Komp nie chce przejść ładowania biosu, problem z dyskiem twa

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
reynevan22

Użytkownik

Post02 lut 2014, 21:14

Cześć wszystkim :) Mam taki oto problem. Odłączyłem komputer od zasilania przez wyjęcie wtyczki z kontaktu, bo chciałem zresetować modem a nie chciało mi się szukać wśród kabli, który to a więc odłączyłem wszystko ^^ Po ponownym podłączeniu i włączeniu komputera oniemiałem. Wyświetla mi się to:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

A we wcześniejszym ekranie jest abym kliknął f10 i wtedy wyświetla się to (chyba jakieś centrum kontroli płyty głównej nvidii:

Szczerze powiedziawszy próbowałem chyba wszystkiego. Najpierw odłączyłem dysk twardy, podłączyłem go do drugiego kompa, zformatowałem i śmiga normalnie. A więc podłączyłem z powrotem. Znowu nic. A więc ten cieńszy kabel (łączący płytę główną z dyskiem) zamieniłem z kablem od cdromu (ta sama wtyczka cienka). Też nic. A więc zamieniłem kabel od zasilacza od cdromu do dysku twardego. Trochę zamieszałem, nie wiem czy zrozumiale to określiłem - wyjąłem 2 kable od dysku twardego i podłączyłem te same 2 wpięte wpierw w cdrom. Mam dysk SATA z tego co czaję. Później wyjąłem baterię BIOS i po paru minutach włożyłem znowu. Też nic. Tutaj zdjęcie ze stanu pierwotnego bez żadnego przestawiania kabli (cienki czerwony od płyty do dysku, ten niżej to oczywiście ten od zasilacza i oba zmieniałem z tym niebieskim co idzie do cdromu i z taką samą wtyczką od zasilacza co idzie do cdromu):

Wspomnę jeszcze, że próbowałem wgrać każdy możliwy system operacyjny, ale w przypadku windowsa xp podczas wczytywania tych sterowników na początku wyskakuje blue screen z info, że coś z dyskiem, a w przypadku visty i win7 kiedy dochodzi do okienka z dyskami/partycjami nie ma nic wyświetlonego.

Bardzo proszę o pomoc, już nie wiem co robić. Proszę o jakieś wskazówki, co mam spróbować, jakie dane jeszcze Wam dostarczyć aby dało się coś z tym zrobić.

EDIT:

Jeszcze ustawienia BIOSA:

1. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
2. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
3. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
4. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
5. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
6. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
7. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

GA-K8N-SLI F2 - płyta główna

Awatar użytkownika
Seler

Użytkownik

Post03 lut 2014, 18:54

A kombinowałeś z RAM, sprawdź stan RAM. Spróbuj ograniczyć wszystkie podzespoły i kombinuj z kostkami RAM. Podłącz jedna i zobacz co się dzieje, podłącz drugą...itd. Jeśli zdołasz, spróbuj ustawić w BIOSie jakieś zliczanie pamięci RAM, czy jakoś tak.. Zaraz po starcie BIOSu (odpaleniu Kompa)
,,Dum Spiro, Spero''
Dopóki oddycham, nie tracę nadziei

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post03 lut 2014, 19:27

Odłączyłem komputer od zasilania przez wyjęcie wtyczki z kontaktu, bo chciałem zresetować modem a nie chciało mi się szukać wśród kabli, który to a więc odłączyłem wszystko

Tak nie resetuje się modemu, wystarczy wyjąć wtyczkę/kabel od niego na kilka sekund lub minutę.
Nagłe odłączenie zasilania może się wiązać nie raz z dużymi problemami.
Przykładowo tak miałem:
1. przed wyłączeniem komputera wyłączyłem szybko kabel zasilający.
2. była burza i szybko wyłączyłem komputer.
3. elektrownia wyłączyła prąd a za chwilę włączyła.

Za dwoma pierwszymi razami pomogło mi to jak wszedłem w Tryb awaryjny F8
i wykonałem ostatni punkt przywracania systemu,
za trzecim razem co mi elektrycy zrobili to już nawet nie mogłem zainstalować nowego systemu.
Pomógł dopiero GParted - format.

Zobacz przywracanie systemu z ostatnią datą kiedy było OK.
W razie problemów w trybie awaryjnym F8...
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

• Reklama

Wróć do „Problemy”