Witam!
Jestem szczęśliwym posiadaczem laptopa Lenovo Y580 (wersja z i5), od paru tygodni męczy mnie jednak pewna rzecz. Gdy laptop jest podłączony do ładowania, wszystko śmiga gładko i płynnie (mówię tutaj o grach), jednak gdy laptop jest niepodłączony (na baterii) podczas grania można doświadczyć niemałych ścięć i spadków FPS.
Na laptopie znajduje się program "Energry Managment", w którym nieraz próbowałem poprawić wydajność na trybie baterii, ustawiając "Schemat dynamicznych grafik Lenovo" (patrz link poniżej > rakieta), jednak bez skutku.
Teraz pytanie: Czy jest jakaś możliwość zbadania, co jest powodem zmniejszenia wydajności podczas pracy na baterii? Czy jest coś, co mogę zrobić, żeby to poprawić?
Gorąco pozdrawiam,
Dadokk3
Link: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Laptop - gorsza wydajność na trybie baterii
-
- seba86mu
Zapewne w trybie na baterii laptop pracuje na zintegrowanym układzie graficznym Intel-a zamiast dedykowanego, dlatego wydajność graficzna drastycznie spada.
Napisz, jaki konkretnie model laptopa posiadasz (naklejka znamionowa na spodzie) lub napisz jaki dedykowany układ graficzny jest w tym laptopie.
Napisz, jaki konkretnie model laptopa posiadasz (naklejka znamionowa na spodzie) lub napisz jaki dedykowany układ graficzny jest w tym laptopie.
-
nVidia GeForce GTX 660M oraz Intel HD Graphics 4000
W jaki sposób mogę sprawdzić na jakiej karcie graficznej pracuje laptop?
W jaki sposób mogę sprawdzić na jakiej karcie graficznej pracuje laptop?
- seba86mu
dadokk3 pisze:nVidia GeForce GTX 660M
No to maszynkę masz niezłą do gier.
dadokk3 pisze:W jaki sposób mogę sprawdzić na jakiej karcie graficznej pracuje laptop?
Sprawdź:
Kliknij prawym przyciskiem myszki na pulpicie i wybierz Panel sterowania NVIDIA.
Przejdź do sekcji Zarządzenie ustawieniami 3D (menu z lewej strony).
Teraz wybierz zakładkę Ustawienia programu.
W sekcji Wybierz program do dostosowania powinieneś mieć listę zainstalowanych gier.
Z listy wybierz grę, w którą grasz i na której ma być aktywny układ GeForce GTX 660M.
Teraz z listy poniżej oznaczonej Wybierz preferowany procesor graficzny dla tego programu wybierz Procesor NVIDIA o dużej wydajności.
Na koniec przycisk Zastosuj.
W ten sposób przypisz Procesor NVIDIA o dużej wydajności dla każdej gry, z której korzystasz.
Od teraz w momencie uruchomienia danej gry automatycznie powinien być aktywowany procesor graficzny GeForce GTX 660M.
-
Zrobione, wielki dzięki za tak szybką i prostą odpowiedź, jutro (teraz trochę czasu nie mam) zrobię mały teścik i zobaczę czy dalej będą problemy ze spadkami FPS i ścięciami. Jeśli to możliwe, proszę o nie zamykanie tego tematu do tego czasu 
-- 07 wrz 2013, 17:19 --
Wszystko gra, jeszcze raz dzięki za pomoc
Temat do zamknięcia/usunięcia.

-- 07 wrz 2013, 17:19 --
Wszystko gra, jeszcze raz dzięki za pomoc

Temat do zamknięcia/usunięcia.
-
- Reklama