Jaka pasta do procesora w laptopie ??

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
olo320i

Użytkownik

Post13 wrz 2010, 23:34

Heyka..
Drodzy forumowicze zwracam się do was o porade związaną z doborem pasty termoprzwodzącej do laptopa..
kumpel się do mnie zwrócił z taką prośbą czy bym mu nie looknoł do kompa bo się ostatnio grzeje i w efekcie wyłącza czy restartuje. ogólnie widze że słabo dmucha i pewnie to jest przyczyna. komp to Hp z górnej półki z i5 i grafiką nvidi. i tu mój problem bo jak rozbiore i zajrze do wentylatora czy nie jest w te chłodniczke nawalone włosów i kurzu to potem bede musiał to na coś złożyć a do takiego kompa to warto zainwestować w dobre "smarowidło" ale jakie ?? które wybrać co polecacie ?? i jeszcze jedno czy tym samym smarowidłem można posmarować procesor od grafiki ??
z góry dzięki za odpowiedź

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post14 wrz 2010, 01:03

Nie jestem pewny czy w ogóle potrzebujesz jej. W laptopie zazwyczaj sam radiator na procku jest dobrze przymocowany i ciepło odchodzi rurami cieplnymi na drugi radiator z wentylatorem. Zazwyczaj dostęp do tego wszystkiego po dostaniu się do środka jest na tyle dobry, że wystarczy zwykły, czysty pędzelek aby wszystko ładnie wyczyścić.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

olo320i

Użytkownik

Post14 wrz 2010, 15:52

tak ale wyczytałem w sieci że wychodziły te kompy ze zle położoną pastą. a pasta jest napewno bo kiedyś rozkręcałem swojego starego kompa ze zwykłym pentiumem i było takie coś szare jakby plastelina i wtedy zastosowałem jakąś paste arktik ceramique... ale teraz nie wiem czy todobra pasta na nowoczesne procki

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post14 wrz 2010, 16:00

Nie jestem pewny czy w ogóle potrzebujesz jej.
;)
Pasta wypełnia mikro szczeliny między powierzchnią radiatora i powierzchnią IHSu (obudowy procesora). Dzięki wypełnieniu tych 'ubytków' mamy lepiej odprawdzane ciepło z powierzchni procesora do radiatora. Dalsza część o której pisać cosik nas nie interesuje, to tak samo jakbyśmy powiedzieli, że powierzchni np. Mugena nie trzeba smarować, bo ma przecież rurki, które odprowadzają ciepło do radiatora, który schładza wentylator ;) Co do pasty - zastosuj tutaj pastę termoprzewodzącą z wyższej półki, np. Zalman ZM-STG2, Silver5 itp.
Obrazek
Sounds Better

Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post14 wrz 2010, 23:36

Ale mi chodzi o inną kwestię, że w ogóle nie trzeba prawdopodobnie ruszać radiatora na procku, gdyż nie ma problemu aby cokolwiek paswyczyścić. Oczywiście warto zmieniać pastę, ale nie ma takiej konieczności. Większość lapków ma do czyszczenia doskonale przygotowany dostęp.

Obrazek

Na procesorze jest najczęściej tylko płytka, od niej odprowadzane jest ciepło na radiator właściwy na którym montowany jest wiatrak. On i radiator już znajdują się u wyjścia z obudowy. Tutaj sytuacja jest zgoła inna niż w klasycznych komputerach. Mało tego, często sam wiatrak można ściągać w równie łatwy sposób.

W przypadku laptopów gorzej się tylko jest do nich dostawać ze względu na zatrzaski, które dobrze trzymają ale łatwo je połamać. Drugim problemem są cieniutkie kabelki zasuwane na złączach typu ZIF, które są na tyle krótkie, że łatwo je uszkodzić. Tak, więc radzę uważać.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

olo320i

Użytkownik

Post15 wrz 2010, 21:18

dobra kupiliśmy coś takiego " IC DIAMOND 7" ponoć najlepsza pasta na rynku ale doczytałem że są z nią problemy a raczej z nałożeniem jej. ktoś ma może jakieś doświadczenie i poradzi jak to ogarnąć ??

• Reklama

Wróć do „Problemy”