komputer restartuje się po odpięciu cd-r

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
bocianvip

Użytkownik

Post24 lip 2009, 19:52

Wiam.
Posiadam laptopa Acer Travelmate 3000. laptop oryginalnie nie ma wbudowanego Cd-roma. Zainstalowałem system Windows XP z zewnętrznego napędu DVD.
Teraz opis problemu:
Mianowicie nie dam rady odłączyć napędu zewnętrznego od laptopa. Komputer RESTARTUJE się.
Gdy nagrywarka jest wpięta Windows ładnie się ładuje i wygląda na to że wszystko jest w porządku. Gdy odepnę nagrywarke przy wyłączonym komputerze Windows nie załaduje się Restartuje się wciąż i na nowo. To samo się działo jak zainstalowałem sterowniki z pendrive, wówczas to z pendrive był identyczny problem. W obu przypadkach fakt jest taki , że coś musi być wpięte do usb. Nawet z pustym czytnikiem kart SD wystartuje- z pustymi usb nie.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post24 lip 2009, 20:39

Od kiedy ma miejsce ta sytuacja? Czy zmieniałeś BIOS komputera?

Sprawdzałeś jak sytuacja wygląda na samym zasilaniu sieciowym, a jak na samym bateryjnym, a jak na zasilaniu sieciowym z włożoną baterią?
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

bocianvip

Użytkownik

Re: komputer restartuje się po odpięciu cd-r

Post24 lip 2009, 21:10

Sytuacja ma miejsce od kiedy mam ten komputer czyli taki dostałem. Co do zasilania to niestety baterie mam padniętą.

Awatar użytkownika
Cisowianka

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post24 lip 2009, 21:33

odinstaluj urządzenie plus kontroler do urządzenia, następnie restart kompa.

bocianvip

Użytkownik

Post24 lip 2009, 21:51

...Odinstaluj, ok. A jak "odinstaluj kontroler do urządzenia"?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post25 lip 2009, 00:03

Jeżeli chodzi o napędy zewnętrzne pracujące na interfejsie USB to należy odinstalować nie kontroler w dosłownym znaczeniu, bo kontroler oznacza tutaj akurat interfejs przy pomocy którego dokonywana jest komunikacja urządzenia z systemem, lecz w tym wypadku konkretne urządzenie pracujące na danym koncentratorze USB. Najlepiej ściągnij programik USBDeview i przy jego pomocy zidentyfikuj urządzenie i odinstaluj. Tutaj znajdziesz instrukcję dla tego programu -> viewtopic.php?f=34&t=344&p=3198#p3198

Tylko generalnie nie wiem czy to ma jakikolwiek sens, po ponownym podpięciu urządzenia system zainstaluje sterowniki i sytuacja przy ponownej próbie rozruchu pewnie wystąpi ponownie. Moim zdaniem to problem z warstwą HAL. W tym wypadku reinstalacja systemu jest wskazana, tylko miej to na uwadze, że dobrze będzie jak system zainstalujesz z płyty zintegrowanej z najnowszym service packi'em.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

bocianvip

Użytkownik

Post25 lip 2009, 11:12

Dzięki za odzew. niestety, stawiam system trzeci raz za każdym razem jest to inna dystrybucja. Problem nie znika.

Ale jak zastąpię zewnętrzny cd-rom np. pendrivem to wszystko działa. Po prosu musi być coś w usb i to nie koniecznie tym samym gnieździe. Pojęcia nie mam dlaczego tak jest. Jeśli wyjmę urządzenie z usb (cokolwiek by to nie było) komputer od razu sie restartuje i oczywiście po restarcie Windows się nie załaduję. po kolejnym restarcie z wpiętym urządzeniem do usb wszystko działa poprawnie.

O co tu chodzi ?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post25 lip 2009, 11:42

Aha, czyli już próbowałeś ponownej instalacji. W takim razie poszedłbym w kierunku aktualizacji BIOSu komputera. Zobacz jaką Masz obecnie wersję biosu i poszukaj na stronie producenta czy udostępnia dla Twojego lapka nowszą. Operacja wgrywania BIOSu jest ryzykowna ale może przynieść poprawę sytuacji.

bocianvip

Użytkownik

Post25 lip 2009, 12:18

zaktualizowałem bios dwa tygodnie temu....

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post25 lip 2009, 12:40

Dobra, to w takim razie uruchom system z włączonym trybem rejestrowania uruchamiania (F8 -> wybierz opcję rejestrowania). Zobaczymy konkretnie na którym etapie dochodzi do problemów. Cały raport z rejestrowania znajdziesz w pliku bootlog.txt znajdującym się w katalogu głównym C:\

Zawartość pliku wklej na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników lub dowolny inny hosting tego typu. W treści posta podaj sam odnośnik prowadzący do wklejki.

Awatar użytkownika
Cisowianka

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post26 lip 2009, 09:35

napisz proszę, w którym momencie następuje restart.

bocianvip

Użytkownik

Post26 lip 2009, 21:59

nie jestem w stanie wywołać
"(F8 -> wybierz opcję rejestrowania)"
jest jakiś inny sposób. w moim travelmate 3000 bios jest mało rozbudowany.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post26 lip 2009, 22:05

Klawisz "F8" wywołuje boot menu systemu operacyjnego i jego wywołanie nie ma nic wspólnego z Biosem. Po tym jak zniknie ekran POST, naciśnij klawisz F8, powinno pojawić się menu wyboru, z którego wybierz odpowiednią opcję mówiącą o rejestrowaniu uruchamiania. Więcej informacji na temat trybów uruchamiania systemu operacyjnego znajdziesz w tym poradniku => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

bocianvip

Użytkownik

Post27 lip 2009, 14:55

Ok. zrobiłem jak proponowałeś. Ale z linku wynika że informacje o rejestrowaniu rozruchu zapisują się w pliku o nazwie ntbtlog.txt a nie jak podałeś w bootlog.txt. Więc wklejak zawartość tego pierwszego gdyż i tak nie znalazłem w komputerze pliku bootleg, nawet na zaawansowanych parametrach wyszukiwania.
Jeśli to pomoże to proszę bardzo.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post27 lip 2009, 15:02

OK, całkiem możliwe, bootlog.txt to zdaje się w starszych wersjach Windows, sorki ;)

Na pierwszy rzut oka widać w logu, że system nie chciał załadować sterowników odpowiedzialnych za obsługę napędu. Teraz nie bardzo mam czas na dokładną analizę bo zaraz mam wyjazd, jak wrócę to przyjrzę się temu bliżej.

• Reklama

Wróć do „Problemy”