Kondensator,płyta główna
-
Kondensator,płyta główna
Czy 1 mały kondensatorek jest w stanie rozwalić płytę na amen ?, kondensatorek nie jest wypukły a taki w 1/4 wklęsły, czy to grozi płycie ?
- seba86mu
Kondensator,płyta główna
brysiu28 pisze:Czy 1 mały kondensatorek jest w stanie rozwalić płytę na amen ?
Oczywiście.
brysiu28 pisze:kondensatorek nie jest wypukły a taki w 1/4 wklęsły, czy to grozi płycie ?
Zrób zdjęcia.
-
- seba86mu
Kondensator,płyta główna
Jeżeli możesz zrób zdjęcie z bliska temu kondensatorowi.
-
Kondensator,płyta główna
Bliżej nie mogę ale jak klikniesz na zdjęcie to jest powiększone, bo ja sprzedałem tą płytę, tylko ten kondensator zobaczyłem jak już pakowałem paczkę na poczcie ale jeśli przedtem działała bez zarzutu i żadnej awarii to myślałem,że to nic takiego ..
- seba86mu
Kondensator,płyta główna
Nie wygląda na uszkodzony.
Chciałem zdjęcie w zbliżeniu, żeby zobaczyć czy nie było jakiegoś wycieku z niego.
Chciałem zdjęcie w zbliżeniu, żeby zobaczyć czy nie było jakiegoś wycieku z niego.
-
Kondensator,płyta główna
Nie no jest jakby taki wgnieciony na tej 1/3 powierzchni jego ale wycieku żadnego nie było na 100%
-- 27 gru 2012, 14:41 --
Czyli jeżeli nie ma wycieku to nic się nie powinno dziać ?
-- 27 gru 2012, 14:42 --
-- 27 gru 2012, 14:41 --
-- 27 gru 2012, 14:42 --
- seba86mu
Kondensator,płyta główna
brysiu28 pisze:Czyli jeżeli nie ma wycieku to nic się nie powinno dziać ?
Przecież napisałeś, że płyta główna działała przed wysyłką.
Jeżeli nie ma wycieku, to z tego niezbyt dokładnego zdjęcia mogę przypuszczalnie stwierdzić, że kondensator nie jest uszkodzony.
-
Kondensator,płyta główna
Ale jednak jest wgnieciony, czyli dopóki nie nic nie wycieknie wszystko będzie ok ?
- seba86mu
Kondensator,płyta główna
Zużyty kondensator elektrolityczny wygląda inaczej. Wyeksploatowany kondensator jest nabrzmiały. Jego srebrna główna jest wypukła, czasem pęka, przez z kondensatora wycieka elektrolit, co rozpoznasz po zacieku na płytce PCB wokół kondensatora lub rdzawej plamce na srebrnej główce.
W Twoim przypadku kondensator jest wklęsły, co wygląda na uszkodzenie mechaniczne (jeżeli można nazwać to uszkodzeniem). Widocznie kiedyś jak wkładałeś kartę graficzną lub coś innego mogłeś zahaczyć po kondensator, czego pewnie nie zauważyłeś lub nie pamiętasz.
Sam stwierdziłeś, że pyta główna działała wtedy, kiedy jeszcze z niej korzystałeś, wobec tego uszkodzenie mechaniczne nie wpłynęło na żywotność kondensatora.
Możliwe również, że kondensator od nowości był taki.
W Twoim przypadku kondensator jest wklęsły, co wygląda na uszkodzenie mechaniczne (jeżeli można nazwać to uszkodzeniem). Widocznie kiedyś jak wkładałeś kartę graficzną lub coś innego mogłeś zahaczyć po kondensator, czego pewnie nie zauważyłeś lub nie pamiętasz.
Sam stwierdziłeś, że pyta główna działała wtedy, kiedy jeszcze z niej korzystałeś, wobec tego uszkodzenie mechaniczne nie wpłynęło na żywotność kondensatora.
Możliwe również, że kondensator od nowości był taki.
-
Kondensator,płyta główna
Okok, wielkie dzięki za info.
-
Kondensator,płyta główna
Żeby uniknąć przykrych niespodzianek warto kupić kondensator w sprawdzonym miejscu, np. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówxxxxxxx/ W ten sposób udało mi się właśnie ominąc kondensatory złej jakości, uszkodzone mechaniczne czy wylewające się.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2015, 11:21 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunąłem link do strony
Powód: usunąłem link do strony
-
- Reklama