Komputer sie nie wlacza po odcieciu zasilania

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Mita

Użytkownik

Post31 mar 2012, 16:38

Witam wszystkich, mam problem. Czyscilam komputer tydzien temu pedzelkiem, po czyszczeniu normalnie dzialal. Dzisiaj usiadlam na komputer i po wlaczeniu komputera nie dzialala myszka a przy nacisnieciu przyciska windows na klawiaturze wyskakiwal mi komunikat "key disable". Zresetowalam komputer pare razy ale myszka z klawiatura nie dzialaly. Chcac wylaczyc komputer odlaczylam mu zasilanie. Od tamtej pory komputer nie chce wlaczyc i nie wiem co robic. Pomozcie !

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post31 mar 2012, 16:46

Mita pisze:Od tamtej pory komputer nie chce wlaczyc i nie wiem co robic. Pomozcie !

Czyli co teraz włączając przycisk na obudowie nic się nie dzieje? wiatraki nie chodzą?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post31 mar 2012, 16:48

Czy myszkę i klawiaturę podłączoną masz do portów USB ?
Mita pisze:Czyscilam komputer tydzien temu pedzelkiem, po czyszczeniu normalnie dzialal. Dzisiaj usiadlam na komputer i po wlaczeniu komputera nie dzialala myszka a przy nacisnieciu przyciska windows na klawiaturze wyskakiwal mi komunikat "key disable".

Być może w BIOS-ie funkcja: USB Keyboard Support oraz Mouse USB Support zostały zresetowane, czyli domyślnie wyłączone (opcja Disabled). W takim wypadku należałoby ją włączyć zmieniając na Enabled.

Mita pisze:Chcac wylaczyc komputer odlaczylam mu zasilanie. Od tamtej pory komputer nie chce wlaczyc i nie wiem co robic. Pomozcie !

Odłącz komputer od gniazdka sieciowego i naciśnij przycisk Power na obudowie.
Teraz podłącz z powrotem komputer do gniazdka i spróbuj go uruchomić.

Komputer nie uruchamia się w ogóle (zero jakiejkolwiek reakcji) czy uruchamia się (słychać pracę wentylatorów), tylko nie widać nic na ekranie ?

Mita

Użytkownik

Post31 mar 2012, 17:00

Zero jakiejkolwiek odpowiedzi ze strony komputera. Zwykle przy wlaczaniu podswietlal mi sie przycisk a teraz nic. Klawiatura i myszka sa podlaczone do USB.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post31 mar 2012, 17:03

Mita pisze:Zero jakiejkolwiek odpowiedzi ze strony komputera. Zwykle przy wlaczaniu podswietlal mi sie przycisk a teraz nic.

Jeśli kompletna cisza, to w najlepszym przypadku poszedł zasilacz, w najgorszym płyta i coś jeszcze. Masz możliwośc pożyczenia na początek zasilacza?

Mita

Użytkownik

Post31 mar 2012, 17:08

Nie mam takiej mozliwosci. Chcialabym tez wspomniec ze jezeli chodzi o informatyke to u mnie z tym slabo. A od czego mogl pojsc zasilacz albo ta plyta? Od czyszczenia czy od odlaczenia komputera z zasilania?

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post31 mar 2012, 17:13

Mita pisze:Od czyszczenia czy od odlaczenia komputera z zasilania?

Jeśli zasilacz był marnej marki, to raczej od tego drugiego, ostatnio w moim starym komputerze z powodu nagłego zabrania prądu padł zasilacz :) Ale kompletnie nic nie chodzi ?? wiatrak itp?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post31 mar 2012, 17:16

Sprawdź czy przełącznik na zasilaczu (tam gdzie dochodzi do komputera kabel zasilający) nie jest przypadkiem przełączony w pozycję "0".
Odczekaj pół godziny / godzinę i spróbuj komputer uruchomić ponownie. Być może przegrzało się któreś z zabezpieczeń zasilacza.
Mita pisze:czy od odlaczenia komputera z zasilania?

Wyciągnęłaś wtyczkę z gniazdka ?
Być może upaliło się gniazdko w ścianie ? Inne urządzenia podłączone do tego gniazdka działają ?
Korków w mieszkaniu nie wybiło ?

Mita

Użytkownik

Post31 mar 2012, 17:20

Wlasnie nic, zadnych oznak zycia. Myslalam ze cos z kablami nie tak ale wszystkie sa okej. Monitor dziala ale komputer umarl.

-- 31 mar 2012, 16:20 --

seba86mu pisze:Sprawdź czy przełącznik na zasilaczu (tam gdzie dochodzi do komputera kabel zasilający) nie jest przypadkiem przełączony w pozycję "0".
Odczekaj pół godziny / godzinę i spróbuj komputer uruchomić ponownie. Być może przegrzało się któreś z zabezpieczeń zasilacza.
Mita pisze:czy od odlaczenia komputera z zasilania?

Wyciągnęłaś wtyczkę z gniazdka ?
Być może upaliło się gniazdko w ścianie ? Inne urządzenia podłączone do tego gniazdka działają ?
Korków w mieszkaniu nie wybiło ?

Przelacznika z tylu nie posiadam. Wylaczylam przedluzacz. Inne urzadzenia dzialaja a korki juz sprawdzilam i nie wybily.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post31 mar 2012, 17:23

Mita pisze:Wlasnie nic, zadnych oznak zycia. Myslalam ze cos z kablami nie tak ale wszystkie sa okej

Aby sekcja zasilania była dobrze wpięta :) no i guzik od powera dobrze podłączony na płycie :) ale jeśli nic a nic się nie rusza, to na początek sprawdzenie na innym zasilaczu

Mita

Użytkownik

Post31 mar 2012, 17:31

Nie wiem czy jestem umiejetna sprawdzic na innym zasilaczu xD

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post31 mar 2012, 17:34

Mita pisze:Nie wiem czy jestem umiejetna sprawdzic na innym zasilaczu xD

To tylko wydaje się takie skomplikowane :D a będziesz miała możliwośc sprawdzenia innego??? Jeśli tak to pomozemy :D

Mita

Użytkownik

Post31 mar 2012, 17:36

Sama drugiego nie posiadam, a raczej watpie zeby ktos mi pozyczyl zasilacz. Wiec jestem chyba w czarnej dupie.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post04 kwie 2012, 00:19

hmmm, odepnij wszystkie urządzenia od komputera i ponownie sprawdź czy się włącza (nawet myszkę i klawiaturę).
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”