Komputer często sam się restartuje

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
olo320i

Użytkownik

Post19 mar 2011, 20:38

Witam Szanowne grono Specjalistów komputerowych..
Mam taki problem z komputerem a mianowicie dość często w trakcie przeglądania internetu i klikania myszką komputer nagle robi klik gaśnie ekran i uruchamia się ponownie, to to jeszcze nic najbardziej i najczęściej dzieje sie to jak akurat pobieram jakiś plik/ pliki z sieci , niejednokrotnie miałem doczynienia z taką sytuacją ze po rozpoczęciu pobierania komp po chwili się restaruje albo gdy pobieranie jest na etapie 99% i wtedy właśnie mnie cholera jasna bierze na tego kompa. :evil: człowiek czeka czasem godzine na coś i gdy już prawie jest gotowe komp odwala kaszane i się resetuje..
w dzienniku zdarzeń są tylko 2 wpisy " X krytyczny kernel power" oraz "błędy poprzednie zamknięcie systemu było nieoczekiwane" gdy klikam na pomoc ze strony microsoft aby sprawdzić kod błędu to niestety nie znajduje rozwiazania.
dodam że już wiele razy robiłem reinstalacje i raz podmieniłem nawet dysk twardy od kumpla bo myslałem ze to jego wina ale niestety wciaż to samo. zauważyłem taka małą anomalię ze po formacie na świeźo komp działa kilka dni bez zarzutu ale po 2-3dniach używania zaczyna się wszystko od poczatku.
teraz trochę wiecej info na temat systemu.
system windows 7 home premium x64 dzieje sie to regularnie
vista ultimate x64 postawiona na próbe dzieje się to tak samo regularnie jak na 7
windows XP 32/64 zdarzyło się tylko 2 razy a testowałem długo długo i obydwa razy wystąpiły tylko przy pobieraniu z sieci
teraz trochę o kompie, jest to laptop Toshiba P 500 2 x 500GB segate ,grafika geforce gt 330m, procesor intel i7 720QM 1,6mhz, 8GB ram
parametry kompa w sumie super ale te restarty doprowadzają mnie do szewskiej pasji :evil:
Ktoś coś pomoże ??
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, 18:15 przez greh, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tytułu

Awatar użytkownika
DwD99

Stały bywalec

częste restarty..:(((

Post19 mar 2011, 21:05

Witam,
Laptop na baterii pracuje czy podłączony do sieci?(kontaktu)

olo320i

Użytkownik

Post19 mar 2011, 21:20

do sieci , na bateri rzadko go uzywam aczkolwiek poprzedniego posta próbowałem napisać na baterii i niestety w połowie restart..:(

Awatar użytkownika
qooblu1996

VIP

Post19 mar 2011, 22:35

No właśnie. Może to ma jakieś powiązanie z internetem, skoro mówisz że podczas pobierania. Jak korzystasz z internetu. Bezprzewodowo (podaj model karty), kablem czy jakiś mobilny net? Może coś nie wyrabia?
Chcesz nagrać wideo-poradnik dla hotfix? Zgłoś się do mnie!

Pozdrawiam

olo320i

Użytkownik

Post19 mar 2011, 23:26

karta bezprzewodowa realtek rtl 8192 se bgn ,internet stałe łącze z O2 z routerem tomphsona z radiem "n"

Awatar użytkownika
qooblu1996

VIP

Post19 mar 2011, 23:27

Hmm, rozłącz się z internetem. I zobacz jak jest. Przeinstaluj sterowniki od chipsetu.

Pozdrawiam

olo320i

Użytkownik

Post19 mar 2011, 23:34

sterowniki wszystkie najnowsze , 4 dni temu robiłem formata z użyciem płyty 7 ze zintegrowanym sp1 więc wszystko jest jaknajbardziej świeźe , działo się tak kiedyś na starych sterownikach i dzieje się teraz na nowych

Awatar użytkownika
qooblu1996

VIP

Post20 mar 2011, 15:16

Ok. Podaj odczyty czujników z Everesta (Zakładka Komputer>czujniki)

Pozdrawiam

olo320i

Użytkownik

Post20 mar 2011, 17:34

jeśli chodzi o temperatury to są naprawde w porządku i nie były nigdy większe niż 70 st C a na codzień przy normalnym użytkowaniu pomiędzy 45 a 57 st C ale poczekaj zainstaluje tego everasta i napisze co jest teraz. dodam ze początkowo właśnie myślałem ze to wina przegrzewającego się procesora i już rozkręciłem raz tego kompa na czynniki pierwsze , wymieniłem pastę na procesorze i na czipie od grafiki na taką z wyższej półki co dało jakiś spadek temperatur w granicach 2 st C ale nie rozwiązało problemu restartów..

