Komputer się zawiesza lub "gaśnie monitor"

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Robcionike

Użytkownik

Post19 sty 2013, 12:21

Witam. Mam problem odnośnie komputera.

1. Włączam - wszystko normalnie... Komputer poochodzi różnie, czasem 10min, a czasem 2h i nagle wszystko sie zacina, myszka sie jeszcze rusza, ale gdy nacisne przycisk myszy kilka razy, to jest taki charakterystyczny głos z biosu i tylko reset kompa pomaga....

2. Włączam - wszystko normalnie...Komputer pochodzi różnie, czasem 10min, a czasem 2h i nagle monitor gaśnie, ale dioda przy monitorze się świeci... I tutaj też nic innego jak reset (już żadnego dźwięku z biosu nie ma)

Obydwa przypadki zdarzają się praktycznie naprzemiennie, chociaż 1 częściej...

Specyfikacja komputera:

AMD Sempron(tm) 2600+

1,75 GHz (zazwyczaj podkręcam go w biosie do 1,99GHz)

1GB RAM (2 kości po 512MB)

Karta grafiki 128MB RADEON 9250

System Windows XP z SP3

Proszę o pomoc. Od razu piszę, że nie jestem jakimś informatykiem i nie potrafię zbytnio grzebać w biosie czy gdziekolwiek (no chyba, że ktoś opisze krok po kroku co i jak dla zielonego :)

Pozdrawiam

Robcionike

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post19 sty 2013, 12:29

Podaj odczyty temperatur z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (screen okna programu)

Jaki posiadasz zasilacz ?

Robcionike

Użytkownik

Post19 sty 2013, 13:35

Model: Feel-350ATX
Moc: 350W

Screen z HWMonitor podam później edytując post

EDIT:
Screen HWMonitor: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post19 sty 2013, 14:44

Robcionike pisze:Model: Feel-350ATX
Moc: 350W

Sprawdź działanie komputera na innym zasilaczu, bo objawy wskazują na problem z zasilaczem.
Pożycz od kogoś lub zaproś znajomego do domu z zasilaczem.

Odczyt z linii +12V jest niepokojący, może to błędne wskazanie programu, ale warto byłoby zmierzyć napięcie miernikiem elektronicznym (multimetrem).

Kisiel?

Użytkownik

Post23 sty 2013, 22:47

Witam,

mam niemal identyczny problem co kolega; mam nadzieję, że nie będzie miał on nic przeciwko, jeśli podepnę się trochę pod temat. U mnie występuje jak na razie problem nr 1. Wszystko było cacy aż do dziś rano. Pojawia się u mnie jednak pytanie- dlaczego korzystając z internetu wszystko chodzi normalnie, nawet w CS-a mogłem zagrać, a gdy tylko zacznę coś robić na komputerze (nawet grzebać w folderach) po paru minutach następuje totalne zawieszenie? Czy to nadal podchodzi pod problem z zasilaczem? Jeśli trzeba, mogę podać jego model (pewnie trzeba...). Może to zwykły zbieg okoliczności, niestety nie mam zielonego pojęcia na ten temat. Mógłby coś ktoś doradzić? Z góry dziękuję..

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post23 sty 2013, 23:45

Moim zdaniem warto zacząć od czegoś innego, a mianowicie szkodniki na komputerze. W dziale bezpieczeństwo załóż nowy temat a w nim podaj logi opisane tutaj -> http://forum.hotfix.pl/bezpieczenstwo/regulamin-bezpiecze-stwa-t19001.html

Kisiel?

Użytkownik

Post24 sty 2013, 10:41

Próbowałem 3 razy, komputer zawiesza się za każdym razem podczas wykonywania skanu OTL'em. Ehh chyba muszę zacząć od wypróbowania innego zasilacza, tak jak wspomniano wyżej :)

Edit: a jednak, udało mi się przeskanować w trybie awaryjnym. Założę nowy temat i tam może coś uda się rozwiązać- o ile pomożecie. :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”