Witam na wstępie podaje parametry mojego komputera
Procesor- AMD FX-8150, socket AM3+, 64Bit, 3,6GHz, 125W, cache 16mb, black edition, box
Płyta Główna - Gigabyte GA-970A-DS3, 970, DualDDR3-1866, 6xSATA3, RAID, ATX
Ram - ADATA 8GB (KIT 2x4GB) 1333HMz DDR3, CL9
Dysk Twardy - WD Blue, 3.5" , 500GB, SATA/600, 7200RPM, 16MB cache
Karta Graficzna - ASUS ENGTX560 GeForce GTX560Ti DCII TOP 1GB DDR5 (256Bit), miniHDMI, DVI, BOX
Napęd - ASUS DVD -/+RW, E-Green 24x(czarny panel), SATA, Retail
Zasilacz - Modecom ATX Feel 1 600W 120mm
Otóż dzisiaj dostałem ten oto sprzęt i uruchomiłem Portal'a i po pięknym 20 sekundach grania komputer się nagle wyłączył i nie można go było właczyć przez jakieś 10s - 20s. Na początku myślałem ze to pewnie jakiś przypadkowy niefart, ale później uruchomiłem Battlefield 3 (powinien na full iść) gdy ustawiłem wszystko komputer się wyłączył znów, tak samo później było z Fifą 12, NFS The Run, Osu, Counter-Strike... ogólnie komputer zawieszał sie przy grach.
Otóż mam pytanie do was czyja może być to wina w komputerze ?
Komputer sie wyłącza.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Komputer sie wyłącza.
Na pierwszy rzut oka i pierwsza propozycja to przegrzanie procesora albo grafiki. Sprawdziłbym czy wentylatory się luźno kręcą.
- seba86mu
Komputer sie wyłącza.
Podaj odczyty temperatur oraz wartości napięć z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (screen okna programu)
Odczyt wartości napięć podaj również z BIOS-u z sekcji PC Health Status lub Hardware Monitor.
Do BIOS-u wejdziesz naciskając klawisz Delete podczas uruchamiania komputera.
Jeżeli w lokalizacji:
C:\Windows\Minidumps\
znajdują się jakieś pliki DMP zainstaluj program => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, którym dokonasz odczytu plików DMP.
Po otwarciu progam automatycznie zlokalizuje pliki DMP. Zanzacz plik i wybierz:
File => Save Selected Items
Wklej tutaj raport.
Możesz również wkleić screen ekranu głównego programu.
Taki objaw może wskazywać na zasilacz, a konkretnie zabezpieczenie termiczne zasilacza, które pozwoliło na uruchomienie komputera dopiero po określonym czasie, gdy zasilacz powrócił do optymalnej temperatury.
Sprawdź czy wentylator w zasialczu działa.
Poza tym Modecom Fell 600W posiada zaledwie 33A (400W) na linii zasilającej +12V.
Sama karta graficzna GeForce GTX560 Ti w obciążeniu pożera około 235W, do tego procesor około 190W, to już mamy około 340W.
W teorii takla linia zasilająca o maksymalnym natężeniu powinna uciągnąć taki sprzęt, ale w praktyce - znając realia dotyczące zasilaczy Modecom Feel może być różnie.
Ponadto do takiego sprzętu zasilacz bez certyfikatu 80 PLUS nie powinien być dobierany.
Swoją drogą zasilacz o maksymalnej ciągłej mocy szczytowej 600W na linii +12V powinien mieć co najmniej 550W.
Obydwie wtyczki dodatkowego PCI-E 6-PIN zasilania podłączone do karty graficznej ?
P.S.
Dla bezpieczeństwa naprawdę fajnego sprzętu, jaki posiadasz wymieniłbym zasilacz na coś porządnego, np. na:
=> XFX Core 550W => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Linia +12V o maksymalnym natężeniu 44A (528W).
Odczyt wartości napięć podaj również z BIOS-u z sekcji PC Health Status lub Hardware Monitor.
Do BIOS-u wejdziesz naciskając klawisz Delete podczas uruchamiania komputera.
Jeżeli w lokalizacji:
C:\Windows\Minidumps\
znajdują się jakieś pliki DMP zainstaluj program => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, którym dokonasz odczytu plików DMP.
Po otwarciu progam automatycznie zlokalizuje pliki DMP. Zanzacz plik i wybierz:
File => Save Selected Items
Wklej tutaj raport.
Możesz również wkleić screen ekranu głównego programu.
patryk1996 pisze:i po pięknym 20 sekundach grania komputer się nagle wyłączył i nie można go było właczyć przez jakieś 10s - 20s.
Taki objaw może wskazywać na zasilacz, a konkretnie zabezpieczenie termiczne zasilacza, które pozwoliło na uruchomienie komputera dopiero po określonym czasie, gdy zasilacz powrócił do optymalnej temperatury.
Sprawdź czy wentylator w zasialczu działa.
Poza tym Modecom Fell 600W posiada zaledwie 33A (400W) na linii zasilającej +12V.
Sama karta graficzna GeForce GTX560 Ti w obciążeniu pożera około 235W, do tego procesor około 190W, to już mamy około 340W.
W teorii takla linia zasilająca o maksymalnym natężeniu powinna uciągnąć taki sprzęt, ale w praktyce - znając realia dotyczące zasilaczy Modecom Feel może być różnie.
Ponadto do takiego sprzętu zasilacz bez certyfikatu 80 PLUS nie powinien być dobierany.
Swoją drogą zasilacz o maksymalnej ciągłej mocy szczytowej 600W na linii +12V powinien mieć co najmniej 550W.
Obydwie wtyczki dodatkowego PCI-E 6-PIN zasilania podłączone do karty graficznej ?
P.S.
Dla bezpieczeństwa naprawdę fajnego sprzętu, jaki posiadasz wymieniłbym zasilacz na coś porządnego, np. na:
=> XFX Core 550W => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Linia +12V o maksymalnym natężeniu 44A (528W).
-
Komputer sie wyłącza.
@seba86mu
Nie będę się bawił otwieraniem kompa bo znając moje szczęście coś tam rozwalę D:
Jutro idę do serwisu z kompem i spytam o wykupienie zasilacza którego poleciłeś. Dziękuje i Pozdrawiam.
Temat do zamknięcia.
Nie będę się bawił otwieraniem kompa bo znając moje szczęście coś tam rozwalę D:
Jutro idę do serwisu z kompem i spytam o wykupienie zasilacza którego poleciłeś. Dziękuje i Pozdrawiam.
Temat do zamknięcia.

- greh
- Kontaktowanie:
Komputer sie wyłącza.
patryk1996 pisze:Temat do zamknięcia.
Poczekamy do wymiany zasilacza, pochwalisz się jej wynikami, lub napiszesz, jakby nadal było to samo.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.
Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.
- Hajkenek
Komputer sie wyłącza.
No nie wiem czy otwieranie kompa to takie bawienie. U mnie jak się przegrzewał to dałem z boku wiatrak taki domowy duuży. I po problemie to nie działa na dłuższą metę, ale tymczasowo jest spoko xd
-
- Reklama