Witam!
Mój okołoroczny komputer prezentuje się tak:
-geforce 9500gt
-intel® dual-core e5500, 2,80ghz
-windows xp, 1gb ram (ile powinienem dokupić?)
Co mógłbym zmienić, żeby pograć w najnowsze gry typu "Sniper elite v2", "Alan's wake"? Cena jak najbardziej odgrywa rolę
Pozdrawiam,
szymur
Laik ulepsza sprzęt!
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Laik ulepsza sprzęt!
Zależy ile masz kasy, może podaj kwotę.
Minimum 2GB (łącznie 3) . Podaj nazwę płyty i aktualnie jaką kość 1gb posiadasz.
To tez zdałoby sie wymienić, ale to zależy czy starczy funduszy.
Poniewaz nie podałeś marki i mocy zasilacza jeszcze.
szymur pisze:windows xp, 1gb ram (ile powinienem dokupić?)
Minimum 2GB (łącznie 3) . Podaj nazwę płyty i aktualnie jaką kość 1gb posiadasz.
szymur pisze:geforce 9500gt
To tez zdałoby sie wymienić, ale to zależy czy starczy funduszy.
Poniewaz nie podałeś marki i mocy zasilacza jeszcze.
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Laik ulepsza sprzęt!
Płyta- asus p5g41t-mlx
Jak to "jaką kość?" nie jestem obeznany w temacie
Zasilacz- take away 350- wiem, że trzeba go zmienić, ale nie wiem na jaki (FSP350-60HLN?)
Co do kasy, to nie mam określone ile mogę wydać, ale im mniej, tym lepiej. Nie chcę nic super-ultra-high.
Mam 3 partycje dysku: 19,29 i 27gb. Można je jakość złączyć, bo po ulepszeniu kompa chciałbym kupić Max'a Payne'a 3, ale mi się nie zmieści
a może lepiej kupić coś nowego? Jeśli tak, to ile taka operacja kosztuje? 
Jak to "jaką kość?" nie jestem obeznany w temacie

Zasilacz- take away 350- wiem, że trzeba go zmienić, ale nie wiem na jaki (FSP350-60HLN?)
Co do kasy, to nie mam określone ile mogę wydać, ale im mniej, tym lepiej. Nie chcę nic super-ultra-high.
Mam 3 partycje dysku: 19,29 i 27gb. Można je jakość złączyć, bo po ulepszeniu kompa chciałbym kupić Max'a Payne'a 3, ale mi się nie zmieści

- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Laik ulepsza sprzęt!
szymur pisze:Zasilacz- take away 350- wiem, że trzeba go zmienić, ale nie wiem na jaki (FSP350-60HLN?)
No tak do wymiany, co do FSP350-60HLN to raczej nie, lepiej troszku dołozyć i kupić coś lepszego na przyszłosc.
szymur pisze:Mam 3 partycje dysku: 19,29 i 27gb
Trochę mały ten dysk. Jeśli zrobisz formata i stworzysz nawet jedną partycję, albo dwie w miarę sensowne to i tak jakoś tak malutko

-
Laik ulepsza sprzęt!
No tak do wymiany, co do FSP350-60HLN to raczej nie, lepiej troszku dołozyć i kupić coś lepszego na przyszłosc.
A co proponujesz i w jakiej cenie?
Trochę mały ten dysk. Jeśli zrobisz formata i stworzysz nawet jedną partycję, albo dwie w miarę sensowne to i tak jakoś tak malutkowięc może warto kupić również dysk.
Jaki dysk warto kupować w dzisiejszych czasach i ile kosztują? Nie mam wielkich wymagań, nie ściągam gier, ani filmów, ani nawet muzyki...jak sądzisz, ile mi wystarczy?

- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Laik ulepsza sprzęt!
szymur pisze:A co proponujesz i w jakiej cenie?
Niewiem jaka dla ciebie cena jest mała a jaka duża, ale może warto coś takiego:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
albo:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
chyba że interesuje cię coś tańszego i używanego.
szymur pisze:Jaki dysk warto kupować w dzisiejszych czasach i ile kosztują? Nie mam wielkich wymagań, nie ściągam gier, ani filmów, ani nawet muzyki...jak sądzisz, ile mi wystarczy?
Ja mam 250GB i w zupełności mi wystarcza, również mam już choćby Max Payna 3

