Witam
Od jakiś 3 tygodni borykam się z problemem Kernel Power 41 który resetuje mi komputer w randomowym momencie.
- <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">- <System>
<Provider Name="Microsoft-Windows-Kernel-Power" Guid="{331C3B3A-2005-44C2-AC5E-77220C37D6B4}" />
<EventID>41</EventID>
<Version>3</Version>
<Level>1</Level>
<Task>63</Task>
<Opcode>0</Opcode>
<Keywords>0x8000400000000002</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2016-06-30T11:00:21.895335200Z" />
<EventRecordID>1515</EventRecordID>
<Correlation />
<Execution ProcessID="4" ThreadID="8" />
<Channel>System</Channel>
<Computer>Pirox</Computer>
<Security UserID="S-1-5-18" />
</System>
- <EventData>
<Data Name="BugcheckCode">0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter1">0x0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter2">0x0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter3">0x0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter4">0x0</Data>
<Data Name="SleepInProgress">0</Data>
<Data Name="PowerButtonTimestamp">0</Data>
<Data Name="BootAppStatus">0</Data>
</EventData>
</Event>
Pojawił się tak nagle mimo iż nie instalowałem nowego sprzętu, ani nie aktualizowałem żadnych sterowników. Po dwóch pierwszych razach pierwsze co zrobiłem myśląc że to przez temperature to wyczyściłem komputer ze wszelkiego kurzu a następnie wymieniłem paste na porcesorze. Kiedy to nie pomogło następnej kolejności jaką zrobiłem to zakutalizowałem wszystkie sterowniki oraz dokonałem akutalizacji Biosa. Również nie pomogło następnie co zrobiłem to zreinstalowałem cały system przy czym pozoliłem aby komputer zaktualizował najpotrzebniejsze sterowniki, cóź dalej nic nie pomogło. Później zaczołem sprawdzać poszczególne podzespoły Sprawdziłem Ram za pomocą systemowego narzędzia - nie wykryło żadnych problemów, sprawdziłem za pomocą HDTune'a dyski - nie wykryło żadnych problemów ani bad sektorów. Jako że nie mam możliwości od nikogo pożyczenia zasilacza przetestowałem go przez ponad 10 min przez OCCT nic podczas testów się nie stało, również zmierzyłem za pomocą miernika napięcie i wyszło mi i w spoczynku i w stresie:
12V - 12.19
5V - 5.03
3v - 3.35
Co ciekawe to podczas tym randomowych resetów nie wyskakuje mi żaden BSOD, chociaż że mam ostatwione aby zapisywało mi minidump'sy to żadnych nie mogę zanaleść po tych resetach. Domyślnie powinniem je znaleźć w C:\Windows\Minidump (mam ustawione na zapis w %SystemRoot%\Minidump) nie ma żadnego takiego folderu a tym bardziej plików dmp. Próbowałem je otworzyć za pomocą WinDbg oraz BlueScreenView, obydwa mi nie znalazły.
Podaję sprecyfikacje sprzętowe:
Płyta Główna: Gigabyte B85M-D3H socet 1150 Bios F15 (wcześniej był F13 ale dokonałem aktualizacji)
Procesor: Intel i5 4690k 3,50Ghz 6mb (nie podkręcany)
Karta graficzna: Gigabyte Geforce gtx 960 4GB WINDFORCE 2X OC (nie podkręcany)
Zasilacz: OCZ StealthXStream 600W
Ram: GoodRam DDR3 PLAY 8GB PC1600 (jedna kość)
dysk systemowy: SSD Transcend 370 128GB SATA3
dysk twardy: Seagate 1TB SATA3 7200RPM 64mb
system: Windows 10 64bit
dodam że przed jak i podczas występowania tych błędów nie podkręcałem ani procesora ani karty graficznej.
Same błędy wstępuje różny sposób 3-4 razy na dzień, jeden po drugim albo rozłożone na kilka godzin. Zdarza się że nic się nie dzieje przez 1-2 dni albo przez 5 dni codziennie kilka razy. Zmieniałem w opcjach zasilania w zakładce zaawansowane i podpunkcie dysk twardy dałem aby nigdy nie wyłączał dysku oraz w menadżerze urządzeń w kontrolerze dźwięku miałem 3 rodzaje wyjść dźwięku : Nvidia, Realtek oraz Audio dla wyświetlaczy Intel. Dałem wyłącz dla Nvidia oraz Audio dla wyświetlaczy Intel.
Na koniec podrzuce temperaturę:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Kernel Power 41 (63)
-
Kernel Power 41 (63)
Ostatnio zmieniony 30 cze 2016, 14:37 przez Pirox11, łącznie zmieniany 1 raz.
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Kernel Power 41 (63)
Pirox11 pisze:sprawdziłem za pomocą HDTune'a dyski
Podaj raporty z tego Hdtune z zakładki Health, zrób fotki.
Pirox11 pisze:Sprawdziłem Ram za pomocą systemowego narzędzia - nie wykryło żadnych problemów
Dobrze by było jakbyś pamięć sprawdził programem Memtest.
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Kernel Power 41 (63)
djkamil09061991 pisze:Podaj raporty z tego Hdtune z zakładki Health, zrób fotki.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - SSD
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników -dysk twardy
djkamil09061991 pisze:Dobrze by było jakbyś pamięć sprawdził programem Memtest.
Powiesz mi jak mam się nim obsłużyć? z tego co wiem to jego trzeba wypalić na płytke albo na pendriva ale nie mam jak wypalić płytki a tym bardziej nie posiadam pendriva, jak już to posiadam dysk zewnętrzny.
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Kernel Power 41 (63)
Pirox11 pisze:http://imgur.com/a/zzCBt - SSD
Na tym dysku ssd masz jakieś tam drobne błędy komunikacji, możesz dla sprawdzenia podmienić mu kabelek który łączy dysk z płytą ale to jak będzesz miał możliwość.
Co do memtesta to hirens posiada chyba go w swoich narzędziach, tu poradnik jak go zrobić:
http://www.hotfix.pl/uruchamianie-hiren ... h-a392.htm
może z dyskiem zewnetrznym też się uda.
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Kernel Power 41 (63)
djkamil09061991 pisze:Na tym dysku ssd masz jakieś tam drobne błędy komunikacji, możesz dla sprawdzenia podmienić mu kabelek który łączy dysk z płytą ale to jak będzesz miał możliwość.
A czy mogę przepiąć kable? z dysku twardego na ssd i na odwrót? Posiadam jeszcze stary kabel sata ze starego komputera ale nie wiem czy się nada poza tym nie wiem czy on obsługuje sata 3.
djkamil09061991 pisze:może z dyskiem zewnetrznym też się uda.
A czy ten format jest nie zbędny do uruchomienia Hirens Boot'a? Ponieważ sam dysk zewnętrzny to 2 TB a na nim mam pliki ważące około 1,5 tb i za bardzo nie chciałbym ich tracić.
-- 30 cze 2016, 22:24 --
djkamil09061991 pisze:Dobrze by było jakbyś pamięć sprawdził programem Memtest.
Sprawdziłem Pamięć za pomocą Memtestu, 5 testów wykonałem żaden nie wykazał błędu.
djkamil09061991 pisze:Na tym dysku ssd masz jakieś tam drobne błędy komunikacji, możesz dla sprawdzenia podmienić mu kabelek który łączy dysk z płytą ale to jak będzesz miał możliwość.
zmieniłem kabelek ( w sensie ten od dysku twardego podłączyłem pod ssd a ten od ssd pod dysk twardy.)
-
- Reklama