...więc dlatego postanowilem sie tutaj zarejestrować

Jesli ktos bylby mi chetny pomoc, a mysle, że zawsze wesoly admin cosik_ktosik to umozliwi - to bylbym uradowany, bo mecze sie z tym 3 dzien, a godziny uciekaja mi miedzy palcami.
Mam internet Netii 7mb i siedze przy laptopie w srodkowym pokoju, miedzy dwoma PC-tami, ktore są bez połączenia Internetu.
Kupilem nie dawno Router WiFi z antenką firmy ModeCom MC-421, ale nie potrafie sobie poradzic z podlaczeniem.
Sprawilem juz nawet, ze po odlaczceniu Ethernet Modecom'a, laptop byl z Internetem bez podlaczenia kablowego... sukces, ale co z dwoma innymi kompterami - aha, bylo minelo.
Nie wiem, czy mam DHCP, czy PPPoE, czy Stale IP, bo:
- czesto spotykam sie z haslem DHCP w opcjach, ale:
- wiem, ze Netia jest na laczach Neo, czyli PPPoE (mam nawet login i haslo), ale...
- szwagier mowil, ze jest to stale IP... prawda, ze porąbanie głowy?
Oto instrukcja tego szatanskiego urzadzenia

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Smiesznym jest fakt, ze nawet jak diody POWER, WAN, WLAN byly zielone... to gdy wlaczalem konfiguracje modemu to pokazywala sie informacja ze router jest nie widoczny dla PC...
Jakie podjac kroki? Gdy wybralem Client DHCP to internet sie zawiesil i nie mialem polączenia do niego, gdy wybralem PPPoE to cos sie robilo, ale nie pamietam ze zadzialalo... wiem tez ze trzeba wpisac gdzies jakies IP i maske, brame, ale nie wiem czy TERAZ u mnie w ustawieniach modemu netii, czy ustawieniach rutera modecom, czy na tamtych kompach...
Urwanie glowy. Prosze o przeniesienie tematu do odpowiedniego dzialu i czekam na odpowiedz. A teraz smutna minka, ktora wyraza moje wewnetrzne uczucia