-
Laik ulepsza sprzęt!
Zdecydowanie bym wolał coś tańszego (może być używka)
jestem w stanie coś podobnego kupić do 100zł?
Co z resztą sprzętu? grafiką itd
co wy na to? Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Co z resztą sprzętu? grafiką itd
co wy na to? Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- seba86mu
Laik ulepsza sprzęt!
szymur pisze:co wy na to? Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... tel,12929/
32-bitowy Windows XP wykryje Ci maksymalnie 3,25GB pamięci RAM.
Dokup może jedną kość RAM o pojemności 2GB:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (39 zł.) + przesyłka
Co do zasilacza:
=> Fortron FSP450-60EMDN => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (99 zł.) + przesyłka
Jeżeli chodzi o kartę graficzną, to ceny powyżej 150 zł.:
=> GeForce 9600GT
=> GeForce 9800GT
lub wydajniejsze:
=> GeForce GTS 250
=> Radeon HD 4850
-
Laik ulepsza sprzęt!
Mam 2 miejsca na kości, kupowanie 3 sztuk w takim razie nie ma sensu. Może windows7?
(tańszy, podobno niewiele lepszy ram- Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, proszę o komentarz)
A tak od praktycznej strony, to priorytetem powinien być zasilacz, czy jednak ram? Bo rozumiem, że grafiki i procesora specjalnie zmieniać nie muszę
(tańszy, podobno niewiele lepszy ram- Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, proszę o komentarz)
A tak od praktycznej strony, to priorytetem powinien być zasilacz, czy jednak ram? Bo rozumiem, że grafiki i procesora specjalnie zmieniać nie muszę

- seba86mu
Laik ulepsza sprzęt!
szymur pisze:Mam 2 miejsca na kości, kupowanie 3 sztuk w takim razie nie ma sensu.
Nikt Ci tutaj nie doradzał kupowania trzech sztuk pamięci.
szymur pisze:(tańszy, podobno niewiele lepszy ram- Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, proszę o komentarz)
Do takiej konfiguracji naprawdę 4GB RAM-u nie jest Ci potrzebne.
Jeżeli tak bardzo się upierasz, to mogą być te, które podałeś.
Pamiętaj, że musisz mieć system 64-bitowy, aby zostały wykryte 4GB pamięci.
szymur pisze:A tak od praktycznej strony, to priorytetem powinien być zasilacz, czy jednak ram? Bo rozumiem, że grafiki i procesora specjalnie zmieniać nie muszę
Dołożenie pamięci RAM, tak do 2GB przydałoby się i zapewne odczułbyś to.
Wymiana grafiki również miałaby sens, bo 9600GT czy 9800GT są odpowiednio czterokrotnie i sześciokrotnie bardziej wydajne od Twojej 9500GT nie mówiąc już o HD 4850 czy GTS 250, które z kolei zjadają 9600GT i 9800GT na śniadanie.
Jeżeli zależy Ci na znacznie odczuwalnym przyroście wydajności w grach, to musisz nastawić się na dołożenie pamięci RAM, wymianę karty grafiki, a co za tym idzie wymianę zasilacza na coś pewnego.
-
Laik ulepsza sprzęt!
Przedostatnie pytanie w takim razie
czy do obecnego sprzętu (+ 2gb ramu) mój zasilacz jest wystarczająco dobry? Prosiłbym o linki sprawdzonych sklepów z pamięcią 2gb ram ddr3 w atrakcyjnych cenach
(mógłbym to sam znaleźć, ale skoro ktoś w tym siedzi, to być może znajdzie lepsze oferty). Z góry dziękuję 

- seba86mu
Laik ulepsza sprzęt!
szymur pisze:Prosiłbym o linki sprawdzonych sklepów z pamięcią 2gb ram ddr3 w atrakcyjnych cenach (mógłbym to sam znaleźć, ale skoro ktoś w tym siedzi, to być może znajdzie lepsze oferty). Z góry dziękuję
Podałem Ci wcześniej link do sprawdzonego sklepu z pamięcią DDR3 2GB w cenie chyba najniższej na rynku:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
szymur pisze:czy do obecnego sprzętu (+ 2gb ramu) mój zasilacz jest wystarczająco dobry?
Jeżeli dotychczas zasilacz nie sprawiał żadnych problemów, to dołożenie jednej kości pamięci nie powinno wpłynąć na jego stabilność.
-
Laik ulepsza sprzęt!
Nie sprawiał
a ile ramu wartałoby mieć na windowsa7? żeby działał bez zarzutów.

- seba86mu
Laik ulepsza sprzęt!
W oficjalnych wymaganiach minimum:
=> 1GB RAM dla Windows 7 32-bit
=> 2GB RAM dla Windows 7 64-bit
=> 1GB RAM dla Windows 7 32-bit
=> 2GB RAM dla Windows 7 64-bit
-
Laik ulepsza sprzęt!
A ceny tych windowsów? Bo kupię ram, a faktyczna wartość będzie trochę niższa... Tak jak 4GB na windowsieXP jest faktycznie warte 3-3,5GB.
Pytam o wszystko, co mi przyjdzie do głowy, żeby nie mieć już żadnych wątpliwości
Pytam o wszystko, co mi przyjdzie do głowy, żeby nie mieć już żadnych wątpliwości

-
- Reklama