Laptop na baterii wyłącza się bez ostrzeżenia. Wina baterii?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
goombay

Użytkownik

Post19 maja 2014, 09:49

Następuje całkowite wyłączenie się laptopa bez przejścia w stan hibernacji czy uśpienia pomimo, że bateria jest nowa, tylko co uformowana i ma jeszcze ok. 20% energii. Na zasilaczu Laptop pracuje OK. Wbudowany fabrycznie w Systemowy test baterii HP twierdzi, że bateria jest OK (tylko, że się zbyt mocno nagrzewa). Jednak nawet po jej schłodzeniu (tak na prawdę to nie jest wcale tak mocno ciepła) laptop na niej nie startuje do momentu aż jej nie doładuję. Bateria nie jest oryginalna lecz kupiona ja na swiatbaterii.pl. Kupowałem tam wiele baterii i nie miałem z nimi najmniejszego problemu. Laptop Compaq 15 cali jest przywieziony ze Szwecji więc nie wiem jak pracował u poprzedniego właściciela. Natomiast był przywieziony z zupełnie martwą baterią pomimo, że ma dopiero ok. 3 lat. Zainstalowałem zgodną z licencją polską wersję Win 7 Home premium 64bit przy 4GB RAM + nowa polska klawiaturka + nowa bateria + nowy zasilacz. Laptop na zasilaczu pracuje bardzo ładnie. Nie wiem czy mam reklamować baterię czy też Laptop pobiera zbyt wiele prądu czego nie wytrzymuje nawet nowa bateria. Jak mam to wszystko ogarnąć???
goombay

Awatar użytkownika
mity4

Stały bywalec

Post19 maja 2014, 19:39

jeśli miałeś kiedyś podłączoną ładowarke przy naładowanej baterii na 100% przez dłuższy czas to bateria ostro pewnie dostała w takim wypadku nic nie poradzisz pokaż SS z
CPUID HWMonitor

goombay

Użytkownik

Post19 maja 2014, 20:24

Pisałem kolego, że bateria jest nowa zakupiona 7 dni temu więc nie miała okazji jeszcze dostać w kość. Sprzedający chce mi ją bez problemu wymienić na inną lecz nadal nie wiem czy jest to na pewno wina baterii czy elektroniki Laptopa. Myślę, że nikt mi tu nic mądrego nie podpowie. Kupię taki przyrząd który w czasie rzeczywistym wyświetla na ekranie LCD aktualny pobór mocy urządzenia podłączonego do sieci przez ten przyrząd. Normalny pobór mocy Laptopów to ok. 25 do 35 WAT. Jeżeli będzie to ok. 60 WAT to oznaczać to będzie, że szkoda dla takiego Laptopa baterii i trzeba go oddać do naprawy lub używać wyłącznie na zasilaczu.
goombay

Awatar użytkownika
mity4

Stały bywalec

Post19 maja 2014, 20:38

no ta ale myślałem że teraz ciągnąłeś na niej tak :P
ja bym lepiej wymienił ją całkiem niż patrzył i cudował skoro wcześniej bateria była martwa to coś dziwnego jak dla mnie i jeszcze do tego koleś go sprzedał.
wymień a jak nie to odeślij gdzieś do naprawy chyba ze sam dojdziesz co i jak.
zanim TB wymienią tę baterię to pewnie jeszcze niejedna osoba sie wypowie

-- 19 maja 2014, 20:38 --

i moze cos stwierdzi

• Reklama

Wróć do „Problemy”