witam. pewnie temat już był nieraz poruszany ale wyszukiwarka nic nie znalazła. chciałem zrobić kopię płyty instalacyjnej xp prof. sp2 i użyłem do tego programu nlite ale najpierw skopiowałem cd z xp na dysk twardy i uruchomiłem nlite i wskazałem lokalizację skopiowanego xp'ka i utworzyłem obraz, obraz się utworzył i zapisał na dysku. i teraz moje pytanie co dalej gdyż obraz zapisał się rar'ze a przecież muszę nagrać to na cd lub dvd, mam to rozpakować czy tak nagrać.
i jeszcze jedno pytanie jeśli poprostu to co skopiowałem na dysk (instalkę xp prof sp2)nagrałbym na dvd to czy ta płyta będzie bootowalna i będe mógł zrobić z niej instalacje systemu??
dzięki
-- mniej niż minutę temu --
a może można użyć ashampo? albo jakiś inny pomysł
jak zrobić bootowalną płytę xp
- hevet
Re: jak zrobić bootowalną płytę xp
Niepotrzebnie komplikujesz sobie życie. Najzwyczajniej skopiuj płytę, np. we wspomnianym Ashampoo Burning Studio.
-
wiem. ale to co było na cd czyli instalka xp'ka skopiowałem na dys twardy (kopiuj - wklej) bo nie miałem czystej płytki a teraz chciałem to nagrać na dvd i podobno trzeba zrobić najpierw obraz żeby płyta była bootowana
- hevet
Czyli płyty już nie masz?
Utwórz obraz płyty w Ashampo, a potem go wypal. Jeżeli utworzyłeś obraz w nLite to możesz go też wypalić w Ashampoo. Masz skojarzone pliki .iso do otwierania w Winrarze, co może być mylne, nie musisz nic rozpakowywać.
Utwórz obraz płyty w Ashampo, a potem go wypal. Jeżeli utworzyłeś obraz w nLite to możesz go też wypalić w Ashampoo. Masz skojarzone pliki .iso do otwierania w Winrarze, co może być mylne, nie musisz nic rozpakowywać.
- XMan
Re: jak zrobić bootowalną płytę xp
Poradnik : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wybór zadań -> Utwórz -> Boot-owalny obraz ISO.
Nagraj/wypal na płytkę CD.
Wybór zadań -> Utwórz -> Boot-owalny obraz ISO.
Nagraj/wypal na płytkę CD.
-
Płyty już nie mam. już mam utworzony bootowalny obraz jeden plik (ok 600 000KB) w przez nlite i teraz ten plik mam wypalić na dvd?? (mam ashampo)
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Sprawdź we właściwościach piku (prawym przyciskiem na niego->Właściwości), jakie on ma rozszerzenie/typ.
-
typ pliku:archiwum winrara ale daemon widzi to chyba jako iso (ustawiłem żeby pokazywał tylko pliki iso) i jak zamontowałem to w wirtualnym napędzie to odpalił się windows z płyty
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
No to oki, to jest ISO. Jak Masz np Nero wybierz w nim nagraj obraz na dysk i powinno spokojnie to nagrać (nie nagrywaj jako dane tylko jako obraz dysku).
-
@UP dziekuje za pomoc,,,, DYsk z systemem zrobiony : d teraz się instaluje.... Dam edita po instalacji... 

-
- Reklama