Konfiguracja WiFi, niby blisko a jednak daleko...

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
suhhar

Użytkownik

Post08 maja 2011, 22:02

Szybkie pytanie, szybkie rozwiązanie...
...więc dlatego postanowilem sie tutaj zarejestrować :)

Jesli ktos bylby mi chetny pomoc, a mysle, że zawsze wesoly admin cosik_ktosik to umozliwi - to bylbym uradowany, bo mecze sie z tym 3 dzien, a godziny uciekaja mi miedzy palcami.

Mam internet Netii 7mb i siedze przy laptopie w srodkowym pokoju, miedzy dwoma PC-tami, ktore są bez połączenia Internetu.

Kupilem nie dawno Router WiFi z antenką firmy ModeCom MC-421, ale nie potrafie sobie poradzic z podlaczeniem.
Sprawilem juz nawet, ze po odlaczceniu Ethernet Modecom'a, laptop byl z Internetem bez podlaczenia kablowego... sukces, ale co z dwoma innymi kompterami - aha, bylo minelo.

Nie wiem, czy mam DHCP, czy PPPoE, czy Stale IP, bo:
- czesto spotykam sie z haslem DHCP w opcjach, ale:
- wiem, ze Netia jest na laczach Neo, czyli PPPoE (mam nawet login i haslo), ale...
- szwagier mowil, ze jest to stale IP... prawda, ze porąbanie głowy?

Oto instrukcja tego szatanskiego urzadzenia :)
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Smiesznym jest fakt, ze nawet jak diody POWER, WAN, WLAN byly zielone... to gdy wlaczalem konfiguracje modemu to pokazywala sie informacja ze router jest nie widoczny dla PC...

Jakie podjac kroki? Gdy wybralem Client DHCP to internet sie zawiesil i nie mialem polączenia do niego, gdy wybralem PPPoE to cos sie robilo, ale nie pamietam ze zadzialalo... wiem tez ze trzeba wpisac gdzies jakies IP i maske, brame, ale nie wiem czy TERAZ u mnie w ustawieniach modemu netii, czy ustawieniach rutera modecom, czy na tamtych kompach...

Urwanie glowy. Prosze o przeniesienie tematu do odpowiedniego dzialu i czekam na odpowiedz. A teraz smutna minka, ktora wyraza moje wewnetrzne uczucia :(

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post08 maja 2011, 22:12

Heja

na linii Neo/TPSA jest też PPPoA:

* Mode: Routing (parametr dotyczy tylko niektórych modeli routerów)
* Encapsulation: PPPoA (RFC2364) (lub PPPoE)
* Multiplex: VC multiplexing (VCmux) (lub LLC)
* Virtual Path ID (VPI): 0
* Virtual Circuit ID (VCI): 35
* DSL Modulation : G.dmt (ITU G.992.1) lub Multimode
* Maximum Transmission Unit (MTU): 1400 lub 1492

Tekst z wikipedii: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

suhhar

Użytkownik

Post08 maja 2011, 22:22

No wiec co powinienem zrobic na poczatku?

Co do PPPoA to raczej odpada, bo mam tylko te 3 opcje do wyboru w .exe modecomu :)

Czekam na odpowiedzi speców. I ruszamy

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 maja 2011, 01:18

Dobra, zakładam że do routera wchodzisz i nie Masz z tym problemów. W razie czego do strony 13 wszystko pokazali.
Netię podpinasz do portu WAN. Jeden komputer na razie do LAN kablem niekrosowanym.

Ruszaj przez Easy Setup, strona 17 i tam na PPPoE

W okknie na stronie 18 wpisz login i hasło od dostawcy. W tym momencie już powinien być Inernet na komputerze podpiętym kablem. Czy tak się stało?
Hotfix

suhhar

Użytkownik

Post11 maja 2011, 10:38

Usunelo mi calego posta :doh:

W skrocie:

Po wpisaniu PPPoE w Easy Setup NIE POWODZENIE (chodzi o poł. internetowe), ale wyskoczylo okienko Wszystko OK.
Pokazala sie bezprzewodowa siec MC-421 i Dostep do Internetu, ale gdy wchodze w Szczegoly polaczenia to w miejscu IPv4 "Brak dostepu" - no wiec odlaczylem Ethernet routera a spowrotem podpialem Netię :/

Czy gdybym predzej (podczas posiadania bezprzewodowego polaczenia internetu do laptopa) zainstalowal bezprzewodową kartę RTL 8139D do PC w pokoju obok, to nie musialbym juz tu pisac? Co w tamtym PC trzeba bylo jeszcze ustawiac?

-- 10 maja 2011, 17:37 --

Odswiezam.

Czy naprawde nikt tutaj nie zaglada?

-- 11 maja 2011, 10:18 --

Heej. A wiec znowu podlaczylem laptopa na ktorym siedze BEZ KABLA... z mozliwoscia Internetu.

Co teraz? Do jednego z PC w pokoju obok podlaczylem karte bezprzewodowa RTL8139D, ale nie wykrywa nic. Jakie kroki trzeba podjac?

