komputer nie włącza się, dioda nie świeci się

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Anx

Użytkownik

Post28 gru 2015, 22:19

Witam, dzisiaj chciałam włączyć komputer, ale system nie uruchomił się.
Działa przycisk zasilania, słychać wiatrak, ale nic po za tym się nie dzieje. Czerwona lampka przy resecie nie świeci się,
nie działa również napęd nagrywarki, nie wiem jak z dyskiem.
Przez mniej więcej dwa ostatnie miesiące miałam problem z uruchamianiem komputera, polegało to na tym, że przy wciśnięciu przycisku zasilania system nie uruchamiał się (diody się świeciły), trzeba było wcisnąć przycisk reset, dopiero wtedy zaskakiwało i system ładował się. Trzeba było odczekać dłuższą chwilę zanim wciśnie się reset, gdyż gdy zrobiło się to za wcześnie, to wyskakiwała informacja o nieprawidłowym zamknięciu systemu (uruchamianie normalne lub awaryjne).
Byłam pewna, że pada mi system, skopiowałam dane na laptopa i myślałam, że po prostu będę musiała wgrać go od nowa, ale teraz obawiam się, że coś mogło się spalić gdyż diody nie świecą się:/
Nie odpinałam jeszcze niczego i nie sprawdzałam, zobaczyłam jedynie w środku, że kondensatory są ok.
Co może być przyczyną takiej awarii, google mówi, że trzeba sprawdzać wszystko po kolei, może jednak ktoś miał podobny problem i wiec o co chodzi?

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post28 gru 2015, 23:20

Anx pisze:trzeba było wcisnąć przycisk reset, dopiero wtedy zaskakiwało i system ładował się.

Jak dla mnie zasilacz, jak masz możliwośc to pożycz od kogoś jakiś markowy :)

kaleron

Użytkownik

Post29 gru 2015, 09:53

+ obejrzyj płytę główną pod kątem spuchniętych kondensatorów. Objawy jak najbardziej typowe dla zasilacza. Brak reakcji w odpowiednim czasie tylko doprowadził do pogłębienia problemu.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne

• Reklama

Wróć do „Problemy”