Klucz aktywacyjny w Windows. Co zrobić?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
ZiNGO

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post27 sie 2009, 16:37

witam. Dostałem takiego sms'a od mojej koleżanki:

OD dwóch dni mam włączony komputer. Instalowałam z siostry płyty. Pojawiło się, że mam wpisać klucz aktywacyjny bo inaczej będe musiała kiedys tam na nowo instalować, albo kupić nowego Windowsa. CO mam zrobić? Siostrze się nie śpieszy by mi dać ten klucz .

Co zrobić?
P.S. Klucz aktywacyjny może działać na dwóch różnych komputerach ? Dwa podłączone do sieci.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post27 sie 2009, 17:16

ZiNGO pisze:P.S. Klucz aktywacyjny może działać na dwóch różnych komputerach ? Dwa podłączone do sieci.

Jeżeli to Windows w wersji OEM, to klucz przypisany jest jedynie do jednej kopii systemu, zainstalowanej na jednym komputerze i takowy system jest przypisany do komputera, na którym pierwszy raz został zainstalowany.
W przypadku wersji BOX Windows może być instalowany na różnych komputerach, ale pod warunkiem, że w tym samym czasie będzie on zainstalowany tylko na JEDNYM komputerze.

Także pożyczenie klucza aktywacyjnego Twojej siostrze będzie nielegalne.

Awatar użytkownika
ZiNGO

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post27 sie 2009, 19:18

a jak wyskakuje wiadomość ze trzeba wpisać klucz aktywacyjny to można coś zrobić zeby tego klucza nie wpisywać i żeby nic się nie działo?
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post27 sie 2009, 19:31

Nie ma takiej możliwości. Jeżeli klucz nie zostanie wpisany (system nie zostanie aktywowany), to po 30 dniach od instalacji przestanie funkcjonować.

lukis

Użytkownik

Re: Klucz aktywacyjny w Windows. Co zrobić?

Post27 sie 2009, 19:39

Apropo licencii oem Cytat:Produkty firmy Microsoft mogą być używane tylko na mocy odpowiedniej Umowy Licencyjnej oraz zgodnie z jej warunkami, a także przepisami prawa autorskiego. Umowa licencyjna towarzysząca większości produktów software'owych firmy Microsoft zezwala użytkownikowi na zainstalowanie i używanie/wyświetlania jednej kopii programu na jednym komputerze, dysku twardym.
W treści umowy licencyjnej Windows Vista Home Premium OEM można znaleźć następującą informację:
"Mogą Państwo zainstalować jedną kopię oprogramowania na licencjonowanym urządzeniu. Nie mogą Państwo używać oprogramowania na jakimkolwiek innym urządzeniu."
Także do każdego z komputerów należy zakupić oddzielny system.

Cytat:"Licencja oprogramowania jest trwale przypisana do urządzenia, z którym zostało zakupione oprogramowanie. Urządzenie to jest "licencjonowanym urządzeniem". Partycja sprzętowa jest uznawana za osobne urządzenie."
oraz
"Mogą Państwo zainstalować jedną kopię oprogramowania na licencjonowanym urządzeniu. Nie mogą Państwo używać oprogramowania na jakimkolwiek innym urządzeniu."

Postanowienie to określa zakaz przenoszenia oprogramowania na inne jednostki, jak również obowiązek wykorzystywania takiego oprogramowania wyłącznie na tym samym komputerze, z którym zostało ono nabyte, lub na którym nastąpiła pierwsza instalacja.
Firma Microsoft przyjęła tu dosyć liberalną interpretację omawianego zagadnienia (chodzi o pytanie, kiedy oprogramowanie jest nadal wykorzystywane na tym samym komputerze; czy jeśli zmienimy stopniowo wszystkie elementy komputera, to jest to ciągle ten sam komputer?). W świetle liberalnej i prokonsumenckiej interpretacji przyjętej przez Microsoft, wymiana większości jego części nie jest rozumiana jako wymiana komputera (sprzętu) i nie powoduje utraty licencji.
Granicą modernizacji komputera jest jedynie wymiana płyty głównej, (która jest podstawowym elementem systemu) , co oznacza, że tylko wymiana tej części powoduje niemożność wykorzystywania oprogramowania na zmienionym komputerze.
Jeżeli jednak wymiana płyty głównej następuje na skutek uszkodzenia, licencja na oprogramowanie nie wygasa, należy tylko w ramach aktywacji telefonicznej potwierdzić fakt wymiany. Aby skontaktować się a Działem Aktywacji należy zadzwonić na jeden z poniższych numerów:
tel. 0-801 308 801 (wew. 1) lub (0-22) 5941999 (wew. 1)
Aby połączyć się z konsultantem należy przeczekać automatyczną wiadomość odtwarzaną przez system.
Dział aktywacji przyjmuje zgłoszenia telefoniczne od poniedziałku do niedzieli w godzinach od 8.00 do 22.00.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post28 sie 2009, 01:52

to po 30 dniach od instalacji przestanie funkcjonować

Jeżeli to Vista lub Windows Server 2008 to spróbuj starej dobrej sztuczki opisanej w tym poradniku => Windows 7, przedłużanie okresu bez aktywacji
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
mateusXz

Użytkownik

Post28 sie 2009, 11:58

A jeśli nie to można zrobić myk :P Niech zadzwoni, do Microsoftu, że jej pies, czy jakiekolwiek zwierzę, które może pogryźć pudełko. Pogryzło pudełko w miejscu, w którym był kod aktywacyjny :P Niech to jakoś wyjaśni :P Jeśli wszystko pójdzie dobrze, dostanie od nich kodzik do swojego "legalnego" windowsa :D

Mój kolega tak zrobił i dali mu kluczyk i miał dwa Windowsy, jeden kupiony, a drugi na kluczyk od Microsoftu :p
Mac OS X Snow Leopard :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”