Komputer z systemem Windows XP nie włącza się

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
haleczka

Użytkownik

Post23 cze 2012, 09:46

Mam problem.
Komputer się nie włącza, pojawia się okno z wyborem:tryb awaryjny itd.ale żadna z tych opcji nie działa, tryb awaryjny również się nie włącza, komp się ładuje od nowa do tego okna.
Próba naprawy systemu z płyty z XP również nie pomogła.
Gdy komp się włącza, dźwięk biosu jest, ale jak włącza się kolejny raz od nowa to już nie ma.

Może ktoś wie jak można jeszcze zadziałać ?
Ostatnio zmieniony 23 cze 2012, 18:30 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu tematu oraz pisowni.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

komp z XP nie włącza się

Post23 cze 2012, 11:49

W takim wypadku pozostaje chyba przeinstalowanie systemu.

haleczka

Użytkownik

komp z XP nie włącza się

Post23 cze 2012, 17:39

Chciałam jeszcze raz spróbować, znalzalam "instrukcje" przeinstalowanie
Bywa, że z naszym systemem operacyjnym dzieje się coś dziwnego, najczęściej po ataku wirusów. Jeśli mamy dysk systemowy i klucz, to jeszcze nic straconego, możemy przed pełną reinstalką pokusić się o próbę naprawy systemu. Czasem daje to nie najgorsze wyniki. Jeśli okaże się, że system jest zbyt mocno uszkodzony, lub nie da się usunąć wirusa, trzeba instalowac go od nowa.

1. Najważniejsza czynność to bootowanie z CD. Jeśli nie mamy tego ustawionego, włączamy komputer i wykazując się refleksem wciskamy <Del> bądź inny klawisz, który producent płyty głównej wskazuje nam jako pozwalający na wejście do setupu, czyli ustawień. Po wejściu - zwykle jest to zarąbiście niebieski ekran z żółtymi literkami i czerwonym blokiem zaznaczenia - szukamy Advanced BIOS Features -> Boot Device i za pomocą klawiszy PgUp i PgDn wybieramy CDROM. Wychodzimy z opcji za pomocą Esc, następnie przy wyjściu każemy zapisać ustawienia. (Save & Exit Setup). Na pytanie systemu odpowiadamy Y

2. Wkładamy do napędu płytę z Windowsem. Kod klucza lepiej mieć pod ręką na papierku. Restartujemy komputer wciskając Enter,

3. Po załadowaniu systemu pojawi się opcja "Dowolny klawisz spowoduje rozruch z dysku CD" (lub coś w tym stylu. Wciskamy dowolny klawisz

4. Kiedy pokaże nam się pierwszy ekran, dający do wyboru trzy opcje, starannie omijamy tę, w której widnieje słowo "naprawa", (wybieramy opcję 1 - aby rozpocząć instalację systemu Windows XP naciśnij ENTER) wciskając ENTER, aby rozpocząć instalację... nie ma się czego bać

5. Po załadowaniu plików (trochę to trwa) pojawi się ekran umowy licencyjnej, którą akceptujemy najczęściej F8.

And now the tricky part...

6. Na kolejnym ekranie znajdują się trzy opcje - jedną z nich jest napraw istniejący system (wybieramy ją przyciskając R) i tę właśnie opcję wybieramy, a potem siadamy z filiżanką czegoś dobrego i czekamy, aż się system zainstaluje. W odpowiednim momencie podajemy klucz i teraz już naprawdę mamy spokój do chwili, aż się wszystko zainstaluje i zrestartuje się system. Teraz już nie naciskamy "dowolnego klawisza" tylko spokojnie czekamy.

Zasadniczo nie ma szans na stracenie danych - robiłam takie naprawy kilka razy i nigdy się nic nie "straciło". Na wszelki wypadek warto jednak uprzednio skopiowac sobie (o ile zdenerwowany system nam na to pozwoli) dane oraz folder "Documents and Settings" na CD. Co skopiować, żeby stracić jak najmniej przy formatowaniu dysku opiszę kiedy indziej.

Może się okazać potrzebne doinstalowanie sterowników do karty graficznej i dźwiękowej, co robimy z dysku dołączonego do płyty głównej.

