Witam.
Czy można skonfigurować rozdzielczość karty graficznej Asus AH 2600 Series z monitorem Samsung SyncMaster 2023NW na poziomie 1680x1050 (max. dla monitora) skoro w trybie karty graficznej nie ma takiej rozdzielczości. Najbliższe to 1440x900 i 1600x 1200. Przy tej drugiej odpada możliwość oglądania. (obraz przesunięty małe litery itp.)
Mam ustawioną rozdzielczość na 1440x900 (60Hz) , niby wszystko OK, ale są np. gry ,które wymagają maksymalnej rozdzielczości monitora tj. 1680x1050 - pokazuje się stosowny komunikat - dostosuj rozdzielczość , ja nie mogę tego uczynić i w tym momencie gra się zawiesza. Czy jest jakieś rozwiązanie oprócz wymiany karty lub monitora.
Asus ma sterownik v.8.412.000.
Pozdrowienia.
Karta graficzna nie pokazuje wszystkich rozdzielczości monit
-
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Czy można dopasować rozdzielczość....?
Dzinuch pisze:Asus ma sterownik v.8.412.000.
Próbowałeś zmiany sterownika?
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
W sterownikach karty, właściwościach ekranu odznacz opcję ukrywania rozdzielczości, których nie można wyświetlić. Zobacz czy ruszy na tej nowej rozdzielczości. Jak nie, to po restarcie będziesz musiał odinstalować sterowniki od grafiki w trybie awaryjnym.
-
Chyba coś sknociłem. Pobrałem ze strony producenta ASUSTeK sterowniki wersji 8.62 i 5.40. Przy wgrywaniu v8.62 pojawił się komunikat "oprogramowanie nie przeszło testów zgodności z systemem Windows XP umożliwiających uzyskanie logo Windows" ,wgrałem wersję 5.40 (Asus Smart Doctor) ale ją skasowałem i chciałem wrócić do pierwotnego sterownika tj. wersji 8.412. Niestety przy wgrywaniu pokazał się komunikat , że oprogramowanie nie przeszło testów zgodności...
Teraz jak włączam komputer to melduje mi o wykryciu nowego sprzętu karta Asus ah2600. Jak chcę ją zainstalować to znowu komunikat "oprogramowanie..."
Jak wybrnąć z tej sytuacji?
Sterowniki wgrywałem Start-ustawienia-panel sterowania-system itd..
Teraz jak włączam komputer to melduje mi o wykryciu nowego sprzętu karta Asus ah2600. Jak chcę ją zainstalować to znowu komunikat "oprogramowanie..."
Jak wybrnąć z tej sytuacji?
Sterowniki wgrywałem Start-ustawienia-panel sterowania-system itd..
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Odinstaluj jeszcze raz sterowniki ale przed instalacją nowych wyczyść rejestr programem CCleaner (sam rejestr).
-
Zrobiłem jak sugerowałeś i teraz jest już OK!
Za pomocą PowerStrip uzyskałem w karcie graficznej Asus rozdzielczość, której szukałem tj. 1680x1050.
Wszystko teraz funkcjonuje dobrze z wyjątkiem jednej gry, gdy chcę ją uruchomić na ekranie monitora pojawia się napis , -not optimum mode- 1650x1050 60Hz ?, i komputer się zawiesza, w tle słychać tylko muzykę.Problem w tym, że monitor jest tak ustawiony. O co tu biega? Podłączyłem stary monitor (nie LCD zwykły sprzed 10 lat) i tutaj ta gra chodzi na zupełnie innej rozdzielczości bez problemów. Taka zagadka.
Pozdrowienia.
Za pomocą PowerStrip uzyskałem w karcie graficznej Asus rozdzielczość, której szukałem tj. 1680x1050.
Wszystko teraz funkcjonuje dobrze z wyjątkiem jednej gry, gdy chcę ją uruchomić na ekranie monitora pojawia się napis , -not optimum mode- 1650x1050 60Hz ?, i komputer się zawiesza, w tle słychać tylko muzykę.Problem w tym, że monitor jest tak ustawiony. O co tu biega? Podłączyłem stary monitor (nie LCD zwykły sprzed 10 lat) i tutaj ta gra chodzi na zupełnie innej rozdzielczości bez problemów. Taka zagadka.
Pozdrowienia.
- XMan
Może ta gra nie "chodzi" na tej rozdzielczości a może jest gdzieś w jej opcjach ustawienie/zmiana rozdzielczości ?
Możesz jeszcze sprawdzić odinstalowanie gry i ponowną instalację.
Możesz jeszcze sprawdzić odinstalowanie gry i ponowną instalację.
-
- Reklama