Witam
Dziś pojawił się u mnie problem z komputerem. Wszystko było ok dopóki nie wyjąłem karty graf z kompa. Od tego momentu już nie mogłem go uruchomić poprawnie tzn. włącza się, dioda zielona się świeci, ale nie daje sygnału do monitora i wiatraczki od procesora kręcą się coraz szybciej. Próbowałem kilka razy podpinać karte i nic nie daje, podpinałem też do zintegrowanej i też nic. Czyściłem kompa z pajęczyny, wyjmowałem baterie odpinałem dyski i nic ciągle to samo. Wcześniej pojawiało się to kilka razy ale problem znikał, po kilku resetach a teraz już ze sto razy próbowałem i nic.. Właśnie charakterystyczne jest to że po włączeniu wiatraczki zwiększają swoje obroty, chyba do maksimum bo naprawde je głośno słycha jak nigdy ale nie wiem czemu, normalnie to się nigdy nie działo. proszę o jakąkolwiek pomoc.
Komp:
Fujitsu-Siemens Esprimo E5915 \Procesor Dwurdzeniowy Intel PentiumD 3.4GHz (2x3.4) 4MB Cache
Pamięć 2048MB DDR2 Dysk Twardy 80GB Chipset Intel Q965 Karta graficzna zintegrowana Intel GMA3000 256MB i zewnętrzna Geforce galaxy 7600GS 256bit 256 mb pci-e...pomocy:/
Komp włącza się, czarny ekran, brak reakcji ...
-
Posprawdzaj wszystkie kable czy są dobrze podpięte, dociśnięte.
Spróbuj też wyjąć kartę i jeszcze raz ją włożyć.
Spróbuj też wyjąć kartę i jeszcze raz ją włożyć.
-
Właśnie kable przepinałem wszystkie, karte to już kilka razy próbowałem. Odłączałęm czytnik kart, dyskietki, napęd i nic właśnie. Powoli zaczynam podejrzewać zasilacz, nie mam od kogo sprawdzić ale do końca pewien nie jestem. Wsumie karty to wątpie bo przecież są 2: zew i zintegrowana i pod dwiema to samo jest,bez różnicy. To musi być wina czegoś innego.. hmm
A pamięć RAM dobrze jest dociśnięta ?
-
Tak, bo kolega mi doradził żebym wyją ram i karte graf. i zobaczył czy piszczy, to przepinałem 3 razy ramy. Ale cały problem właśnie stał się po tym jak wypiąłęm karte graf i zapiąłem spowrotm to już monitor nie miał sygnału, a wcześniej było wszytsko ok...
- greh
- Kontaktowanie:
1. Karta dobrze siedzi w slocie?
2. Nie potrzebuje czasem podłączonego zasilania?
3. Nie resetowałeś czasem BIOS-u i nie włączyła Ci się integra, a monitor podłączasz do dedykowanej?
2. Nie potrzebuje czasem podłączonego zasilania?
3. Nie resetowałeś czasem BIOS-u i nie włączyła Ci się integra, a monitor podłączasz do dedykowanej?

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.
-
1. Karte przypinałem z 20 razy więc raczej nie.
2. Chodziła rok bez dodatkowego zasilania więc chyba nie potrzebuje.
3. Bios resetowałem i próbowałem do zintegrowanej monitor podłączyć i zewnętrznej po kilkanaście razy, przypinać i odpinać tego geforca itp itd kombinowałem już ale to raczej nie wina karty....:/
2. Chodziła rok bez dodatkowego zasilania więc chyba nie potrzebuje.
3. Bios resetowałem i próbowałem do zintegrowanej monitor podłączyć i zewnętrznej po kilkanaście razy, przypinać i odpinać tego geforca itp itd kombinowałem już ale to raczej nie wina karty....:/
- greh
- Kontaktowanie:
A kabel po stronie monitora dobrze siedzi?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Monitor ma już wbudowany kabel. Ale te 2 wiatraczki teraz od procka dziwnie głośno pracują po włączeniu, wchodzą stopniowo chyba na max obroty. Po ok 1min już chyba na maksa chodzą, a to jest dziwne bo nigdy po włączeniu kompa czegoś takiego nie było, ledwo słyszałęm żeby chodziły... odpinałem je ale też nic nie dawało może rzeczywiście coś z zasilaczem się stało...
-- 01 sie 2011, 23:03 --
To jednak ram, kolega Gumis miał racje
jeden ram robił "zwarcie" albo coś że kompa nie włączało... Wielkie dzięki Wam za pomoc 
-- 01 sie 2011, 23:03 --
To jednak ram, kolega Gumis miał racje

-
- Reklama