Witam.
Chciałbym się podzielić z wami pewnymi moimi spostrzeżeniami.
Ponieważ ostatnio Microsoft robi wszystko, żeby zniechęcić uzytkowników do IE8 (!?) ...tak tak - chcę napisać co nieco na ten temat.
IE8 był dostarczany z windows 7.
Ja do dzisiaj używam tej przeglądarki z wielu powodów.
Po pierwsze, żadna inna wersja IE, Chrome czy też FF nie daje takich pięknych "czarnych" czcionek na stronach internetowych jak IE8!
Po drugie..każda nowsza przeglądarka "żre" około dwa razy tyle pamięci co IE8.
Więc sam nie wiem, dlaczego nowsze przeglądarki są pod tym względem gorsze.
Microsoft mimo porzucenia wsparcia dla XP daje jednak nadal łaty dla IE8 tyle, że ostatnio dała "po łapach" i utrudnia ile może.
Nie działa już większość stron społecznościowych ( Facebook jest nie obsługiwany, co akurat mi się bardzo podoba, bo nie działają na stronach głupie przyciski z fejsa). Niestety poprzez nie obsługiwanie wtyczek z fejsa przestała działać funkcja "WSTECZ" na wielu stronach.
Mam najnowszego Chrome w wersji 64 bit i co z tego?
Próbowalem wejść w przeglądarkę podczas zajętego procesora w 90% ( otwarte inne programy), oczywiście IE8 po prostu się uruchomił - Chrome nie.
Nigdy w przeciągu 5 lat nie miałem "niebieskiego ekranu śmierci" z powodu IE8, natomiast Chrome mi tak raz zamknął system.
Poza tym na wielu stronach gdzie są jakieś czaty ..IE8 pięknie pokazuje wpisy, Chrome robi to całkiem inaczej.
Podświetlanie przycisków, grafika szczegółów jest na prawdę dopracowana w IE8.
Tak tak...Chrome około 10% ma mniejsze zużycie procesora w odtwarzaniu materiałów wideo od IE, ale dlaczego nie można zrobić tak, żeby czcionka w Chrome była na prawdę "czarna".
Próbowałem wszystkiego Direct Draw (włącz wyłącz) Clear type i akceleracja sprzętowa. Nie.. Chrome nie ma tej czerni w czcionkach i tyle....
Kontrowersyjny temat ( IE8)
-
W IE 8 się strony rozjeżdżają w sensie, że nie są prawidłowo wyświetlane. Nie wszystkie, ale znajdą się takie strony.
Na IE 8 nie działają też filmy Vod. No chyba, że mam nie zaktualizowaną IE 8.
Za to na na IE 11 wszystko mi działa elegancko. Nie pokazuje mi tylko tutaj na stronach www słoneczek gadu-gadu, za to IE 8 pokazuje je. Nie wiem czemu tak.
Na IE 8 nie działają też filmy Vod. No chyba, że mam nie zaktualizowaną IE 8.
Za to na na IE 11 wszystko mi działa elegancko. Nie pokazuje mi tylko tutaj na stronach www słoneczek gadu-gadu, za to IE 8 pokazuje je. Nie wiem czemu tak.
Ostatnio zmieniony 06 lis 2014, 09:48 przez Darom82, łącznie zmieniany 4 razy.
- rozmus
Nie, ja nie twierdzę, że akurat obecnie IE8 jest wystarczającą przeglądarką, bo niestety nie jest, jako że coraz więcej stron nie wspiera już tego kodowania i oczywiście coraz więcej po prostu się już nawet nie wyświetla w ogóle.
Dziwi mnie tylko jednak, że porzucono tak fajne na przykład wyświetlanie czcionek ( no są na prawdę super, ci którzy nie widzieli to nawet nie wiedzą, że moga być tak czarne i wyraźne).
Poza tym, przyciski i inne rzeczy są o wiele bardziej efektowne. Jest kilka rzeczy, których nowe przeglądark nie mają...nie wiedzieć dlaczego.
Zrezygnowano z fajnych rozwiązań.
Brak głupiego paska przewijania w ulubionych jeśli się ma ich setki? W IE8 jest w Chrome nie ma i trzeba czekać, aż się przewinie ...
Takie głupie rzeczy a jednak ważne.
One sprawiają wygodę.
Głupie podglady obrazków...w IE8 mam pod wlaściwości kod obrazka w Chrome trzeba gdzieś biegać za tym.
Takie bzdety.
Ad Muncherem mogę wyłaczyc od ręki filtrowanie strony w IE8 w Chrome muszę wyłączać go całkowicie i takie tam pierdoły a jednak.
Jakoś wszystko jest bardziej intuicyjnie w IE8 rozwiązane.
Szkoda, że umarło to co było dobre a można było tylko unowocześnić a nie zmieniać calkowicie jak jest w IE11 nawet świetny Ad Muncher nie działa.....
Dziwi mnie tylko jednak, że porzucono tak fajne na przykład wyświetlanie czcionek ( no są na prawdę super, ci którzy nie widzieli to nawet nie wiedzą, że moga być tak czarne i wyraźne).
Poza tym, przyciski i inne rzeczy są o wiele bardziej efektowne. Jest kilka rzeczy, których nowe przeglądark nie mają...nie wiedzieć dlaczego.
Zrezygnowano z fajnych rozwiązań.
Brak głupiego paska przewijania w ulubionych jeśli się ma ich setki? W IE8 jest w Chrome nie ma i trzeba czekać, aż się przewinie ...
Takie głupie rzeczy a jednak ważne.
One sprawiają wygodę.
Głupie podglady obrazków...w IE8 mam pod wlaściwości kod obrazka w Chrome trzeba gdzieś biegać za tym.
Takie bzdety.
Ad Muncherem mogę wyłaczyc od ręki filtrowanie strony w IE8 w Chrome muszę wyłączać go całkowicie i takie tam pierdoły a jednak.
Jakoś wszystko jest bardziej intuicyjnie w IE8 rozwiązane.
Szkoda, że umarło to co było dobre a można było tylko unowocześnić a nie zmieniać calkowicie jak jest w IE11 nawet świetny Ad Muncher nie działa.....
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Bo to marketing, trzeba koniecznie wydawać coś nowego aby utrzymać się na rynku.
-
- Reklama