konfiguracja internetu z komputerem.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu

konfiguracja internetu z komputerem.

Postprzez wobler1 » 06 kwi 2012, 16:57

Jak ustawic komputer aby odbieral internet z kablowki. Wgralem nowy system operacyjny i chcac wlaczyc internet za kazdym razem musze wlaczac polaczenie zeby dzalal. jak ustawic zeby po wlaczeniu i wybraniu explorera za kazdym razem bylo polaczenie.Jakie wybrac ustawienia, Pozdrawiam
Avatar użytkownika
wobler1

Użytkownik
 
Posty: 176
Dołączył(a): 06 kwi 2012, 16:45
Kasa: 272.00
Lokalizacja: Wielkie Ksiestwo Mazowieckie ze stolicą w Płocku
    Windows XPFirefox
 

konfiguracja internetu z komputerem.

Postprzez seba86mu » 06 kwi 2012, 17:25

Rozumiem, że posiadasz modem, z którego przewód podłączony jest do karty sieciowej komputera ?

Zainstalowałeś sterowniki do chipsetu płyty głównej i do karty sieciowej po instalacji systemu ?

Twój system to 32-bitowy Windows XP ?
Avatar użytkownika
seba86mu

Globalny Moderator
 
Posty: 9744
Dołączył(a): 13 lis 2008, 19:07
Lokalizacja: Sosnowiec
Blog: Zobacz Blog (1)

konfiguracja internetu z komputerem.

Postprzez wobler1 » 06 kwi 2012, 17:39

32-bit winXP ,tak polaczenie przez modem, wgralem te wszystkie ustawienia z plyty .z systemem nie ma klopotu . Ja zle skonfigurowalem tak mi sie wydaje,polaczenie lokalne .nie mozna usunac z pamieci podrecznej ARP, taki komunikat wyswietla jak klikam napraw,
Avatar użytkownika
wobler1

Użytkownik
 
Posty: 176
Dołączył(a): 06 kwi 2012, 16:45
Kasa: 272.00
Lokalizacja: Wielkie Ksiestwo Mazowieckie ze stolicą w Płocku
    Windows XPFirefox
 

konfiguracja internetu z komputerem.

Postprzez seba86mu » 06 kwi 2012, 18:06

wobler1 napisał(a):tak polaczenie przez modem

Modem podłączasz do komputera poprzez kabel USB czy do karty sieciowej poprzez kabel Ethernet ?

wobler1 napisał(a): Ja zle skonfigurowalem tak mi sie wydaje,polaczenie lokalne .

Od dostawcy Internetu dostałeś jakieś dane do konfiguracji ?

Jeżeli nie, to wejdź w:
Start -> Panel sterowania -> Sieci -> na sieci domyślnej (podpisanej Twoja kartą sieciową) kliknij prawym przyciskiem myszy -> Właściwości -> zakładka Sieć -> zaznacz Protokół internetowy w wersji 6 (TCP/IP) -> kliknij przycisk Właściwości -> zaznacz dwie pozycje Automatycznie uzyskaj adres IP, Automatycznie uzyskaj adres serwera DNS -> OK -> zaznacz Protokół internetowy w wersji 4 (TCP/IP) -> zakładka Ogólne -> zaznacz dwie pozycje Automatycznie uzyskaj adres IP, Automatycznie uzyskaj adres serwera DNS -> zakładka Konfiguracja alternatywna -> zaznacz Automatyczny adres prywatny IP -> Ok

W ogóle w Panelu sterowania w sekcji Sieci dostępną masz jedną sieć ?
Avatar użytkownika
seba86mu

Globalny Moderator
 
Posty: 9744
Dołączył(a): 13 lis 2008, 19:07
Lokalizacja: Sosnowiec
Blog: Zobacz Blog (1)

konfiguracja internetu z komputerem.

Postprzez wobler1 » 07 kwi 2012, 03:37

ustawienia porobione , ale mam problem z pamiecia jak kliknelem napraw. Dokładnie pojawia się komunikat:
System nie może zakończyć naprawiania problemu, ponieważ nie możę ukończyć następującej czynności:
Czyszczenie pamięci podręcznej ARP.
Jak wyczyscic pamiec podreczna ARP
Avatar użytkownika
wobler1

Użytkownik
 
Posty: 176
Dołączył(a): 06 kwi 2012, 16:45
Kasa: 272.00
Lokalizacja: Wielkie Ksiestwo Mazowieckie ze stolicą w Płocku
    Windows XPFirefox
 

konfiguracja internetu z komputerem.

