Kłopoty z pamięcią Ram?.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
borsukzdw

Użytkownik
Kontaktowanie:

Kłopoty z pamięcią Ram?.

Post18 lut 2014, 11:39

Obrazek Obrazek Witam.Mój problem polega na tym,że nie mogę wyłączyć komputera przyciskiem "wyłącz".Po wciśnięciu go normalnie zamyka się system,ale wyskakuje komunikat o błędzie i żeby wyłączyć całkowicie muszę odciąć zasilanie z listwy.Za poradą znajomych przetestowałem pamięć Ram Memtestem 86+,ale po wykonaniu 5-ciu pełnych cykli wyskoczyło-no errors-.Proszę o pomoc w zrozumiałym dla mnie języku komputerowym,gdyż jestem laikiem w tych sprawach i wszystko co próbuję robić na komputerze,robię za poradą osób znających się na tym.Pozdrawiam.

-- 18 lut 2014, 12:39 --

Dowiedziałem się że może to być spowodowane instalacją nie podpisanego sterownika.Sprawdziłem i okazało się,że sterownik 5.12.1.4070 od SOUND MAX INTEGRATED GIGITAL AUDIO nie jest podpisany cyfrowo.Ponoć instalacja takich sterowników powoduje także pojawianie sie tz. "ekranów śmierci" które zaczęły mnie prześladować.Proszę o podanie strony z której można pobrać w/w sterownik,bo te które próbowałem pobrać i zainstalować są niezgodne z czymś tam i wyskakuje ostrzeżenie żeby przerwać instalacje.

'

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Kłopoty z pamięcią Ram?.

Post18 lut 2014, 12:16

Ile masz pamięci i jakie ?
Podaj nazwę płyty głównej oraz karty dźwiękowej.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

borsukzdw

Użytkownik
Kontaktowanie:

Kłopoty z pamięcią Ram?.

Post18 lut 2014, 13:06

Płyta główna-Hewlett-Pascard HP Compaq dc5100 MT(PW099ET).Karta dżwiękowa-Analog Devices 1981(L)@ Intel82801FBICH6-AC'97 Audio Controller [B-1].Pamięć DDR2 SDRAM Kingston 1G-UDIMM.Są dwie kości pamięci,takie same w slot #1 i slot#3.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Kłopoty z pamięcią Ram?.

Post18 lut 2014, 13:26

Zobacz te sterowniki audio:
Poprzednie najpierw odinstaluj...

Nie pomoże to sprawdź komputer na oddzielnych pamięciach.
Obrazek

borsukzdw

Użytkownik
Kontaktowanie:

Kłopoty z pamięcią Ram?.

Post18 lut 2014, 14:48

Dzięki.Zainstalowałem,ale to jest ten sam sterownik 5.12.1.4070.Działa jak przedtem tz.dobrze,ale nadal jest nie podpisany cyfrowo i przy instalacji znowu wyskoczyło żeby nie instalować bo jest niezgodny itp.Jak mam sprawdzić komputer na oddzielnych pamięciach? skoro jak wyjmę jedną kość to nie chce odpalić i pika sygnałem dżwiękowym.Może coś żle robię,może nie wkładam w ten slot co trzeba.Proszę o instrukcje jak mam sprawdzić każdą kość osobno.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Kłopoty z pamięcią Ram?.

Post18 lut 2014, 15:11

Sprawdzasz tak:
wyjmujesz jedną kość a jak nie działa to ją wyciągasz i wkładasz drugą.
Możesz również sprawdzić na innych slotach...

Oprócz tego:
http://www.hotfix.pl/bluescreen-bsod-sz ... mp-a17.htm
Obrazek

borsukzdw

Użytkownik
Kontaktowanie:

Kłopoty z pamięcią Ram?.

Post18 lut 2014, 15:27

Serdeczne dzięki.Na pewno trochę czasu mi to zajmie.Czuję się jakbym znowu odrabiał prace domowe zadane w szkole.Jeszcze raz dzięki za cierpliwość i wyrozumiałość.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Kłopoty z pamięcią Ram?.