-- 11 maja 2011, 10:38 --

Chyba bede zmuszony kupic bezprzewodowa karte, bo podlaczylem Fast Internet, czyli sieciową... :/

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post11 maja 2011, 23:55

Po wpisaniu PPPoE w Easy Setup NIE POWODZENIE (chodzi o poł. internetowe), ale wyskoczylo okienko Wszystko OK.
Pokazala sie bezprzewodowa siec MC-421 i Dostep do Internetu, ale gdy wchodze w Szczegoly polaczenia to w miejscu IPv4 "Brak dostepu" - no wiec odlaczylem Ethernet routera a spowrotem podpialem Netię :

A jakie komputer dostał IP? I jakie wtedy router ma IP?
Hotfix

suhhar

Użytkownik

Post12 maja 2011, 08:57

Modem Netii pisze:Line Rate - Upstream (Kbps): 638
Line Rate - Downstream (Kbps): 7452
LAN IP Address: 192.168.1.254
Default Gateway: 195.114.190.153
Primary DNS Server: 62.233.233.233
Secondary DNS Server: 87.204.204.204

Router ModeCom 421 pisze:Wireless Configuration
Mode AP
Band 2.4 GHz (B+G)
SSID
MC-421
Channel Number 11
Encryption Disabled
BSSID 00:13:33:80:bd:da
Associated Clients 1

LAN Configuration
Attain IP Protocol Fixed IP
IP Address 10.0.0.2
Subnet Mask 255.255.255.0
Default Gateway 10.0.0.2
DHCP Server Enabled
MAC Address 00:13:33:80:bd:da

WAN Configuration
Attain IP Protocol DHCP
IP Address 192.168.1.3
Subnet Mask 255.255.255.0
Default Gateway 192.168.1.254
MAC Address 00:13:33:80:bd:db

Powiedz mi jeszcze, czy karta RTL 9139D (bo tak jest na opakowaniu) to bezprzewodowka? Nie ma tam miejsce na Antenkę lecz Ethernet...

Awatar użytkownika
Lena

Globalny Moderator

Post12 maja 2011, 10:32

RTL 9139D to będzie zwykły LAN czyli ethernet.

Teraz tak,aby działał NET po kablu, to skoro adres Netii jest 192.168.1.254,to
adres routera i karty powinny być z tego samego zakresu czyli np kolejno 192.168.1.100 i 192.168.1.101

To jest połączenie wszystkiego po kablu.

suhhar

Użytkownik

Post12 maja 2011, 11:16

Dzieki, czyli musze kupic bezprzewodowa kartę, podlaczyc ja do PC, a ona sama wykryje połączenie sygnalu z routera w osobnym pokoju, czy cos zmienic w ustawieniach by tak sie stalo?

@Lenko, dlaczego mam przepisywac (i w ktorym miejscu) te IP skoro juz mam internet bezprzewodowy w laptopie w ktorym ustawialem EasySetup rutera?

Ah, takie pytanie. W opcjach sterownikow pokazane jest 802.n... na opakowaniu routera ModeCom jest 802.g, czy wiec moge kupic karte WiFi ktorej wlasciciel napisal mi:
Jeśli jest w nim opcja działania kompatybilnie z b/g, to powinny działać. Pozrawiam

Dzieki wielkie za zainteresowanie i odpowiedz... mniej stresu :)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post13 maja 2011, 07:20

Dzieki, czyli musze kupic bezprzewodowa kartę, podlaczyc ja do PC, a ona sama wykryje połączenie sygnalu z routera w osobnym pokoju, czy cos zmienic w ustawieniach by tak sie stalo?

Jeśli nie Masz karty WiFi to musisz kupić, ustawień sama nie znajdzie, trzeba skonfigurować ją tak samo jak router.
Na początku router ma nazwę SSID: AP_Router
Po podłączeniu karty sieciowej WiFi i jej zainstalowaniu, przeszukaj sieci i podłącz się do tej nazwy. Obecnie będzie ona niezabezpieczona hasłem, więc powinno się podłączyć.

W opcjach sterownikow pokazane jest 802.n... na opakowaniu routera ModeCom jest 802.g, czy wiec moge kupic karte WiFi ktorej wlasciciel napisal mi:

Gdzie w opcjach sterowników?
Hotfix

suhhar

Użytkownik

Post13 maja 2011, 15:16

W opcjach sterownikow pokazane jest 802.n... na opakowaniu routera ModeCom jest 802.g, czy wiec moge kupic karte WiFi ktorej wlasciciel napisal mi:

W Menedzer Urzadzen :) wiec myslisz ze bedzie ok?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post14 maja 2011, 22:47

ja chyba nie kumam do końca co Ty masz w tym komputerze. Napisz mi proszę nazwy wszystkich kart sieciowych jakie Masz i co jest tam zainstalowane do sieci.
Hotfix

• Reklama

Wróć do „Problemy”