Witam serdecznie!
Mam poważny problem. Mój komputer wyłączał sie w BF BC2 bardzo rzadko, jednak z czasem co raz częściej i częściej. Wyłącza sie tylko w BFie. Nie wiem wgl co jest przyczyną.
Aha i jeszcze jeden problem. Podczas gry w BFa na kompie przy przesuwaniu ekranu strasznie niepłynnie przesuwał się ekran więc dałem rozdziałkę 1920x1080, ale wszystkie detale niskie, antyaliasing i synch off-dało to dużo lepszy skutek i gra chodzi fajnie jednak już nie ta jakość ;/. Dziwie się czemu tak to chodzi skoro na tym komputerze powinno zapierdzielać.
EDIT: KOMPUTER ZACZĄŁ SIĘ WYŁĄCZAĆ PRZY KAŻDEJ CZYNNOŚCI, SERFUJE SOBIE TERAZ PO INTENECIE i WYŁĄCZA SIĘ, TO NIE RESET, WYŁĄCZENIE.
Mój komputer:
Procesor AMD PHENOM 4x3.2 GHz
Karta graficzna GeForce GT 220 128 bit, 1gb
RAM 4gb
Zasilacz jakiś Modecom 550W więc w zupełności wystarczający moim zdaniem.
Aha i jeśli mam pobrać jakiś programik czy coś to piszcie, bo ja jestem kompletnie zielony jaki program do czego itd.
Proszę o szybką pomoc.
Komputer wyłącza się tylko w Battlefield Bad Company 2
-
- seba86mu
Komputer wyłącza się TYLKO w Battlefield Bad Company 2
czaja1295 pisze:Podczas gry w BFa na kompie przy przesuwaniu ekranu strasznie niepłynnie przesuwał się ekran więc dałem rozdziałkę 1920x1080, ale wszystkie detale niskie, antyaliasing i synch off-dało to dużo lepszy skutek i gra chodzi fajnie jednak już nie ta jakość ;/
[...]
GeForce GT 220 128 bit, 1gb
Niestety na tej karcie graficznej raczej możesz mieć problem z grą na full detalach w Battlefield BC 2.
Pograj kilka minut w BF, wyłącz grę i podaj odczyty temperatur oraz wartości napięć z programu:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (screen okna programu)
Odczyt wartości napięć podaj również z BIOS-u z sekcji PC Health Status lub Hardware Monitor.
Do BIOS-u wejdziesz naciskając klawisz Delete podczas uruchamiania komputera.
Odinstaluj sterownik karty graficznej poprzez Programy i funkcje w Panelu sterowania:
=> NVIDIA Display Driver
Nie uruchamiaj ponownie komputera.
Teraz odinstaluj kartę graficzną z Menadżera Urządzeń z sekcji:
+ Karta graficzna
Uruchom ponownie komputer i zainstaluj sterownik:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (dla Win7 32-bit)
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (dla Win7 64-bit)
W opcjach instalacji wybierz czystą instalację.
Zaktualizuj DirectX => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Po tych zabiegach testuj czy pomogło.
-
Kurde zanim pobiore stery do karty to troche potrwa(około 2h), zaraz odpalę grę i podam te wyniki. Dodam że czytałem tam jakiś temat, jakiemuś kolesiowi też wyłączał się komputer i kazali mu pobrać program BurnItTest. Gdy ja odpalam ten programik i włączam test komputer się wyłącza podczas tego testu. (może to będzie jakaś dodatkowa podpowiedź)
- seba86mu
Możliwe, że karta graficzna lub jakiś inny podzespół się przegrzewa, bądź to problem z zasilaniem stąd takie efekty.
Podaj odczyt z HWMonitor.
Podaj odczyt z HWMonitor.
-
Screen robiony zaraz po wyłączeniu BFa
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-- 22 lip 2012, 12:40 --
sterowniki do karty i kartę odinstaluję dopiero jutro DirectX też zaktualizuję jutro, chyba że dostanę internet od znajomego to szybko to zrobię jeszcze dziś.
-- 22 lip 2012, 12:40 --
sterowniki do karty i kartę odinstaluję dopiero jutro DirectX też zaktualizuję jutro, chyba że dostanę internet od znajomego to szybko to zrobię jeszcze dziś.
- seba86mu
Temperatura procesora oraz karty graficznej jest za wysoka, pochodzi po 70'C.
Otwórz boczną ściankę obudowy i przeczyść porządnie z kurzu chłodzenie procesora (wentylator + radiator), skup się również na wewnętrznych powierzchniach łopatek wentylatora.
To samo zrób z chłodzeniem karty graficznej. Przy okazji sprawdź czy w ogóle wentylatorek na karcie graficznej działa.
Wszystko powinno błyszczeć zanim zamkniesz obudowę.
Jeżeli czyszczenie nie pomoże będziesz musiał wymienić pastę termoprzewodzącą na procesorze CPU oraz procesorze graficznym coś porządnego, np.:
=> Arctic MX-4 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zakładam, że na procesorze posiadasz chłodzenie BOXowe, czyli te, które otrzymałeś wraz z procesorem.
Możesz pomyśleć nad jego wymianą również na coś konkretniejszego, np:
=> SilentumPC Spartan LT HE912 Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
lub trochę drożej:
=> SilentiumPC Spartan HE923 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Szkoda katować procesor w takich temperaturach.
Otwórz boczną ściankę obudowy i przeczyść porządnie z kurzu chłodzenie procesora (wentylator + radiator), skup się również na wewnętrznych powierzchniach łopatek wentylatora.
To samo zrób z chłodzeniem karty graficznej. Przy okazji sprawdź czy w ogóle wentylatorek na karcie graficznej działa.
Wszystko powinno błyszczeć zanim zamkniesz obudowę.
Jeżeli czyszczenie nie pomoże będziesz musiał wymienić pastę termoprzewodzącą na procesorze CPU oraz procesorze graficznym coś porządnego, np.:
=> Arctic MX-4 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zakładam, że na procesorze posiadasz chłodzenie BOXowe, czyli te, które otrzymałeś wraz z procesorem.
Możesz pomyśleć nad jego wymianą również na coś konkretniejszego, np:
=> SilentumPC Spartan LT HE912 Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
lub trochę drożej:
=> SilentiumPC Spartan HE923 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Szkoda katować procesor w takich temperaturach.
-
No dobra dzięki wielkie, bardzo mi pomogłeś:).
-
- Reklama