Kilka problemów z moim nowszym kompem.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 sty 2010, 16:03

Na przednim panelu monitora (lub bocznym w zależności od modelu jaki Masz) powinien być przycisk oznaczony jako Menu, musi coś takiego pisać na obudowie. Jak napisy się starły czy coś próbuj wszystkie przyciski jak leci, któryś z nich musi wywołać menu OSD.

to klawiatura przestaje reagować

A ta klawiatura to jest WiFI czy zwykła USB? Masz do portu włożony jakiś adapter (klucz) WiFi na USB od klawiatury?
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Re: Kilka problemów z moim nowszym kompem.

Post10 sty 2010, 12:10

Monitor- Samsung SyncMaster- nie widziałam żadnego przycisku menu. Czasami monitor sam się wyłącza. I nie mogę uruchomić kompa.
Klawiatura- łączona przez port USB. Zaczęła poprawnie działać po tym, jak włączyłam kompa z podłączonym modemem od Neostrady. Nie wiem czemu wcześniej były z nią problemy.
Jednak z klawiaturą wciąż są problemy, czasami jak podłączę modem po uruchomienia kompa to ona przestaje reagować. :(

-- mniej niż minutę temu --

Dzisiaj byłam w sklepie komputerowym i kupiłam drugą, tanią klawiaturę komputerową. Bo stwierdziłam, że oba stacjonarne powinny mieć klawiaturę. Powiedzieli mi, że winny może być zbyt słaby zasilacz. Jak to sprawdzić? Zasilacz ma z sześć lat.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
stilio

Użytkownik

Post19 sty 2010, 13:56

Powiedzieli mi, że winny może być zbyt słaby zasilacz

Trzeba sprawdzić jakie napięcia on daje.
Na tylnej obudowie jest info co to za zasiłki i jaką moc posiada, spisz info i podaj na forum.

Jak chcesz zmierzyć napięcia musisz zrobić to albo miernikiem, albo Everestem (zakładka Czujnik bodajże), albo w BIOSie.

Zasilacz ma z sześć lat.

Ja miałem zasiłkę 8 lenią i działała wyśmienicie. Wiek jeszcze nic nie oznacza.

Sprawdź te napięcia, markę i moc zasiłki podaj na forum.

Sprawdzić można też jakimś kalkulatorem ile zestawik potrzebuje mocy, zerknij na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Re: Kilka problemów z moim nowszym kompem.

Post26 kwie 2010, 17:22

Zasilacz chyba jest w porządku. Druga klawiatura komputerowa, nieznacznie droższa od pierwszej lepiej się spisuje.

-- 26 kwi 2010, 17:14 --

Mój nowszy komp bardzo często się zawiesza. Zawieszają się chyba wszystkie przeglądarki i wieszają system. Ostatnio sprawdziłam podgląd zdarzeń i pojawił się nowy błąd (oprócz innego błędu, z którym pomaga mi walczyć rokko :) )

Kod: Zaznacz cały

Typ zdarzenia:   Błąd
Źródło zdarzenia:   Service Control Manager
Kategoria zdarzenia:   Brak
Identyfikator zdarzenia:   7026
Data:      2010-04-26
Godzina:      16:36:38
Użytkownik:      Brak
Komputer:   
Opis:
Nie można załadować następujących sterowników startu rozruchowego lub systemowego:
SuperMounter

Wiem tylko tyle, że ten plik systemowy jest niezbędny do poprawnego funkcjonowania monitora, myszy, klawiatury itp. Na jednym forum pisali, by go wyłączyć :!: Wydaje mi się, że ten plik jest potrzebny, nie znam się na tym. :mrgreen: Na nowszym kompie prawie nie można pracować, wiesza się najczęściej przy włączonym internecie. Mój starszy komp nigdy tak się nie wieszał, ale ma krowiasty monitor.

Jest jeszcze jeden błąd:

Kod: Zaznacz cały

Typ zdarzenia:   Błąd
Źródło zdarzenia:   Service Control Manager
Kategoria zdarzenia:   Brak
Identyfikator zdarzenia:   7000
Data:      2010-04-26
Godzina:      17:06:07
Użytkownik:      Brak
Komputer:   
Opis:
Nie można uruchomić usługi General Purpose USB Driver (e4ldr.sys) z powodu następującego błędu:
Nie można uruchomić określonej usługi, ponieważ jest ona wyłączona lub ponieważ nie są włączone skojarzone z nią urządzenia.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post27 kwie 2010, 10:25

Co do tego drugiego błędu, najlepiej będzie jak wyłączysz tą usługę. I tak nie jest używana w XP.

Wejdź w Start --> uruchom wpisz services.msc .
Znajdź General Purpose USB Driver, czy coś w tym stylu.

Jak nie będzie jej tam, wejdź w edytor rejestru (uruchom wpisz regedit).

Idź do klucza HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services .

W podkluczach klucza services znajdź usługę, o tej nazwie (nie wiem jak będzie się dokładnie nazywać). Zaznacz ją, po prawej stronie powinna być zmienna imagepath, która przechowuje ścieżkę do pliku e4ldr.sys . W tym samym miejscu będzie wartość DWORD o nazwie Start, kliknij dwukrotnie i zmień jej wartość na 4.
Pozdrawiam, koleś git

• Reklama

Wróć do „Problemy”