Karta SD - problem z formatowaniem

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
FoxyLady

Użytkownik

Post23 lis 2015, 10:49

Cześć wszystkim! :)

Mam problem z kartą SD Sandisk. Jakoś do tej pory nie doświadczyłam takiego problemu. W komputerze jest wbudowany czytnik kart. Kiedy aparat (z kartą w środku) jest podłączony kablem do kompa to wszystko jest ok. Wkładając kartę z aparatu do czytnika system mówi, żeby sformatować kartę. Próbuje sformatować szybkim formatowaniem (FAT32) i wyskakuje komunikat "System Windows nie był w stanie dokończyć formatowania", myślę sobie ok, spróbuję tym normalnym i chyba ze dwie godziny się formatowała i potem ten sam komunikat się pojawił. Myślę sobie, żeby sformatować tą kartę w aparacie no i poszło. Ale po formacie w aparacie i włożeniu karty bezpośrednio do czytnika system pokazuje ten sam komunikat. W tym oknie z menadżerem dysków mam nie aktywne funkcje na tej karcie dodawania woluminu, usuwania itp. Testdisc też nie może utworzyć partycji na tej karcie. Myślałam, że karta jest zablokowana, ale nie. Zazwyczaj w moim przypadku z wyskakiwaniem komunikatu o formacie karty pomagała zmiana czytnika. Nawet potem po włożeniu karty do aparatu to aparat chce jeszcze raz formatować kartę.
Nie chcę zakładać najgorszego. Bo wiem, że w informatyce różne cuda się zdarzają. :)
Macie pomysł jak to rozgryźć? :)
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2015, 10:49 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu tematu oraz pisowni

FoxyLady

Użytkownik

Post23 lis 2015, 12:52

Dziękuję bardzo za odpowiedź i za poprawienie tytułu posta. :) Wieczorem zobaczę czy coś dało się zrobić. Przez przypadek kilka zdjęć użytkownik usunął z tej karty, ale skopiował resztę zdjęć na dysk twardy komputera. To było przed formatowaniem karty. Z przypadkowo formatowanej karty odzyskiwałam zdjęcia (jak formatowanie przebiegało pomyślnie i nic nie było na niej wgrywane potem oraz jeśli karta była przez przypadek sformatowana). Czy po tych operacjach będę w stanie odzyskać jeszcze te zdjęcia np. Recuvą czy wtedy wszystko przepadnie? Recuva i inne programy do odzyskiwania danych nie mogły odzyskać tych kilku zdjęć przez ten komunikat, że system chce sformatować kartę. Złośliwość rzeczy martwych normalnie. :P

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post23 lis 2015, 12:56

Jak już formatowałeś kartę to wątpię teraz czy odzyskasz zdjęcia :(
No ale zawsze możesz sprawdzić powyższe poradniki/programy.
Te lub inne, istnieje ich wiele...
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

FoxyLady

Użytkownik

Post23 lis 2015, 13:05

Właśnie tak to jest jak użytkownicy nie potrafią posługiwać się kartami, pendrivami itp. :P A potem ratuj. Już chyba raczej nie zrobię obrazu tej karty. :P Będę próbować. Potem napiszę co mi wyszło i jaki skutek. :P Dzięki jeszcze raz!

• Reklama

Wróć do „Problemy”