Jaka częstotliwość odświeżania monitora LCD?
- MoU
W moim monitorze LG 19 cali częstotliwość odświeżania nie może być większa niż 75 Hz(oczywiście jeśli biorę opcję:Ukryj tryby, których ten monitor nie może wyświetlić). Czemu? Jaka powinna być optymalna? Im większa tym lepsza tak? 

Ostatnio zmieniony 07 maja 2011, 23:54 przez cosik_ktosik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana tytułu
Powód: Zmiana tytułu
Glory Glory Man United
- XMan
Częstotliwość odświeżania monitora
W moim monitorze LG 19 cali częstotliwość odświeżania nie może być większa niż 75 Hz
- ustaw trochę mniejszą tak ja mam :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Czemu? Jaka powinna być optymalna? Im większa tym lepsza tak?
Tak

Nie zauważysz tego podczas kilku godzin jak będziesz siedzieć przy kompie ale zauważysz jak będziesz siedziedć
kilkanaście godzin - szybko stracisz wzrok

75 Hz to masz bardzo dobrze - super

- rokko
- Kontaktowanie:
których ten monitor nie może wyświetlić). Czemu?
Zakres częstotliwości jest ograniczany bądź przez sterownik monitora, bądź też przez sterownik grafiki. Ma to na celu zapobiegnięcie uszkodzeniu sprzętu, wskutek zbyt wysokiego ustawienia parametru odświeżania ekranu.
Im większa tym lepsza tak?
Nie
Jeśli dobierzesz niewłaściwą wartość, w najlepszym wypadku dojdzie do zniekształceń obrazu, rozmazywania lub całkiem monitor przestanie wyświetlać obraz, w najgorszym wypadku może dojść do uszkodzenia sprzętu.
Po konkretne informacje i optymalne ustawienia, zarówno w zakresie rozdzielczości jak i częstotliwości odświeżania udaj się do instrukcji obsługi monitora (w specyfikacji zawsze wyróżnione są optymalne ustawienia).
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
- deFco247
- Kontaktowanie:
W przypadku monitorów CRT tak, a na LCD nie ma to większego znaczenia.Im większa tym lepsza tak?
Najczęściej wyświetlacze ciekłokrystaliczne nie są w stanie wyświetlać obrazu z częstotliwością odświeżania wyższą niż 75-85Hz.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Niby nie ma ale w przypadku mojego LCD większe odświeżanie uruchamia ładniejszy tryb wyświetlania kolorów lub to też złudzenie. Ale ogólnie jakość obrazu jest lepsza.
- rokko
- Kontaktowanie:
Wystarczy żeby warunki oświetleniowe w pomieszczeniu się zmieniły i już będziesz miał inne odniesienie.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- XMan
cosik_ktosik pisze:Niby nie ma ale w przypadku mojego LCD większe odświeżanie uruchamia ładniejszy tryb wyświetlania kolorów lub to też złudzenie. Ale ogólnie jakość obrazu jest lepsza.
- również to zauważyłem jak kupiłem nowy monitor.
To chyba jednak nie jest złudzenie

-
- Reklama