Karta NVIDIA nie została wykryta

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
PKP

Użytkownik

Post08 sty 2015, 00:05

Posiadam laptopa ASUS K52J. Ma 3.5 roku, a gwarancja obejmowała 2 lata. Laptop posiada dwie karty graficzne: GeForce 310M oraz Intel (R) HD Graphics. Do tej pory miałem zainstalowane dwa systemy: Windows 7 (64-bit) oraz openSUSE 12.2 (64-bit). Dwa dni temu postanowiłem wgrać najnowszego openSUSE 13.2 (64-bit), wykonując formatowanie partycji linuxowych. Po instalacji, w openSUSE miałem ustawione dwa ekrany obok siebie (wykrywał tak jakby monitor), przez co mogłem przeciągać okna poza prawą krawędź. Ustawiłem tak, by mieć jeden ekran o rozdzielczości 1366 x 768. Wtedy, po uruchomieniu Windows 7 miałem ustawioną rozdzielczość 800 x 600, pomimo że rozdzielczość ekranu to 1366 x 768. Po kolejnym uruchomieniu było już wszystko ok.

Do tej pory myślałem, że jest wszystko w porządku, jednak dziś zorientowałem się, że nie mam karty graficznej Nvidii. W menadżerze urządzeń nie widać tej karty, nie mogę wgrać starszych i najnowszych sterowników (nawet jako administrator), bo sprzętu nie da się wykryć. W Internecie ludzie piszą, by wykonać aktualizację BIOS-a. Nigdy tego nie robiłem, jest to ryzykowne, może jest jakiś inny sposób? Pomyślałbym, że karta się uszkodziła, jednak nie daje mi spokoju fakt, że akurat wtedy, gdy instalowałem Linuxa. Nie wgrywałem też sterowników Nvidii na Linuxie, choć zgodnie z susek.info/1164/Instalacja-sterownikow-do-kart-NVIDIA wpisem jest to możliwe. Być może karta też nie zostałaby znaleziona. Co robić? Może da się jeszcze przeprowadzić jakąś diagnozę? W openSUSE instalowałem te biblioteki:

Kod: Zaznacz cały

libv4l1-0-32bit libv4l-32bit libv4l

by obraz z kamery nie był do góry nogami podczas używania Skype. Może to jakiś trop.

Pozdrawiam,
PKP

-- 07 sty 2015, 19:42 --

Jak zwykle. Po napisaniu wiadomości znalazłem rozwiązanie. Napiszę dla potomnych. W sieci znalazłem propozycję przywrócenie ustawień fabrycznych BIOS-a lub:

1. BIOS
    2. Zakładka Advanced
    3. Wybrać wpis, w którym widnieje VGA
    4. Zmienić Reserved na Windows 7/Vista
Mnie to rozwiązanie pomogło. Pierwszej solucji nie próbowałem.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post08 sty 2015, 00:05

Bywa, dzięki za napisanie jak rozwiązać, mało kto to potem robi.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

PKP

Użytkownik

Post10 sty 2015, 11:25

Dodam jeszcze, że później zorientowałem się, iż to ja sam wyłączyłem monitor VGA w panelu Konfiguracja wyświetlania w openSUSE 13.2. A zrobiłem tak dlatego, że po instalacji Linuxa mogłem wyjeżdżać oknami poza prawą krawędź ekranu laptopa. Z racji dwóch kart graficznych miałem dwa monitory obok siebie. Zamiast zablokować monitor VGA, by stał się nieaktywny, ja go przypadkiem usunąłem i nie można było tego cofnąć z panelu konfiguracyjnego. Jedynie przywrócenie z poziomu BIOS-a pomogło.

• Reklama

Wróć do „Problemy”