Witam
Pisze ten post ponieważ bardzo potrzebuje rady kogoś kto zna się na rzeczy, postaram się opisać mój problem tak dokładnie jak tylko potrafię i z góry dziękuje za czas poświęcony by rozwiązać te usterkę.
Dzisiaj podłączyłem nowy zasilacz Modecom 400 W, ponieważ stary miał problemy z napięciami co prowadziło do niemożliwości włączenia komputera.
Po podłączeniu wszystkiego komputer wystartował normalnie lecz nie wykrywał jednego z dysków (mowa tu o dysku drugim na, którym nie było systemu jedynie dane) poczytałem trochę jaki może być stan rzeczy takiego zachowania próbowałem kilku sposobów by system wykrył dysk lecz żaden nie zadziałał ( podejrzewałem nawet wadę mechaniczna dopiero co kupionego zasilacza ale nawet zamieniając kable od zasilania i przesyłu danych SATA lecz nie zmieniało to niczego).
Chciałem dodać, że w BIOS widnieją 2 opcje boot: UEFI windows manager oraz Sata[tutaj jakiś numer dysku] - wybrać mogę tylko opcje 1 ponieważ przy force boot z "SATA" ukazuje się komunikat o tym, że to urządzenie nie jest poprawnym do bootowania i prosi mnie o wybranie innego. Tu zaczyna się problem, który wynikł z próby naprawy braku widoczności dysku.
Na jednym z for wyczytałem, że wyłączenie w bios opcji "sata native mode" pozwoli mi na wykrycie dysku by zainstalować sterowniki po czym będę mógł włączyć znowu w BIOS opcje "sata native mode" i to miało załatwić sprawę. Niestety po wyłączeniu sata native mode w BIOS i zapisaniu oraz zrestartowaniu systemu monitor nie odbiera sygnału od komputera - jest po prostu czarny przez cały czas. Próbowałem resetować BIOS po przez zworkę według manuala z pozycji 1-2 na 2-3 oraz wyjecie baterii niestety nie przywróciło to biosu to pozycji startowej i ciągle przy włączaniu komputera uzyskuje informacje o braku sygnału dochodzącego do monitora.
Poniżej podaje specyfikacje mojego komputera:
Płyta główna Asus p8h61-lx 2; karta graficzna ATI Radeon HD4850; Pamięć 4 Giga Kingstone; Procesor G530; Zasilacz Modecome 400 W; System operacyjne Windows 7 64 bit.
Jeżeli coś jest niejasne i wymaga większego opisu proszę pytaj, za wszelkie merytoryczne próby pomocy serdecznie dziękuje i mam nadzieje, że z waszą pomocą uda mi się rozwikłać tę zagadkę.
Niemożliwość zresetowania biosu oraz brak sygnału monitora
Komputer nie wykrywa dysku oraz brak sygnału na monitorze
-
Ostatnio zmieniony 04 paź 2014, 18:47 przez LupeR, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu tematu oraz pisowni, dodałem polskie znaki diakrytyczne
Powód: korekta tytułu tematu oraz pisowni, dodałem polskie znaki diakrytyczne
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Niemozliwosc zresetowania biosu oraz brak sygnalu monitora
Szkoda ze kupiles taki zasilacz... Karta troche ciagle plus procek i reszta a ty masz zasilacz z czarnej listy.
Z tego co rozumiem to jeden dysk wykrywa a drugi nie tak? Jeśli tak to podlącz ten drugi dysk którego nie wykrywa tam gdzie pierwszy i sprawdz, jesli go w biosie nie wykryje to moze dysk amen.
Z tego co rozumiem to jeden dysk wykrywa a drugi nie tak? Jeśli tak to podlącz ten drugi dysk którego nie wykrywa tam gdzie pierwszy i sprawdz, jesli go w biosie nie wykryje to moze dysk amen.
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Niemozliwosc zresetowania biosu oraz brak sygnalu monitora
Podpinalem dyski na zmiane i to nic nie zmienilo obecnie nie jestem w stanie wejsc nawet do biosa bo tak jak pisalem monitor nie lapie sygnalu i mam czarny ekran jak odpalam komputer.
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
No to skoro nie ma sygnalu oraz resetowales bios baterią no to pozostaje sprawdzenie tego na jakimś markowym zasilaczu.
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- XMan
obecnie nie jestem w stanie wejsc nawet do biosa
A może bateryjka od BIOS-u już wyczerpana i trzeba kupić nową ?
Koszt 1-7 zł. możesz kupić u zegarmistrza, w serwisie lub na Allegro tylko z przesyłką wyniesie dużo drożej...
-
nie jestem w stanie wejsc do biosa dlatego, ze nie widze wyswietlacza - czarny ekran. Przed tym jak monitor przestal odpowiadac nie bylo problemu z wlaczaniem biosu
- XMan
Ile lat ma komputer ?
-
podzespoly maja okolo 3 lat
- XMan
stryjaszu pisze:podzespoly maja okolo 3 lat
Podzespoły to co innego a płyta główna co innego

Kup nową bateryjkę do BIOS-u.
http://www.hotfix.pl/resetowanie-bios-u ... ra-a21.htm

- robiwielki
- Kontaktowanie:
To jest możliwe. Ale jak to jest, raz bateria trzyma ponad 10 lat i dłużej, a raz 2 lata i koniec. Jak to się dzieje, czym to spowodowane ??
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- XMan
Zależy od płyty oraz baterii.
U mnie na płycie GIGABYTE trzymała 7 lat i w tym roku musiałem wymieniać, kupić nową.
U mnie na płycie GIGABYTE trzymała 7 lat i w tym roku musiałem wymieniać, kupić nową.
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Ale to też zależy od użytkowania komputera, bo jak ktoś tylko raz co jakiś czas używa ,a jeśli ktoś np. pracuje na min.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
-
- Reklama