I tutaj jest zeby nie wybierac R przy napraw z konsuli, tylko wybrac instaluj system, ze tam dalej będzie naparwa znowu, tymczasem po oknie z licencja ja mam od razu, żeby wybrać partycję do instalacji systemu i ją najpierw sformatować, bo jest zajęta, nie mam okna ponownego wyboru- naparw lub instaluje...
Jak sformatuje, tę partycję, to strace to co na c, a nawet nie wiem, co syn tam ma. A tego okna nie można ominąc.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post23 cze 2012, 18:41

Jak sformatuje, tę partycję, to strace to co na c, a nawet nie wiem, co syn tam ma. A tego okna nie można ominąc.

Jak sformatujesz partycję systemową C to utracisz wszystkie dane.
Gry, muzykę, filmy, zdjęcia itp. należy instalować zawsze na innych dyskach a nie systemowym.
Instalacja systemu MS Windows XP - instrukcja
Instalacji nakładkowej nie możesz zrobić ?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

haleczka

Użytkownik

Post24 cze 2012, 09:21

Ja wiem, ze tak jest i syn też, ale to nie znaczy,że zawsze wszytsko jest instalowane poprawnie...no ale trudno. Tylko skoro u mnie nie wykrywa systemu do naparwy, to znaczy, ze go nie ma? To co on tam zrobiL :?
Najgorsze z tym internetem, ustawianiem od nowa routera.
Coż, dziękuję

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post24 cze 2012, 11:44

haleczka pisze:Najgorsze z tym internetem, ustawianiem od nowa routera.

Po reinstalacji systemu nie musisz od nowa konfigurować routera. Router swoje ustawienia ma cały czas zapamiętane.
Po zainstalowaniu systemu będziesz musiał zainstalować sterowniki do podzespołów.

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post24 cze 2012, 12:35

haleczka

ale chwilka przecież plików systemowych na pewno nie usunął wszystkich
nie można się poddawać tak od razu
masz drugi komputer ?
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

haleczka

Użytkownik

Post24 cze 2012, 17:28

seba86mu pisze:
haleczka pisze:Najgorsze z tym internetem, ustawianiem od nowa routera.

Po reinstalacji systemu nie musisz od nowa konfigurować routera. Router swoje ustawienia ma cały czas zapamiętane.
Po zainstalowaniu systemu będziesz musiał zainstalować sterowniki do podzespołów.

No własnie, router to ja konfigurowalam do laptopow z win 7, a potem podpinalam kablem komputer stacjonarny z XP i własnie, ja cos ustawiałam w tym komputerze, a teraz to ja już nie pamietam jak ja to zrobiłam, ale internet był.

Teraz nie mam juz żadnego pomysłu, bo nigdzie nie mam tej opcji napraw system, po formatowaniu dysku i zainstalowaniu systemu, może się okazać, że jeszcze duzo brakuje, żeby bylo jak było :roll: Syn chyba stuknal w jakis klawisz ze złosci :doh:

Mam inny komputer, dzieki temu mam dostep do internetu.

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post25 cze 2012, 00:18

Witam
A próbowałeś najprostszego? Wejdź do konsoli odzyskiwania i tam wpisz
chkdsk /R
a jak nie idzie to
chkdsk c: /R

potem jak skończy sprawdzać zrestartuj komputer.

haleczka

Użytkownik

Post25 cze 2012, 10:44

Ale jak to zrobić? Mowa o tj konsoli, kiedy da się plytem z win do napedu? A w którym momencie to wpisac, tam jest wpisz exit jak chce zakonczyć dzialanie ? Wtedy? I to o to chodzi?

haleczka

Użytkownik

Post25 cze 2012, 11:02

Popatrzylam na to, ale nie wiem, co ja mam konkretnie wpisać, ani kiedy, nie widzę tam tej komendy z powyższego postu

Fix00ser

VIP

Post25 cze 2012, 11:17

na samym początku jest zlinkowany odnośnik do konsoli

haleczka

Użytkownik

Post25 cze 2012, 13:14

albo mam dziś slaba glowę, albo nie bardzo rozumiem. Te konsole mam zainstalować? Ten komp się nie włącza, a więc nie ma też internetu.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post25 cze 2012, 13:21

Do konsoli odzyskiwania wejdziesz poprzez płytę instalacyjną z systemem.
Komputer bootujesz (uruchamiasz) z płyty instalacyjnej systemu i przechodzisz do konsoli odzyskiwania (klawisz R na pierwszym ekranie wyboru).
W konsoli wpisujesz powyższe komendy.

• Reklama

Wróć do „Problemy”