Post18 lut 2014, 15:40

Masz zainstalowany chipset:

Zainstalowany Service Pack 3 dla Windows XP PL ?
Aby go zainstalować to wcześniej musisz posiadać SP1 lub Service Pack 2 dla Windows XP PL
Obrazek

borsukzdw

Użytkownik
Kontaktowanie:

Kłopoty z pamięcią Ram?.

Post18 lut 2014, 17:49

Tak .Mam zainstalowany chipset oraz Service Pack 3.Już chyba ostatni raz wgrywałem Windowsa XP Profesjonal 2002 ponieważ trochę się zamulił,a dowiedziałem się,że od kwietnia nie ma już pomocy dla tego systemu.Proszę też o radę dotyczącą zakupu nowego systemu.To znaczy,w jaki system i gdzie najlepiej się zaopatrzyć(również cenowo).Oczywiście system dający się łatwo obsługiwać przez średnio zorientowanego użytkownika.Nie jestem snobem,więc nie interesuje mnie co jest modne,tylko co znawcy mogą polecić przeciętniakowi takiemu jak ja.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Kłopoty z pamięcią Ram?.

Post19 lut 2014, 23:10

Informacje o błędach krytycznych i podobnych są też trzymane w dzienniku podglądu zdarzeń. Przejrzyj go w sekcji system oraz aplikacje, może tam będzie podana przyczyna.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

borsukzdw

Użytkownik
Kontaktowanie:

Kłopoty z pamięcią Ram?.

Post22 lut 2014, 13:23

Dzięki bo w C:\windows\minidump\ nic nie ma.W systemie znalazłem.Najczęściej powtarzającym się błędem jest
:Obrazek.

-- 22 lut 2014, 11:00 --

Pozostałe błędy to:Obrazek,Obrazek,Obrazek,Obrazek,Obrazek,Obrazek,Obrazek,Obrazek.Proszę o radę gdzie sprawdzić co to znaczy i jak wyeliminować te błędy.

-- 22 lut 2014, 14:23 --

Po przetestowaniu systemu okazało się,że 28 plików jest zarażonych przez Win 32:Next Live-B [Adw],a jeden plik przez Win 32 Pup-gen [pup].Pliki znajdują się w kwarantannie.Czy trzeba coś zrobić z winowajcami tych zarażeń?.Proszę o radę.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Kłopoty z pamięcią Ram?.

Post23 lut 2014, 01:04

Witam, podaj log z otl, wklej go na stronę wklej.org a potem daj tu otrzymany w pasku adresowym link.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

borsukzdw

Użytkownik
Kontaktowanie:

Kłopoty z pamięcią Ram?.

Post05 mar 2014, 11:44

[IMG]http://i62.tinypic.com/2mo1ll0.jpg[/IM Chciałbym się podzielić wiadomością,że skończyły się moje kłopoty z wyłączaniem komputera,bo być może ktoś też ma taki problem.Winę za to ponosiła karta sieciowa do podłączenia internetu.Przy montowaniu routera parę dni temu wymieniono mi tą płytkę zamontowaną w komputerze i zamieniono na jakiś przekażnik zewnętrzny (plastikowa skrzyneczka podłączana do routera) i nie ma problemu.Komputer się normalnie wyłącza.Najgorsze jest to że miałem tą płytkę od kilku lat i oprócz tego problemu z wyłączaniem wszystko działało!!!.Z komunikatu o błędzie wynikało,że to coś z pamięcią,więc grzebałem w Ram itd. itp.A tu taki numer.Fakt że tą płytkę przekładałem sam po zmianie komputera ale wszystko było okey,oprócz tego błędu.Jak na razie nie wyskakują też "ekrany śmierci" więc może będzie okey.Chciałbym podziękować wszystkim którzy zadeklarowali mi pomoc,a także dużo pomogli.Pozdrawiam.

• Reklama

Wróć do „Problemy”