edit.
procesor 53 st C
procesor rdzeń 1 51
procesor rdzeń 2 51
procesor rdzeń 3 52
procesor rdzeń 4 51
gpu 43
dysk 1 34
dysk 2 41
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, 18:02 przez olo320i, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
qooblu1996

VIP

Post20 mar 2011, 18:07

Zobacz te temperatury. Pokaż najlepiej screena! Kilka pytań:
-Korzystasz z uTorrenta, lub innego p2p?
-Czujnik to nie tylko temperatury. To również napięcia. Co prawda odczyty w Evereście są mało wiarygodne, masz może miernik napięć?
-Zapuść memtesta - najlepiej na całą noc.
-Zrób testy obciążeniowe.
Włączamy program CoreTemp/Everest Ultimate Edition, następnie włączamy program obciążający wszystkie rdzenie procesora. Do tego polecam OCCT Perestroika - sprawdzony wielokrotnie, nie tylko przeze mnie. Kontrolujemy temperatury podczas całego testu obciążeniowego, który powinien trwać minimum 60 minut! Po zakończonym teście OCCT generuje wykresy temperatur, które umieszczamy na forum, razem z odczytami programu uruchomionego w tle.

Cytat z hotfixa, napisane przez użytkownika Vol.

P.S. jak zobaczysz że temperatura gwałtownie skacze i jest bardzo wysoka, to przerwij, zebys nic nie uszkodził.
-Laptop na gwarancji? Bo nie doczytałem?
-Ten kernel power mnie nie pokoi. Przeinstaluj wszystkie sterowniki. Komputer wydaje jakieś dziwne dźwięki ?
-Pojawił ci się BSOD? Podaj odczyt plików dmp: http://www.hotfix.pl/bluescreen-bsod-sz ... mp-a17.htm
-Na wszelki wypadek podaj SMART dysku z HDTune. Choć mówiłeś że patrzyłeś dysk kolegi.

-- 20 mar 2011, 18:07 --

Widze, temperatury w porządeczku. Może odrobine procesor wyżej, ale to nie jego wina raczej. Temperatury odpadają.

Pozdrawiam

olo320i

Użytkownik

Post20 mar 2011, 19:43

przez 10 miesięcy komputer był już przeinstalowywany wiele razy i w wielu konfiguracjach , sterowniki były użyte stare, nowsze, najnowsze i wiecznie to samo tak więc to nie w tym leży problem, co do BSOD-a to tylko 2 razy przez te 10 miesięcy miałem tak więc nic z tego nie mam ich już z czego odczytać, co do memtestu to robiłem go z 2 tygodnie temu cała operacja trwała może z 1,5 godziny i wyniki były bardzo dobre , smart dysku robiony 2 razy i wszystko w porządku na moich 2 dyskach i na pożyczonym.
Zrobie może ten test obciążeniowy i zobacze co pokarze
Ps. w trakcie pisania tej odpowiedzi kolejny restart.. :(

edit:
zrobiłem ten test stabilności który jest w everescie i wszystko wyszło w porządku temperatury
wyszły minimum 43st C maximum 73st C i wszstko stabilne bez problemu aczkolwiek pojawił sie mały problem w postaci zawieszenia się programu przy próbie zapisania wyników testu, test trwał godzinę i 10 minut. Hmm troche to dziwne bo przy obciażeniu maxymalnym nic sie z kompem nie dzieje a wystarczy ze poklikam troche na forum czy GG albo zacznę ściągać z sieci i juz się jaja dzieją :(

Awatar użytkownika
qooblu1996

VIP

Post20 mar 2011, 22:32

Jeszcze raz: Laptop na gwarancji?
Jeśli tak to zanoś do serwisu. Mi to wygląda na odklejenie mostku północnego na płycie głównej. Sam nic z tym nie zrobisz, do naprawienia takiej niespodzianki potrzeba profesjonalnego sprzętu. Jeśli cie zbyją, sam powiedz co podejrzewasz.

