Komputer nie uzyskał przydziału z sieci.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
100%

Użytkownik

Post05 paź 2014, 17:15

W podglądzie zadań mam taki komunikat
Komputer nie uzyskał przydziału adresu z sieci (od serwera DHCP) dla karty sieciowej o adresie sieciowym 0x001A7DDA710A. Wystąpił następujący błąd: 0x79. Komputer będzie ponawiał próby uzyskania adresu z serwera adresów sieciowych (DHCP).

Czy ten błąd jest to wina routera czy wina jest po stronie dostawcy internetu? Ogólnie nie narzekam na internet. BitConeta leci szybko, radia online słucham przeglądam www i działa. Za to mam problemy ze Steam. Dużo razy jest tak że po kliknięciu ikonki pojawia się komunikat "problemy z połączeniem". Po ponownym kliknięciu ikonki już normalnie uruchamia się program i jest dobrze. Za to w grach problem się daje znać ponownie. I dlatego nie jestem pewien gdzie dokładnie jest problem.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post05 paź 2014, 17:40

Zobacz ten poradnik:
http://www.hotfix.pl/naprawa-polaczenia ... s-a387.htm
oraz
http://www.hotfix.pl/zmniejszanie-pingu ... a-a153.htm

W oknie właściwości będą widoczne trzy opcje Nie skonfigurowano, Włączone oraz Wyłączone. Zaznaczamy opcje Włączone, po czym w polu >Limit przepustowości (%) wpisujemy wartość 0, podobnie jak na poniższym zrzucie. Po zmodyfikowaniu ustawień wybieramy Zastosuj i potwierdzamy OK.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post05 paź 2014, 23:10

Jest to raczej wina routera albo programów zabezpieczających komputer. Proponuję sobie na stałe ustawić IP karty, aby nie trzeba było korzystać z DHCP routera.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

100%

Użytkownik

Post08 paź 2014, 12:54

Więc ustawiłem na stałe IP karty i problem dalej taki sam. Co do programów zabezpieczających to mam Antywirus Avast i systemową zaporę. Router to Sky Hub SR101
Zaraz po tym jak zmieniłem ustawienia karty pojawił się taki komunikat
Klient nie mógł zweryfikować następujących serwerów DNS jako serwerów aktywnych, które mogą go obsłużyć. Serwery mogą być tymczasowo niedostępne lub nieprawidłowo skonfigurowane. xx.xxx.xxx.xx

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post08 paź 2014, 13:41

100% pisze:Komputer nie uzyskał przydziału adresu z sieci (od serwera DHCP) dla karty sieciowej o adresie sieciowym 0x001A7DDA710A.

A to nie jest przypadkiem tak iż masz włączone filtrowanie adresów mac? Może poszukaj takiej opcji w routerze i wyłącz dla testu.

• Reklama

Wróć do „Problemy”