karta dźwiękowa z wyjściem optycznym
-
karta dźwiękowa z wyjściem optycznym
Witam posiadam płytę główną Gigabyte GA-M52L S3P Socket AM2. Zakupiłem głośniki Logitech z906 i chciałem je podłączyć optyczne ale moja karta dzwiękowa zintegrowana nie ma wejścia optycznego. Chodzi mi o to czy mogę zakupić inną kartę co ma wejście optyczne, ponieważ chce uzyskać dźwięk a karty co mają wbudowane głośniki.
- XMan
karta dźwiękowa
Gigabyte GA-M52L S3P:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Są cztery rev... tej płyty.
Ale wszystkie posiadają zintegrowaną kartę dźwiękową Realtek ALC883 lub ALC892.
Głośniki powinny działać.
Masz zainstalowany odpowiedni Chipset ?
Masz zainstalowane te sterowniki do karty dźwiękowej:
Są cztery rev... tej płyty.
Ale wszystkie posiadają zintegrowaną kartę dźwiękową Realtek ALC883 lub ALC892.
Głośniki powinny działać.
Masz zainstalowany odpowiedni Chipset ?
Masz zainstalowane te sterowniki do karty dźwiękowej:
-
karta dźwiękowa
dokładnie nie wiem który to rew ale nie da sie podłączyć kablem optycznym (wtyk kwadratowy).
- XMan
karta dźwiękowa
Jeżeli to jest wtyk kwadratowy od głośników to może jest jakaś przejściówka ?
Nie wiem, musiałbym długo sprawdzać a od czasu do czasu muszę zaglądać do ciężko chorej mamy.
Może ktoś inny jeszcze pomoże...
Nie wiem, musiałbym długo sprawdzać a od czasu do czasu muszę zaglądać do ciężko chorej mamy.
Może ktoś inny jeszcze pomoże...
- leon1956
karta dźwiękowa
Witam . Masz dwa wyjścia . Jedno to poszukanie i zakup śledzia z wyjściem optycznym - twoja płyta ma wewnętrzne złącze wyścia SPDIF . Drugie w/g mnie lepsze to zakup karty dźwiękowej z wyjściem optycznym . To zapewni wiele lepsze wykorzystanie Twoich głośników . Wybór jest w zasadzie pomiędzy Creative Sound Blaster a Asus Xonar . Są też karty innych firm ale polecam Creative SB . Sam posiadam SB i jestem bardzo zadowolony . Są różne modele w różnych cenach .Dźwięk w tańszych od droższych nie różni się zbyt wiele jak by sugerowała to cena . Różnią się bajerami np. wyjściami SPDIF , pilotem , dodatkowym panelem sterującym .
P.S.
Wiele lepsze wykorzystanie głośników - miałem na myśli funkcję kart SB - CMSS-3D która rozprowadza dźwięk stereo na 4.1 , 5.1 lub 7.1 czyli gra każdy głośnik . Karty zintegrowane wykorzystują wszystkie głośniki o ile źródłem jest dźwięk wielokanałowy np. film . W innym przypadku - dźwięk stereo - wykorzystane są tylko dwa przednie , reszta zbiera kurz .Jako że najczęściej słucham muzy ma to dla mnie wielkie znaczenie w połączeniu oczywiście z lepszą jakością dźwięku karty .
P.S.
Wiele lepsze wykorzystanie głośników - miałem na myśli funkcję kart SB - CMSS-3D która rozprowadza dźwięk stereo na 4.1 , 5.1 lub 7.1 czyli gra każdy głośnik . Karty zintegrowane wykorzystują wszystkie głośniki o ile źródłem jest dźwięk wielokanałowy np. film . W innym przypadku - dźwięk stereo - wykorzystane są tylko dwa przednie , reszta zbiera kurz .Jako że najczęściej słucham muzy ma to dla mnie wielkie znaczenie w połączeniu oczywiście z lepszą jakością dźwięku karty .
Ostatnio zmieniony 25 gru 2013, 15:15 przez leon1956, łącznie zmieniany 1 raz.
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .
-
karta dźwiękowa
Leon1956 dużo mi pomogłeś ale czy do tej płyty mogę dokupić inna karte dzwiękową? Zależy mi tylko na wejściu optycznym żeby uzyskać dźwięk z karty co mają wbudowane głośniki w konsoli
- leon1956
karta dźwiękowa
Oczywiście że możesz . Karta musi mieć wyjście optyczne czyli SPDIF . Wybór należy do Ciebie . Ja sugeruję Creative .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .
- XMan
karta dźwiękowa
jw
+ odbierz PW.
+ odbierz PW.
-
karta dźwiękowa
Czyli jak dobrze rozumiem podłaczając optycznie głośnki jakość dźwięku uzyskuje z głośników a jak jackami to to jakośc zależy od karty?
- XMan
karta dźwiękowa
Odbierz PW 

- leon1956
karta dźwiękowa
marko366 pisze:Czyli jak dobrze rozumiem podłaczając optycznie głośnki jakość dźwięku uzyskuje z głośników a jak jackami to to jakośc zależy od karty?
Generalnie tak . Kupując kartę dźwiękową z wyjściem SPDIF będziesz miał możliwość podłączenia głośników analogowo czyli po przez kable jack lub cyfrowo po przez kabel SPDIF . Teoretycznie w tym drugim przypadku dźwięk powinien być lepszy - omija się tor analogowy . Czy będzie to dla Ciebie wyczuwalna poprawa jakości dźwięku - sam ocenisz .
-
- Reklama