Pozdrawiam

olo320i

Użytkownik

Post09 kwie 2011, 18:50

w sumie to coś tam gwarancji jeszcze jest ale go juz sam raz otwarłem żeby tą paste wymienić, ogólnie to wszystko złożyłem solidnie i nic nie uszkodziłem więc chyba powinno być dobrze.. a teraz z innej strony jak takie coś można sprawdzić ?? ze strony toshiby z forum wynika ze wielu ludzi ma podobny problem , oddają kompa na gwarancję, komp jest traktowany byle jak, po powrocie z gwarancji okazuje się ze nic nie jest zrobione albo najzwyczajniej w swiecie wymieniają kompa na innego który też ma ten sam problem, w sumie to już sam nie wiem co o tym myśleć może to wina biosu albo jeszcze czegoś innego ??
co do reklamacji to zobacze jak to tu wygląda bo kupiłem tego kompa na stronie Amazona i pewnie trzeba bedzie go spakować i wysłać.

edit;
wczoraj jeszcze napisalem maila do Amazona i opisalem calá sprawe, dzisiaj odpisali ze mam sie skontaktowac z Toshiba i z nimi najpierw ustalic czy sa w stanie naprawic tego kompa jezeli stwierdza ze nie i ze oni tego nie podejma sie i powiedza ze to jest w gesti Amazona to wtedy mam sie z nimi skontaktowac i wtedy rozpatrza moja sprawe , mysle ze kompa mi nie wymieniá bo juz takigo samego modelu nie majá na stanie sá tylko gorsze i tansze lub z lepszym troche procesorem ale odrazu cena jest odpowiednio wyzsza, mysle ze najlepiej by bylo zeby mi kase oddali,
wracajac do kompa to dzisiaj przeinstalowalem system na wersjé angielská i jak narazie nic sié nie dzieje ani nic sié nie stalo jeszcze a chodzi juz od godziny 17,30 non stop ,zaláczylem nawet sciaganie z 3 roznych trackerow i pisze na forum i wszystko dziala bez zarzutu..

ps. przepraszam za brak polskich znakow ale nie mam polskiego

-- 09 kwi 2011, 18:50 --

Witam ponownie...
Jako że oddałem lapa na naprawę gwarancyjną postanowiłem się podzielić tutaj z informacjami jakie uzyskałem od serwisu który kompa naprawiał i co w nim wymieniono..
Na wstępie to w ogóle chcę Podziękować tu Ludziom którzy mnie nakierowali aby tak tę sprawę rozwiązać ponieważ jak się okazało serwis wymienił w tym komputerze płytę główną , procesor i kartę grafiki , na specjalnej stronie toshiby mogłem na bieżąco sprawdzac co się właśnie dzieje z moim kompem , z tej ze strony dowiedziałem się że plytę główną zamawiali nawet 2 razy bo pierwsza też coś nie działała prawidłowo. Trochę mnie dziwi postępowanie serwisu ponieważ sprawdziłem numery części które serwis wymienił w google i wyszło ze cena tych wszystkich części wyniosła więcej niż wartość nowego komputera.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 kwie 2011, 23:02

No niestety tak bywa ale powiem Tobie że Toshiba zawsze zawyża ceny podzespołów. To chyba ma odstraszać potencjalne serwisy nieautoryzowane, które potem by chciały naprawiać laptopy tej firmy. Potrafią za starą płytę lub samą grafikę żądać kolosalnych sum. Dlatego kupuje się często na allegro komputery uszkodzone, np z matrycą, aby potem wydobyć części do zamontowania, a i tak robią to z zyskiem.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

olo320i

Użytkownik

Post10 kwie 2011, 10:43

Ogólnie jestem narazie zadowolony , zmiany jakie zobaczyłem na pierwszy rzut oka to jak sprawdzam everastem temperatury to pokazuje temperaturę PCH a wcześniej nie było wogóle takiej opcji i dodatkowo po przełożeniu dysku twardego (bo na gwarancje oddałem z dyskiem który był w kompie w dniu zakupu) komputer po czasie sam zainstalował coś takiego jak " Podsystem termiczny rodziny zestawów układów Intel(R) 5 Series/3400 Series 3B32 " czego nigdy nie zauważyłem zeby kiedykolwiek przy jakiejkolwiek reinstalacji się takie cos zainstalowało, ale zastanawia mnie jedna rzecz a mianowicie po zainstalowaniu sie tego podsystemu termicznego był on przez 3 dni widzialny w menadzeże urządzeń w zakładce "urządzenia systemowe" a teraz nie ma tego i tu moje pytanie gdzie sie to podzialo ?? i wogóle do czego jest ten podsystem termiczny ?? bo w google niewiele jest info na ten temat większość postów to info o problemach z kompami innych ludzi

• Reklama

Wróć do „Problemy”