Witam !!
Kupiłem komputer ale nie było w nim ram i postanowiłem przełożyć dysk twardy do drugiego kompa i zainstalowałem win XP lecz gdy kupiłem już ram i go włożyłem i podłączyłem dysk komputer uruchomił się i pokazał się obrazek płyty głównej i zaczął się lądować ale nie Windows są tam opcje f1 bios f12 bot i później już czarno nic się nie dzieje bezczynność.
W serwisie powiedzieli mi że nie wolno instalować Windows na innym kompie tylko tam gdzie będzie chodził próbowałem instalować go z płytki ale się nie botuje a napędy as dobre i dałem cd-ROM na 1 miejsce
proszę o pomoc
Z góry dziękuje!
Komputer w czerni
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Komputer w czerni
W serwisie mają rację. Teraz trzeba na nowo go zainstalować. Najpierw spróbuj zresetować BIOS i na nowo ustawić bootowanie z płytki.
Resetowanie BIOSu
Proszę poprawić swoją wypowiedź na zgodną z trendami polskiej pisowni. Niestety Twoja wypowiedź jest bardzo nieczytelna i ciężka do zrozumienia.
Resetowanie BIOSu
Proszę poprawić swoją wypowiedź na zgodną z trendami polskiej pisowni. Niestety Twoja wypowiedź jest bardzo nieczytelna i ciężka do zrozumienia.
- gajad21995
Komputer w czerni
dzieki wielie ale mam jeszcze jedno pytanie czy po resecie (ja resetne do fabrycznych ) bede mógł zainstalowac xp z plytki bez problemów ??
100000/100000
100000/100000
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Komputer w czerni
Po to mówię o resecie, aby można było zainstalować system.
Jak dysk jest SATA, to dodatkowo przestaw kontroler w tryb IDE. W biosie szukaj trybu SATA w Integrated Perpiherals. Wadą jest wyłączenie kolejkowania NCQ ale za to dysk będzie normalnie widziany. Inne wyjście, to ściągnij ze strony producenta płyty głównej sterowniki trybu tekstowego do kontrolera SATA i zintegruj je z płytą instalacyjną Windows XP. Zrobisz to programem nLite: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jak dysk jest SATA, to dodatkowo przestaw kontroler w tryb IDE. W biosie szukaj trybu SATA w Integrated Perpiherals. Wadą jest wyłączenie kolejkowania NCQ ale za to dysk będzie normalnie widziany. Inne wyjście, to ściągnij ze strony producenta płyty głównej sterowniki trybu tekstowego do kontrolera SATA i zintegruj je z płytą instalacyjną Windows XP. Zrobisz to programem nLite: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- gajad21995
Re: Komputer w czerni
Nic nie podziałało więc już nic nie wiem. Nie mam pojęcia co sie stało
- rokko
- Kontaktowanie:
Komputer w czerni
Alternatywnym wyjściem będzie instalacja Windows z pendrive.
Wszelkie pliki instalacyjne można łatwo przenieść przy pomocy programu WinToFlash
A o to i przewodnik jak tego dokonać ==> Jak stworzyć bootowalny pendrive z Windows 7, Vista lub XP
Wszelkie pliki instalacyjne można łatwo przenieść przy pomocy programu WinToFlash
A o to i przewodnik jak tego dokonać ==> Jak stworzyć bootowalny pendrive z Windows 7, Vista lub XP
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Komputer w czerni
Możesz spróbować zrobić też tak, że dysk wkładasz do innego komputera (dysk z tamtego komputera odłącz) i zaczynasz instalować system. Jak zakończy się etap tekstowy, czyli pierwszy reset, wyłącz komputer, odłącz dysk i włóż go do właściwego komputera. Włącz i kontynuuj instalacje (bootowanie ustaw już na dysk).
- gajad21995
Re: Komputer w czerni
hej mógł byś mi to bardziej rozwinąć?? kiedy to dokladnie wyłączyc
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Komputer w czerni
Po tym etapie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
następuje restart i przejście do tego Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jak dojdzie do tego właśnie restartu, zabierasz dysk do właściwego komputera.
następuje restart i przejście do tego Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jak dojdzie do tego właśnie restartu, zabierasz dysk do właściwego komputera.
-
- Reklama