Postprzez cosik_ktosik » 07 kwi 2012, 09:38

Witam

W menu start->uruchom -> wpisz i potem enter
Kod:
cmd


Pojawi się czarne okno konsoli, wpisz w nim i potem enter polecenie
Kod:
netsh interface ip delete arpcache
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)
Avatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
 
Posty: 18282
Dołączył(a): 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Blog: Zobacz Blog (8)
    Windows 7Firefox
 

konfiguracja internetu z komputerem.

Postprzez wobler1 » 07 kwi 2012, 10:27

po wprowadzeniu kodu o usunieciu arpcache i kliknieciu enter za tym ciagem kodu ukazuje sie ok. taki sam komunikat ukazuje sie jak wchodze w polaczenie lokalne klikam napraw. jest ten sam komunikat
Avatar użytkownika
wobler1

Użytkownik
 
Posty: 176
Dołączył(a): 06 kwi 2012, 16:45
Kasa: 272.00
Lokalizacja: Wielkie Ksiestwo Mazowieckie ze stolicą w Płocku
    Windows XPFirefox
 

konfiguracja internetu z komputerem.

Postprzez cosik_ktosik » 10 kwi 2012, 00:05

Ale nadal jest ten komunikat o ARP?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)
Avatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
 
Posty: 18282
Dołączył(a): 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Blog: Zobacz Blog (8)
    Windows 7Firefox
 

konfiguracja internetu z komputerem.

Postprzez Luxura_pl » 10 kwi 2012, 12:00

Podstawowa informacja: Jaki to modem? Podaj nazwe modelu. Jaka prędkość netu? Im więcej szczegółów tym lepiej. Przez menu,start-uruchom niestety nic nie zdziałasz bez odpowiedniej konfiguracji oraz oprogramowania.
Luxura_pl

Użytkownik
 
Posty: 27
Dołączył(a): 26 mar 2012, 20:32
Kasa: 47.00

konfiguracja internetu z komputerem.

Postprzez wobler1 » 13 kwi 2012, 02:20

Witaj internet 6 Mb+ ,modem mam Motorola Model:SB5101NE-CN, polaczenie kablem komputer modem: wyjscie z modemu jest ETHERNET a wejscie do komputera jest USB. Jak uruchamiam internet wykazuje ze jest polaczenie ale jak klikam na eksplorer to mam info ze nie ma polaczenia z serwerem. dopiero jak wylacze i ponowie wlacze polaczenie lokalne to zalapuje . ale po jakims czasie znowu brak polaczenia. Jak klikne polaczenie lokalne napraw ukazuje sie komunikat:
System Windows nie moze zakonczyc naprawiania problemu,poniewaz nie mozna ukonczyc nastepujacych czynnosci: Czyszczenie pamieci podrecznej ARP
Aby uzyskac pomoc,skontaktuj sie z osoba zarzadzajaca siecia. Pozdrawiam

-- 13 kwi 2012, 01:20 --

Dziekuje za informaje, temat zakonczony
Avatar użytkownika
wobler1

Użytkownik
 
Posty: 176
Dołączył(a): 06 kwi 2012, 16:45
Kasa: 272.00
Lokalizacja: Wielkie Ksiestwo Mazowieckie ze stolicą w Płocku
    Windows XPFirefox
 

konfiguracja internetu z komputerem.

Postprzez Cisowianka » 13 kwi 2012, 10:59

po włączeniu komputera zapuść komendę
ipconfig /all >C:\ip.tx

gdzie podaj zawartość pliku IP.txt który będzie znajdował się na dysku C:
Należy sprawdzić czego nie przydziela interfejs sieciowy.
Avatar użytkownika
Cisowianka

Użytkownik
 
Posty: 173
Dołączył(a): 19 lip 2009, 10:38
Kasa: 135.00
Lokalizacja: Friedeberg
    Windows VistaChrome
 



  • Reklama

Powrót do Problemy



 


  • Related topics
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: problemator, XMan i 8 gości