Wybierz ostatnia dobra konfiguracja. Nie uda się, powtórzysz cyrk z wyjmowaniem baterii. Ponownie w opcjach uruchamiania wybierzesz przywrócenie z recovery.
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.
-
XMan » 33 minuty temu
Klikam i nic sie nie dzieje
A przy Drugim sposobie też sie w sumie nic nie dzieje,to samo
wgl sie nie wyświetlają te opcje rozruchu 
Tak myślę,że jak bym formata zrobił z płytki to by może zadziałało,ale to trzeba miec win8 na płytce ;D
nie znam sie,ale podejrzewam,że jak by za każdym uruchomieniem systemu nie było tego "PRZYGOTOWANIE DO AUTOMATYCZNEJ NAPRAWY" i Diagnozowanie Komputera.To myślę,że bym coś zrobił z waszą pomocą .
Klikam i nic sie nie dzieje

A przy Drugim sposobie też sie w sumie nic nie dzieje,to samo

Tak myślę,że jak bym formata zrobił z płytki to by może zadziałało,ale to trzeba miec win8 na płytce ;D
nie znam sie,ale podejrzewam,że jak by za każdym uruchomieniem systemu nie było tego "PRZYGOTOWANIE DO AUTOMATYCZNEJ NAPRAWY" i Diagnozowanie Komputera.To myślę,że bym coś zrobił z waszą pomocą .
- XMan
Sprawdź inne klawisze aby wejść w tryb awaryjny.
Brak dokładnego modelu i nie wiem jaki to będzie...
Może F1 lub F2
Odepnij zasilacz, wyciągnij dysk oraz baterię.
8 minut to za mało, na niektórych laptopach trzeba czekać nieraz aż 24 godziny aby było pewne.
Po ponownym podłączeniu dysku oraz baterii sprawdzasz czy jest wejście do Trybu awaryjnego
oraz do Ostatnio znana dobra konfiguracja.
Nie zaszkodzi jak wcześniej zresetujesz BIOS wg. powyższych moich zaleceń
Brak dokładnego modelu i nie wiem jaki to będzie...
Może F1 lub F2

Odepnij zasilacz, wyciągnij dysk oraz baterię.
8 minut to za mało, na niektórych laptopach trzeba czekać nieraz aż 24 godziny aby było pewne.
Po ponownym podłączeniu dysku oraz baterii sprawdzasz czy jest wejście do Trybu awaryjnego
oraz do Ostatnio znana dobra konfiguracja.
Nie zaszkodzi jak wcześniej zresetujesz BIOS wg. powyższych moich zaleceń

-
Pod F2 wyskoczyły Ustawienia oprogramowanie Układowego UEFI Reszta klawiszy nic 
a z tą baterią to nie działa

- XMan
Pod F2 wyskoczyły Ustawienia oprogramowanie Układowego UEFI Reszta klawiszy nic
Nie masz innej klawiatury aby tymczasowo ją podłączyć do innego portu np. PS/2 lub USB ?
Upłynęło 24 godziny przy odłączonej baterii oraz przy odłączonym dysku ?
-
- Reklama